På denne dag – 4. juni

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Via Wikimedia Commons. Første demonstrasjon av varmluftsballong i Annonay, 4. juni 1783.
1783 - Varmluftsballong
De franske brødrene Montgolfier demonstrerte for første gang varmluftsballongen for publikum. Ballongen var laget av striesekk, med tre tynne lag papir til fór. Brødrene fikk den opp i en høyde på cirka 1.600-2.000 meter. I oktober 1783 ble trolig Étienne Montgolfier selv det første menneske til å lette på denne måten. Les også: Som et luftig sug i magen | Kilde: engelske Wikipedia.
Scanpix/AP. Natt til 4. juni 1989 i Beijing.
1989 - Massakren på Den himmelske freds plass
Flere hundre, kanskje flere tusen, ble drept da hæren ble satt inn for å stanse demokratidemonstrasjonene studenter sto i spissen for i Beijing. På det meste samlet protestbevegelsen omkring én million mennesker på Den himmelske freds plass. Kommunistpartiets ledelse erklærte unntakstilstand 20. mai, og mobiliserte 300.000 soldater til Beijing. Hæren ble satt inn 3. juni, 4. juni var demonstrasjonene i hovedsak slått ned.Fra ABC Nyheters arkiv: Video (2014): 25 år siden massakren på Den himmelske freds plass | Kilder: NTB, Retriever-søk, engelske Wikipedia
Foto: Fridtjof Nansen (Via Nasjonalbibliotekets samling på Flickr).
1888 - Grønlandsferden
Fridtjof Nansen ledet en ekspedisjon der målet var å krysse Grønland på ski. De seks forlot Island 4. juni 1888, og nådde Grønlands østkyst 17. juli. De ble sittende fast i isen, drev sørover og holdt på å omkomme, men klarte til slutt å ta seg inn til land. De rodde nordover til Umivik, der selve kryssingen startet 15. august. Ekspedisjonsmedlemmene nådde vestkysten av Grønland 29. september. Kilde: SNL.no 

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden