Aktiv

Hvor ofte bør man bytte løpe- og joggesko?

Bilde av hoka-joggesko i lyseblå med mye demping på asfalt ute i natur. Vi forteller hvorfor du bør bytte joggesko og løpesko og hvor ofte. Det te gjelder enten du har joggesko eller løpesko til dame, herre, eller barn, og om de er fra Nike, Hoka, Asics, Adidas eller New Balance, men skiller seg riktignok litt etter typen løpesko. Bi forklarer!
At joggesko ikke kan brukes evig vet de fleste, men vet du hvordan du enkelt kan sjekke og regne deg frem til når de må byttes? Hvor lenge joggesk varer, eller hvorfor de bør byttes? Vi forklarer. (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

Lurer du på hvor ofte du må bytte løpeskoene eller joggeskoene dine? Det er enkelt å regne seg frem til svaret og det er nok oftere enn du tror.

Har du et par joggesko som har fulgt deg i tykt og tynt, vått og tørt og mil etter mil? Ja, da kan det være på tide med et nytt par. Det er nemlig slik at løpe- og joggesko har en anbefalt mengde tilbakelagte mil før de bør byttes, og denne er nok mindre enn du tror.

Her samler vi forresten alle artiklene våre med best i test-avsløringer, tips og nyheter når det kommer til løpesko!

Hvor lenge varer joggesko?

CNET avkrefter myten om at joggesko har en utløpsdato og hevder at de derimot er snakk om «utløpsmil».

– Det er ikke snakk om tid, men snakk om mil – selv om det er mulig å gjøre et lite regnestykke for å finne ut hvor mange måneder skoene dine vil vare, skriver nettsiden.

NCBI har forsket på temaet og anbefaler at man bytter joggesko ved hver 500 til 750 kilometer. Dette tilsvarer hver fjerde til sjette måned for noen som jogger ca. 32 km i uka. I tillegg til dette må faktorer som temperatur og terreng også tas med i beregningen, skriver CNET. Jogger du i vanskelig terreng eller på varm asfalt for eksempel, mener de skoene blir raskere oppbrukt.

Her avslører vi hvilke løpe- og joggesko som er best i test i 2024.

Hva skjer med gamle joggesko og hvorfor bytte?

Godt brukte joggesko mister flere av sine opprinnelige kvaliteter etterhvert. Marathonhandbook forklarer hvorfor flere tilbakelagte mil vil ha innvirkning på joggesko:

  • For hver løpetur slites sålen mer og mer
  • Dempingen forsvinner gradvis fra sålen
  • Skoens opprinnelige struktur vil gradvis bli løsere

Forskning viser at det å løpe med godt brukte joggesko vil kunne endre på både holdning og gangart, noe som kan føre til skader senere.

– Dette er i hovedsak på grunn av skoenes minskende evne til støtabsorbering, fortsetter CNET.

Joggesko med karbon: Disse er best i test i 2024.

Marathonhandbook tipser om 4 andre indikatorer på at joggeskoene dine bør byttes ut:

1. Overdreven eller ujevn slitasje på såler

2. Mangel på sprett og demping

3. Sko som føles løse og som har mistet sin opprinnelige form

4. Plutselige vondter i føtter eller knær

Disse 4 «jukseskoene» er så gode at de er forbudt.

Du vil kanskje også like disse sakene: