På denne dag – 22. mai

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Frank T/Sulthan66 via Wikimedia (CC BY-SA 4.0). "Slottet på Steinvikholmen".
1564 - Frigjøringen av Steinvikholm
Den franske hærføreren Claude Collart ble under den nordiske sjuårskrigen satt til å lede angrepet på det nordlige Norge på Sveriges vegne. I 1564 inntok han Jämtland med 4000 mann, og krysset siden fjellene og erobret Steinvikholm - og dermed Trondheim - for Sverige. Allerede samme år ble det samlet en norsk styrke fra Bergen og Hordaland under Erik Munk, som tok Trondheim tilbake og omringet Collart. Franskmannen måtte overgi seg 22. mai 1564, og ble ført til Danmark som fange. «Hans videre skjebne er ikke kjent», skriver SNL.no.
Foto: Scanpix/AP.
1960 - Det store chilenske jordskjelvet
Valdivia-skjelvet i Chile er det kraftigste som har blitt målt, med en styrke på 9,5. Skjelvet hadde sitt episenter 570 km sør for hovedstaden Santiago, og Valdivia var den hardest rammede byen. Det er stor usikkerhet om hvor mange som mistet livet, med anslag fra 1000-6000. Materielle skader er anslått til ti milliarder kroner. Skjelvet medførte også en tsunami, med bølger opp mot 10,7 meter målt 10.000 kilometer fra episenteret. (Et skjelv i Kina samme dato i år 1927 regnes som et av verdens mest destruktive. Det målte 8,3 og kostet 200.000 menneskeliv). Les også: De fem kraftigste jordskjelvene | Kilder: Wikipedia, SNL.no. (Forbehold; notisen er skrevet 24/4/17). 
Google Patents, via Wikimedia. Lincolns plantegninger til U.S. Patent No. 6469.
1849 - President Lincolns patent for båtheving
Den amerikanske presidenten Abraham Lincoln får denne dato sitt patent på en oppfinnelse for å heve elvebåter over grunner og andre hindringer. Ideen var å bruke vanntette, oppblåsbare belger til å løfte farkostene. Det finnes en modell ved Smithsonian-museet i Washington D.C., men oppfinnelsen ble aldri produsert i fullskala. Patentdokumentet ble gjenfunnet i 1997. Det er den eneste patenten registrert av en sittende amerikansk president. Var ikke dette sært nok? Les eventuelt: Fem fantastiske oppfinnelser som ikke er realisert

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden