Aktiv

Bål, grill og bålforbud: Når er det lov å tenne bål?

Bilde av kjele over bål ute i Norsk natur. Vi forteller om reglene du må kunne når det kommer til bålforbud, bål, grill, grilling, bålregler, grillforbud i Norge i 2024.
Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot åpen ild og grilling i skog og utmark, med unntak av godkjente bålplasser. Vi gir deg datoene og reglene du trenger før du griller eller tenner opp bål i år! (Foto: Colourbox.com)

Fra 15. april til 15. september er det forbudt å tenne bål eller grill i skog og utmark. Her er alt du må vite om bål, grill og bålforbud.

Sommeren er en ideell tid å oppholde seg under åpen himmel ute i naturen. Ta med telt, hengekøye, sovepose og liggeunderlag og du er sikret en god natt søvn. Det å brenne bål ute og å lage mat på bål er en viktig og tradisjonsrik del av nordmenns kultur, og bålet er blitt selve symbolet på friluftslivet. Samtidig er det viktig å huske og respektere bålreglene, bruke hodet og vise aktsomhet.

Pakkeliste til fjellturene i sommer eller vinter, årets beste fjellsko eller inspirasjon til flotte turer i Norge – alt dette og mer finner du på samlesiden vår for fjellturer.

Når og hvor er det bålforbud?

For å forhindre skogbrann er det fra 15. april og frem til 15. september generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark.

Bilde av kjele over bål ute i Norsk natur. Vi forteller om reglene du må kunne når det kommer til bålforbud, bål, grill, grilling, bålregler, grillforbud i Norge i 2024.
Også grill går under bålreglene og Norges generelt bålforbud, med forbudt om å tenne opp bål og grill, i, eller i nærheten av, skog og annen utmark.

Men selv om det generelle bålforbudet oppheves fra og med 15. september, vil det i enkelte områder med lite nedbør fremdeles være utvidet bålforbud. Uansett er det alltid viktig å ta visse forholdsregler før du tenner bål.

– Du må alltid forsikre seg om det er trygt å tenne bål der du er. Vær obs på vær- og vindforhold, og sørg for at ilden er slukket før du forlater stedet , sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv i en pressemelding.

Drømmer du om å se nordlyset? Les saken om når og hvor du kan se nordlys.

Grill og grillforbud

Også grill går under bålreglene og Norges generelt bålforbud, fra 15. april til 15. september, med forbudt om å tenne opp bål – gjelder også grill – i, eller i nærheten av, skog og annen utmark.

Rentbrennende bålpanner kan være et godt alternativ til tørre perioder. Her finner du bålpanner til en god pris

Lokale bålregler og bålforbud

I tørre perioder med stor skogbrannfare kan kommunene innføre lokale forbud, også på høst- og vinterstid. Det er viktig å ha egnede slukkemidler tilgjengelig, og at bålet ikke er større enn at du har kontroll på det.

– Så lenge man bruker bålvett, er det bare å komme seg ut og nyte roen og stemningen det gir å samles rundt et bål, lyder oppfordringen fra Bente Lier.

Det er viktig med gode sko! Her finner du fjellsko og tursko som er kåret til best i test i 2024.