5 vanlige kikkert-feil: Sikte, justering og forstørrelse

Bildet viser en kikkert med flere deler og funksjoner merket for å forklare deres navn og funksjon. Følgende deler er merket: Øyerør/øyemusling/okularringer: Disse er plassert på toppen av kikkerten, der brukeren plasserer øynene. Øyemuslingene kan ofte justeres for å tilpasses bruk med eller uten briller. Diopter: Dette justeringshjulet, som er plassert på ett av okularrørene, brukes til å finjustere fokus for å kompensere for eventuelle forskjeller i styrke mellom brukerens øyne. Fokusskrue: Plassert i midten av kikkerten, brukes denne skruen til å justere skarpheten for begge øynene samtidig, slik at brukeren kan få et klart bilde av objektet de ser på. Objektiv: De store linsene på bunnen av kikkerten, som vender mot det som observeres. Objektivene samler lys og er avgjørende for kikkertens lysstyrke og klarhet. Bildet gir en god oversikt over de viktigste delene av en standard kikkert og deres funksjoner, og viser hvordan man kan justere innstillingene for å optimalisere bruken. Bruker du også kikkerten feil?
Vet du hvordan du justerer øyerør og øyemuslinger på en kikkert? Hvor diopteret sitte eller hvordan du raskest finner motivet du vil titte på? Vi har funnet frem fem vanlige feil man gjør når man bruker kikkert og svarer på hvordan du egentlig bruker en kikkert riktig! (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

Skal du egentlig finne motivet med kikkerten g er det bedre med mest mulig forstørrelse? Her har du fem vanlige feil folk gjør mer kikkert!

Har du kjøpt seg kikkert og ikke helt fått til riktig teknikk? Eller er du kanskje godt vant med kikkert, men likevel ikke helt fornøyd med sikte og synsfelt? Da kan det nok hende at du bruker den feil. Her er fem vanlige feil mange gjør med kikkert!

Her kan du lese alle våre «visste du at»-saker. Vi har blant annet avslørt overraskende fordeler med sopp og hvorfor du ikke bør spise frosne bær.

Best i test
Carl Zeiss 10x42 Victory SF - Håndkikkert

Carl Zeiss 10×42 Victory SF – Håndkikkert

«Best av de beste til en premium-pris» er kommentaren når denne blir testvinner hos Outdoorgearlab.com i 2024.
Pris nå: 33 995 kroner hos Natur og Fritid
Her får du den til laveste pris

1. Feil bruk av øyerør/ øyemusling

En typisk kikkert-feil er feil bruk av øyerør, også kalt øyemuslingene, på kikkerten. Da spesielt ved bruk av variantene som kan trekkes ut og tilbake. Når kikkerten er ny er disse trukket helt tilbake og om du ikke tilpasser de til ditt øye vil du ikke se som du skal.

Øyerørene er nemlig viktige for øyeavstanden din og den sørger for at øynene dine plasseres på riktig avstand bak linsene, med eller uten briller. Feil innstilling kan føre til at du ser svarte ringer rundt synsfeltet eller at det ser ut som du ser gjennom et langt, mørkt rør, noe som reduserer både synsfelt og sikten din.

Generelt sett så bør koppene være trukket helt ut hvis du ikke bruker briller. Bruker du briller, bør koppene trekkes tilbake. Dette fordi brillene tar opp plassen som øyemuslingene vanligvis bruker.

Disse kikkertene er kåret til best i test i 2024.

2. Jo høyere forstørrelse jo bedre?

Det er kanskje nærliggende å tenke at en kikkert med høyere forstørrelse er bedre. Men en høy forstørrelse kan faktisk gjøre det vanskeligere å holde kikkerten stødig, spesielt uten et stativ. I tillegg kan høy forstørrelse redusere synsfeltet, noe som gjør det vanskeligere å finne og følge bevegelige objekter. Bruker du for eksempel kikkerten til å speide etter fugler, kan det være bedre med et bredt synsfelt.

En forstørrelse på 8x eller 10x er ofte ideell for allsidig bruk. Vanlige verdier for forstørrelse er 7x, 8x og 10x, men du får også mer. Forstørrelsesgraden påvirker ikke størrelsen på kikkerten. 

Garmin Fenix 8 er her, men hva synes ekspertene?

3. Feil instilling på diopterjusteringsringen

Feil innstilling på diopterjusteringsringen er en annen vanlig feil. Diopterjusteringsringen er vanligvis plassert nær høyre okular og den justerer for forskjeller i synet mellom venstre og høyre øye. Et riktig innstilt diopter sikrer at begge sider av kikkerten fokuserer på samme punkt.

Mange vet ikke hvordan man bruker diopteret, eller at det eksisterer, noe som i verste fall, og ved langvarig bruk, kan føre til uskarpe bilder og til og med hodepine eller kvalme.

Her finner du oversikt over jaktsesonger og regler!

4. Holder kikkerten feil

Holder du kikkerten for langt fra øynene eller uten nok støtte fører dette til ustabile bilder. Det er derfor viktig å holde kikkerten så nært øynene som mulig og bruke begge hender, med albuene mot kroppen for ekstra stabilitet. Her har du 5 tips til hvordan du holder kikkerten stødig!

5. Feil ved sikte på motiv

Mange som sjelden bruker kikkert, løfter først kikkerten til ansiktet og prøver deretter å finne motivet de vil observere. Den økte forstørrelsen og det reduserte synsfeltet kan gjøre det vanskelig å finne motivet, spesielt med kraftige kikkerter eller hvis motivet er lite, nærme og i rask bevegelse, som en fugl i en busk. Riktig metode er å først se på motivet uten kikkert, og deretter løfte kikkerten til øynene uten å bevege hodet. Dette gjør det enklere å finne motivet i kikkerten.

Jakt: Når kan du gå på fuglejakt?