På denne dag – 29. mai

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Foto: Thomas Bjørkan
1901 - – Begrenset stemmerett for kvinner ved kommunevalg
Stemmeretten inkluderte kvinner som betalte skatt over en viss sum, og kvinner som var gift med en mann som betalte slik skatt. De utvidede politiske rettighetene omfattet også retten til å velges inn i kommunestyret. Den nye kommunevalgloven var det første gjennombruddet i stemmerettssaken. Lovendringen ga 230.000 kvinner stemmerett, 42 prosent av kvinner over 25 år, skriver SNL.no.  Først fra 1913 ble det vedtatt allmenn stemmerett ved stortingsvalg.
Foto: Pavel Novak
1953 - Første til topps på Everest
Edmund Hillary og Tenzing Norgay ble de første til topps på verdens høyeste fjell. Den siste vanskeligheten under oppstigningen var en 12 meter høy steinvegg som senere fikk navnet «Hillary Step». Hillary så en mulighet til å klatre opp en sprekk i steinveggen, og sherpaen Tenzing fulgte med. De nådde toppen klokken 11.30. Hillary sa: «Et par slag til med isøksen i den faste snøen, så sto vi på toppen». Les også: Rydder haugevis av søppel på verdens tak
Foto: Gie Knaeps
1997 - Jeff Buckley døde
I 1997 skulle bandet spille inn albumet My Sweetheart the Drunk. Buckley hadde flyttet til Memphis i den anledning, og bandet skulle komme etter når han hadde gjort ferdig låtmaterialet. Men Buckley druknet i Wolf River dagen bandet skulle komme til Memphis. Det ble fastslått at dødsårsaken var en ulykke, og obduksjonen viste ikke spor av narkotika i blodet, heter det på Wikipedia.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden