På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Bolig

Guide til skadedyr: Hvordan bli kvitt de vanligste selv

En brunsnegle på et grønnsaksblad.
Sliter du med skadedyr? Enten det er brunsnegle, mygg, maur eller rotter, vi har løsningen på problemet ditt! (Foto: Colourbox)

Har du et skadedyrproblem? Frykt ikke, vi har blant annet guider til hvordan du blir kvitt både brunsnegle, maur, mus og skjeggkre.

Selv om naturen stort sett er vår venn, og alltid skal behandles med respekt og forståelse, er det ikke slik at all verdens dyr og insekter gjengjelder den samme respekten og forståelsen. Her tenker vi kanskje først og fremst på skadedyr som fort tar seg litt for godt til rette i hus og hage.

Enkelte dyr og insekter er rett og slett en pest og en plage, og ikke noe vi vil ha rundt oss. Det kan det være mange grunner til.

Noen insekter og dyr kan være direkte farlige for oss, enten om man er allergisk mot bittet eller stinget deres, eller om de er smittebærere for sykdommer. Andre gjør skade i og på boligene våre, og er derfor ikke noe man vil omgås. I denne guiden får du svar på hvordan du både holder på avstand og blir kvitt noen av de vanligste skadedyrene i landet vårt.

Skjeggkre – Skadedyret som elsker badet ditt

Et nærbilde av skjeggkre, vi forklarer hvordan du blir kvitt dem.Vi viser deg hvordan du blir kvitt de vanligste skadedyrene i norske hus, hjem og hager.
Hvordan bli kvitt skjeggkre? Vi viser deg hvordan du blir kvitt de vanligste skadedyrene i norske hus, hjem og hager. (Foto: Colourbox)

Disse rakkerne er først og fremst ekle, og tar bolig på badet ditt. De kan også gjøre lett skade på treverk og tapet, og hører heller ikke hjemme i norsk natur. Eller på badet ditt, for den saks skyld.

Klikk deg videre til vår guide til hvordan du blir kvitt skjeggkre her.

Maur

Nærbilde av maur inne i et hus. Vi viser deg hvordan du blir kvitt de vanligste skadedyrene i norske hus, hjem og hager.
Sliter du med maur inne i huset ditt? Vi viser deg hvordan du blir kvitt de vanligste skadedyrene i norske hus, hjem og hager. (Foto: Colourbox)

De kravler og kryper seg gjennom de minste sprekker, og er ikke noe du vil ha som leieboere. Ikke bare fordi de ikke betaler for seg, men fordi enkelte maurarter kan gjøre stor skade på treverk.

Klikk deg videre til vår guide til hvordan du blir kvitt maur her.

Mus og rotter

Mus på gul bakgrunn. Vi viser deg hvordan du blir kvitt de vanligste skadedyrene i norske hus, hjem og hager.
Mus er irriterende å ha i hus. Vi viser deg hvordan du blir kvitt de vanligste skadedyrene i norske hus, hjem og hager. (Foto: Colourbox)

Disse krabatene kan gjøre stor skade på hjem og eiendom om du lar dem herje fritt. Dagene da de bar på pest og slikt er heldigvis forbi, men om du ikke har en katt som vil ta opp jakten på dem kan du fort ende opp med et problem.

Klikk deg videre til vår guide til hvordan du blir kvitt mus og rotter her.

Bananfluer

Vi viser deg hvordan du blir kvitt de vanligste skadedyrene i norske hus, hjem og hager.
Bananfluer er et plagsomt dyr som legger egg i frukt og grønnsaker. Vi viser deg hvordan du blir kvitt de vanligste skadedyrene i norske hus, hjem og hager. (Foto: Colourbox)

Bananfluer er først og fremst uønskede fordi, vel, ingen vil ha svermer av småfluer flyvende rundt hjemme. De formerer seg som få, og om du ikke iverksetter tiltak når de først dukker opp er de plutselig overalt.

Klikk deg videre til vår guide til hvordan du blir kvitt bananfluer her.

Flått

En liten flått avbildet i en håndflate. Vi viser deg hvordan du blir kvitt de vanligste skadedyrene i norske hus, hjem og hager.
Flått er ikke flott. Vi viser deg hvordan du blir kvitt de vanligste skadedyrene i norske hus, hjem og hager. (Foto: Colourbox)

De fleste er enige om at dette lille insektet ikke er flott, da de kan være bærere av overførbare virussykdommer, parasitter og ulike bakterier. De er små og vanskelige å oppdage, men heldigvis finnes det en rekke steg du kan ta for å sikre deg mot dem.

Klikk deg videre til vår guide til hvordan du blir kvitt flått her.

Måker – Skadedyrene som skriker og ståker

Hekkende måker på husvegg i Nordland. Vi viser deg hvordan du blir kvitt de vanligste skadedyrene i norske hus, hjem og hager.
Måker som hekker på huset ditt kan være svært plagsomt. Slik forhindrer du det. (Foto: Colourbox)

De skriker, de hekker, de bråker. Hvem snakker vi om? Måker. De er fredet, og ikke lov å ta livet av eller fjerne reirene til, men selv om de med god grunn er beskyttet av loven kan de likevel være utrolig plagsomme og tar lite hensyn til verken gård eller grunn. Fortvil ikke, det finnes en rekke skånsomme og ikke-voldelige måter å holde dem unna på.

Klikk deg videre til vår guide til hvordan du blir kvitt måker her.

Veps

Veps på vei inn i et lite vepsebol. Vi viser deg hvordan du blir kvitt de vanligste skadedyrene i norske hus, hjem og hager.
Har du et vepseproblem? Fortvil ikke, vi har løsningene! (Foto: Colourbox)

De har sikkert sin rettmessige plass i sine respektive økosystemer, men for oss mennesker er de først og fremst kjent for å ødelegge pikniker eller ta seg til rette under hyttetak og i garasjer. Og for enkelte av oss kan de være direkte dødelige, da det ikke er uvanlig å være allergisk mot stikkene deres.

Klikk deg videre til vår guide til hvordan du blir kvitt veps her.

Mygg

Mygg som stikker på hand. Vi viser deg hvordan du blir kvitt de vanligste skadedyrene i norske hus, hjem og hager.
Stygg mygg: Vi viser deg hvordan du blir kvitt de vanligste skadedyrene i norske hus, hjem og hager. (Foto: Colourbox)

Heller ikke mygg er særlig hyggelig selskap ute i naturen, og de fleste husker med gru hvordan det føles å bli «spist opp» av en sverm med sultne mygg.

Klikk deg videre til vår guide til hvordan du blir kvitt mygg her.

Klegg

Bilde av klegg på arm med natur i bakgrunn. Vi viser deg hvordan du blir kvitt de vanligste skadedyrene i norske hus, hjem og hager.
Fått kleggen på leggen? Vi viser deg hvordan du blir kvitt den! (Foto: Colourbox)

Klegg er uten tvil en pest og en plage på varme sommerdager. Mang en nordmann har opplevd å få bad eller måltid avbrutt av de store fluene som i følge Wikipedia blir fra 7 til over 25 millimeter lange.

Klikk deg videre til vår guide til hvordan du blir kvitt klegg her.

Brunsnegler – Skadedyret som spiser opp hagen din

En brunsnegle på et grønnsaksblad. Vi viser deg hvordan du blir kvitt de vanligste skadedyrene i norske hus, hjem og hager.
Skadedyr: Enten om det er brunsnegle, mygg, maur eller rotter, vi har løsningen på problemet ditt. (Foto: Colourbox)

De er sleipe og slimete, og ute etter å fortære hele blomsterbedet ditt. Når de første varme vårdagene er her, kan du banne på at brunsneglene også er det.

Klikk deg videre til vår guide til hvordan du blir kvitt brunsnegler her.

Rådyr

Bilde av en rådyrbukk og rådyrhunn. Vi viser deg hvordan du blir kvitt de vanligste skadedyrene i norske hus, hjem og hager.
Rådyr er en del av hjortefamilien og europeisk rådyr eller vestlig rådyr er det minste av hjortedyrene som lever i Skandinavia. (Foto: Colourbox)

De er verken sleipe eller slimete, faktisk kan de være riktig så søte, men i likhet med brunsneglene spiser de mer enn gjerne opp blomstene dine. Det kan fort bli rådyrt, men heldigvis finnes det råd.

Klikk deg videre til vår guide til hvordan du blir kvitt rådyr her.