På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Aktiv

Må man ha våtkort for å padle i kajakk, kano eller packraft?

Bilde av en familie ute på kanotur på et blikkstille vann. Familien padler i en blågrønn kano, på blått vann og har en grønn skog i bakgrunnen. Himmelen er blå med solnedgang. De har alle på seg redningsvest. Vi forteller om man må ha våtkort for å padle i kajakk, kano eller packraft? Og hva introkurs og grunnkurs i kajakk og kano er.
Er det egentlig slik at man må ha våttkort for å padle i kajakk, kano eller packraft? Svaret er nei, men har du det ikke begrenser det likevel noen av mulighetene dine. Vi forklarer! (Foto: Jan-Loek Siskens / ABC Startsiden)

Trenger du egentlig våttkort for å padle kajakk, kano eller packraft? Og hva er prisen på kortet? Vi svarer på alt du må vite om padle-kortet!

Leker du med tanken på å lære deg å padle i kajakk? Da har du kanskje hørt snakk om våttkort? Kortet er Norges Padleforbund (NPF) sitt kursbevis for gjennomført sertifisert kurs i padling i kajakk. Våttkortet gjelder også for kano og packraft.

Selve våttkortet er laget av plast og ligner et førerkort i størrelse, men det kan også fås digitalt. NPF kunne i 2022 melde om at de hadde delt ut rundt 200 000 våttkort.

Hvordan du velger riktig tursekk, flotte fjellturer og gode produktanbefalinger, alt dette og mer finner du på vår samleside «sport og fritiluft».

Må man ha våtkort for å padle i kajakk, kano eller packraft?

Det er ikke pålagt å ha våttkort for å få lov til å padle i kajakk, men det er verdt å merke seg at hos de fleste tilbydere som leier ut kajakk vil dette være et krav for å få lov til å leie deres utstyr. Dette fordi det viser at padleren har fått opplæring i både sikkerhet, grunnleggende teknikk og risikovurdering.

Det finnes flere tilbydere av kurs som gir deg våttkort, som både DNT og Norges Padlerforbund. Hos Våttkort.no finner du en fin oversikt over kommende kurs. Prisene varierer, og både hvorvidt du er medlem av tilbyderen, eller ikke vil spille inn på prisen. Noen priseksempel vil være fra rett i overkant av 1 – 2000 kroner for introkurs (inkludert utstyret du trenger og våttkort), og mellom 3 – 4000 for grunnkurs (inkludert utstyret du trenger og våttkort).

Vurderer du å kjøpe egen kajakk? Slik velger du riktig kajakk for ditt bruk!

Hva innebærer kurs i våttkort?

Bilde av en familie ute på kanotur på et vann. Familien padler i en blågrønn kano, på brunt vann oig har en grønn skog i bakgrunnen. Himmelen er blå. De har alle på seg redningsvest. Vi forteller om man må ha våtkort for å padle i kajakk, kano eller packraft? Og hva introkurs og grunnkurs i kajakk og kano er.
Når du skal ta kurs i våttkort kan du velge mellom et introkurs eller et grunnkurs som begge vil gi deg beviset. Har du lyst på flere kurs etter å ha gjennomført disse, finnes det også mange andre kurs du kan ta. (Foto: Jan-Loek Siskens / ABC Startsiden)

Når du skal ta våttkort kan du selv velge om du vil ta introkurs på tre timer, eller et grunnkurs på to dager skriver DNT. Dette innebærer de to kursene som gir deg våttkort:

Introkurs: Her lærer du det grunnleggende innen padling, som padleteknikker og kameratredning. Varighet: 3 timer.

Grunnkurs: Her vil du lære enda flere padleteknikker, egenredning, turledelse, navigasjon og friluftsliv. Du kan ta grunnkurs uten å ha tatt introkurs. Varighet: 2 dager.

Det er verdt å nevne at du kan legge til mange flere kurs til grunnkurset etterhvert, og det finnes både teknikkurs, sikkerhetskurs eller forskjellige kurs for viderekommende.

Packraft: Disse er best i test i 2024!

Hvor kan man leie og padle i kajakk?

Bilde av en familie ute på kanotur på et vann. Familien padler i en blågrønn kano, på brunt vann oig har en grønn skog i bakgrunnen. Himmelen er blå. De har alle på seg redningsvest. Vi forteller om man må ha våtkort for å padle i kajakk, kano eller packraft? Og hva introkurs og grunnkurs i kajakk og kano er.
Det finnes flere tilbydere av utleie av kajakk, men den kanskje mest kjente er DNT. Det er også lokale utleiesteder, så sjekk lokalt der du bor, enten det er Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim eller mindre tettsteder. (Foto: Jan-Loek Siskens / ABC Startsiden)

Det finnes flere tilbydere av utleie av kajakk, men den kanskje mest kjente er DNT. Du kan også leie kajakk fra privatpersoner hos Hygglo, eller finne lokale utleiesteder ved hjelp av et lite Google-søk.

Vil du ha tips til kajakk-turer har Visitnorway.no laget en fin guide med forslag til både turer på egenhånd, guidede turer og tilbydere av utleie av kajakk!

Redningsvest eller flytevest? Slik velger du riktig!

Les mer på våre temasider: