På denne dag – 12. mai

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Via Nasjonalbiblioteket. På Ciampino-flyplassen mars 1926.
1926 - Luftskipet «Norge» passerer polpunktet
Luftskipet «Norge» ble bygget i Italia av ingeniøren Umberto Nobile. Roald Amundsen og Nobile brukte skipet da de fløy over Nordpolen i 1926. Det var første gang et luftfartøy gjennomførte en flyvning mellom Europa og Amerika over Arktis.
Scanpix/AP. «Berlinere lytter til antikommunistiske taler» ved rådhuset i Vest-Berlin 12. mai 1949.
1949 - Sovjet hever blokaden av Berlin
Skjerpede motsetninger mellom sovjetiske og vestlige okkupasjonsmyndigheter i Tyskland etter andre verdenskrig førte til Sovjets blokade av land- og sjø-forbindelsene til sektorene okkupert av vestmaktene i Berlin, fra juni 1948. Som svar åpnet vestmaktene samme måned en luftbro med forsyninger via fly. Blokaden fikk ingen virkning og ble opphevet 12. mai 1949. Kilde: SNL.no
Via SNL.no (Public domain). Fra Jamstellingsvedtaket 1885.
1885 - Landsmål (senere nynorsk) offisielt skriftspråk i Norge
12. mai 1885 vedtar Stortinget at riksmål og «det norske Folkesprog» (landsmål, senere nynorsk) skal likestilles i skoleverket og offisiell korrespondanse. Faksimilen viser representantfremlegget som var grunnlaget for vedtaket.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden