På denne dag – 3. juni

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Scanpix/AP. Demonstranter holder opp portretter av de Gaulle utenfor regjeringsbygget i Alger, 19. mai 1958.
1958 - Den femte republikk
Den nye franske regjeringen, ledet av krigshelten Charles de Gaulle, får i oppdrag å lage en ny grunnlov for Frankrike. En annen lov gir de Gaulle og hans regjering ekstraordinære fullmakter i inntil seks måneder. Bakteppet var et kuppforsøk fra høyreekstreme i Algerie, der Frankrike fremdeles var kolonimakt. Fra ABC Nyheter: Opplev krigshistoriens største seire og nederlag | Kilder: SNL.no, Wikipedia
Scanpix/AP. Khomeini hilser sine tilhengere i forbindelse med parlamentsvalget i mai 1988.
1989 - Ayatollah Khomeini døde
På 60-tallet sto Khomeini i opposisjon til sjahen. Han levde 14 år i eksil, og fra sin bolig utenfor Paris ledet han begivenhetene som førte til sjahens fall i 1979. Khomeini vendte hjem i triumf. Sjia-lederen hadde oppsyn med innføringen av sharialovgivning i Iran, og sto for en hensynsløs islamiseringspolitikk, med omfattende brudd på menneskerettighetene i landet, skriver SNL.noFra ABC Nyheters arkiv: Hvem bestemmer i Iran?
NTB scanpix. Våronn på Ammerud i Oslo 1977.
0 - Skoklefallsdagen
Merkedag på Østlandet, dagen man var ferdig med våronna. Skoklene/skåken som falt denne dagen var en del av hestens utstyr, stenger som forbinder vogn og seletøy. Datoen varierte noe, i innlandsbygdene var det som regel 3. juni. Begrepet våronn omfattet det faste vårarbeidet i landbruket: gjødsling, pløying, harving og såing. Kilder: SNL.no, Wikipedia.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden