På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Aktiv

Hvordan velge riktig padleåre til kajakk?

Personer(kvinner) i gule kajakker som padler på et blått vann med gule kajakker og padleårer. Her får du de beste tipsene til hvilken padleåre du bør velge til kajakk, enten du er nybegynner, erfaren, og om du vil ha oppblåsbar kajakk eller havkajakk. Typene du kan velge mellom er vingåre, Europeisk åre/ Euroåre eller Grønlandsåre og de kan være av aluminium, glassfiber, karbon, tre og plast.
Her får du de beste tipsene til hvilken padleåre du bør velge til kajakk, enten du er nybegynner eller erfaren.Typene du kan velge mellom er vingåre, Europeisk åre/ Euroåre eller Grønlandsåre og de kan være av aluminium, glassfiber, karbon, tre og plast. (Foto: Runa Sommerfelt Ovenstad / ABC Startsiden)

Usikker på hvilken åre du skal velge til kajakk? Slik vet du om du trenger en klassisk europeisk åre, en grønlandsåre eller en vingåre!

Kajakk finnes nå i mange forskjellige typer, og det samme gjelder årer til kajakken. For det første så er en åre til kajakk dobbeltbladet, noe som betyr at på enden av skaftet er det to blader som føres i vannet på hver side av kajakken – ulikt en åre til kano hvor man gjerne bare har ett blad.

De mest erfarne vil kjenne god forskjell og enkelt kunne navigere seg gjennom utvalget årer til kajakk, men for deg som er nybegynner finnes det heldigvis noen generelle tips til hva som kan passe den enkelte. Det finnes nemlig tre hovedkategorier innen padleårer og de skal vi ta deg gjennom her!

Hvordan du velger riktig tursekk, flotte fjellturer og gode produktanbefalinger, alt dette og mer finner du på vår samleside «sport og fritiluft».

Europeisk åre/ Euroåre:

Dette er kanskje den vanligste åren for kajakk, og den klassiske, europeiske padleåren. Det er også padleåren som er enklest for nybegynnere, fordi den er lett å håndtere og gir god fremdrift. De finnes i to varianter og for forskjellige bruk av årene (vi forklarer mer om dette lenger ned i saken):

  • Kort og stort blad: Til «høy åreføring».
  • Langt og smalt blad: Til «lav åreføring». Ofte 5 centimeter lengre enn årer til høy åreføring.

Kjennetegn: Denne typen åre finnes i mange forskjellige modeller, man kan altså deles i to forskjellige typer; kort og stort blad eller et langt og smalt blad.

Slik velger du riktig kajakk!

Euroåre
Aqua Marina KP-1 Aluminum Kayak Paddle

Aqua Marina KP-1 Aluminum Kayak Paddle

Sjekk prisen her

Grønlandsåre:

Dette er den eldste typen åre, og den har fått et oppbluss i popularitet de siste årene, og disse årene kan brukes til alt. Det finnes riktignok flere varianter av Grønlandsårer, spesielt med tanke på type materiale de er laget av, men de er oftest av tre eller karbon.

Disse allsidige årene belaster armer/skuldre mindre, er veldig energieffektive og brukes ofte til maraton eller av entusiaster. 

Kjennetegn: Lange smale blad og et relativt kort åreskaft. De har også parallelle blad uten vridning.

Vingåre (wingåre):

Ønsker du høy fart? Da burde du vurdere en vingåre! De er oftest brukt av de mest erfarne, og det er gjerne lettere å padle riktig teknisk med en vingåre. Det er riktignok gjerne litt mer energikrevende, men man får til gjengjeld en fantastisk fart på grunn av årens gode grep i vannet. Ekspertene hevder at du med en vingåre kan oppnå minst 4% bedre ytelse når du padler.

Kjennetegn: En vingåre minner litt om en flyvinge (nesten litt som en skje i utseende).

Disse oppblåsbare kajakkene er best i test i 2024!

vingåre
BRACA IV Extra Light

BRACA IV Extra Light

Sjekk prisen her

Velg padleårer etter høy eller lav åreføring

Når du skal velge årer til padling er det faktisk også vanlig å velge etter hvordan du holder og bruker årene, og dette kalles høy- eller lav åreføring.

Lav åreføring: Ved lav åreføring holder man åren lavt (under skuldernivå med begge hendene) og man padler i tillegg med åren ett stykke ut fra kajakken. Denne typen padling passer godt for de lengre turene, gir minst slitasje og passer for de aller fleste som ikke padler mer enn som en hobby.

Høy åreføring: Ved høy åreføring holder man åren høyere og padler nærmere kajakken. Dette passer til lek i bølger eller for deg som vil nå en høyere fart.

Man skiller gjerne mellom høy og lav åreføring. En tommelfingerregel er: Lav åreføring = smalt blad. Høy åreføring = middels eller bredere blad. De fleste tur og havpadlere som padler over lengre distanser bruker en såkalt «lav åreføring».

Må man ha våtkort for å padle i kajakk, kano eller packraft?

Ulike materialer på padleårer til kajakk

Årer til kajakk kan være laget av ulike materialer, som påvirker både vekt, ytelse og pris. Det vanligste er kajakkårer som kan deles i to, men du kan også få årer som kun består en én del eller til og med 4-delte padleårer. Her må du vurdere hvor og hva du skal bruke årene til. Kjøper du for eksempel en oppblåsbar kajakk som du skal bære med deg er en 4-delt kajakkåre sannsynligvis det beste valget.

Packraft: Disse er best i test i 2024!

Materiale på skaft:

  • Aluminium: Billigere og holdbart, men tyngre.
  • Glassfiber: Lettere enn aluminium og gir god styrke og fleksibilitet.
  • Karbon: Veldig lett og stiv, men også dyrere.
  • Tre: Tradisjonelt materiale, gir en god følelse og er estetisk tiltalende, men kan være tyngre enn moderne materialer.

Materiale på blad:

  • Plast: Brukes gjerne på rimeligere årer.
  • Glassfiber: Dyrere og finere materialer.
  • Karbon: Dyrere og finere materialer.
  • Tre: Tradisjonelt materiale, gir en god følelse og er estetisk tiltalende, men kan være tyngre enn moderne materialer.

Les mer på våre temasider: