På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Bolig

Hvordan fjerne flått: Dette må du vite

En liten flått avbildet i en håndflate.
Flått er ikke flott. Denne artikkelen viser deg hvordan du blir kvitt dem. (Foto: Colourbox)

Flått er en plage for både mennesker og dyr, og er vanskelig å oppdage og fjerne. Vi gir deg rådene som forbereder deg på flått-sesongen!

Hvordan finne og fjerne flått? De små krypene, som også er kjent som skogbjørn, er i ferd med å finnes over hele landet. Ifølge Flåttkart.no er det registrert flått så langt nord som i Øst-Finnmark, og klimaendringene er med på å gjøre sitt for at flåtten får stadig mer habitat her til lands.

Nylig kunne VG melde at forskere ved NMBU er bekymret for at nye flått-arter skal innta landet vårt, i tillegg til de 10-12 artene som allerede er å finne her. På verdensbasis finnes det over 900 flått-arter.

Sliter du med andre skadedyr? Sjekk ut vår samleside for skadedyr her!

Er flått farlig?

Det blodsugende kreket er ikke farlig i seg selv, men når den hopper fra ett byttedyr til et annet kan den bringe med seg overførbare virussykdommer, parasitter og ulike bakterier. Flåttsenteret kan fortelle at den typiske flått-sykdommen borrelia forekommer oftere i Agder enn på Østlandet og Vestlandet.

Kløe og rødhet rundt bittstedet er normalt. Det er når det utvikler seg til et rødlig utslett som blir over 5 cm i diameter at du bør oppsøke en lege, da dette kan være et symptom på borreliose. Andre symptomer kan være ansiktslammelser, smerter i ledd, nervesmerter i fjes og rygg, nedsatt kraft i armer og bein samt influensa-aktige symptomer.

Hvordan oppdage flått

En mager flått som ikke er full av blod er svært liten og vanskelig å oppdage. En voksen flått er mellom 2 og 4 millimeter stor før den har sugd blod.

Om du har oppholdt deg i spesielt flåttutsatte områder av landet, bør du gå over kroppen din med lys og/eller forstørrelsesglass for å oppdage eventuelle flått. Spesielt lysken og hårfestet er utsatt. En god og mett hunnflått kan bli opp mot halvannen cm lang.

Hvordan fjerne flått

Om du har fått flått er det viktig at du får fjernet den så fort som mulig. Jo lenger de sitter på kroppen, dess større er sjansen for å bli smittet av overførbare sykdommer som borreliose, harepest og anasplasmose.

En flåttfjerner er et supert hjelpemiddel til å fjerne dem, og om du ikke har det tilgjengelig kan du bruke en pinsett. Det er viktig at du får med hele flåtten, slik at ikke deler av flåtten blir sittende igjen under huden din. Derfor må du ta tak så nærme huden som mulig, og deretter dra flåtten rett ut. Så renser du bittstedet for å unngå eventuelle hudinfeksjoner.

Det finnes også flåttmiddel som minsker riskoen for bitt.

Hva bør du ha på deg for å unngå flåttbitt?

Om du trives og ferdes mye der flåtten også trives og ferdes, kan det være lurt å bruke langbukser og/eller høye støvler når du ferdes i skog, mark og kratt.

Plages du av mygg? Her er 5 tips som holder myggen unna!

Vaksine mot flått

Det finnes ennå ingen vaksiner mot borreliose, men VG kunne nylig melde om at det for tiden testes på en vaksine for mennesker i Europa. Denne kan være klar i 2026/27.

Om du er bekymret for TBE-viruset, også kjent som skogflåttencefalitt, finnes det vaksiner mot det. Viruset kan i verste fall gi hjernehinnebetennelse og ryggmargsbetennelse, men det er ikke mange forekomster av denne sykdommen i Norge. Noen tar vaksinen før de skal ut og reise da TBE er mer utbredt i andre land. Dette er en vaksine du kan ta hos fastlegen din.

Hvordan fjerne flått på hund og katt

Hunder og katter med tykk pels er som flått-magneter, og i likhet med mennesker fjernes flått på dyr med en egnet flåttpinsett. Det finnes også egne flåttmidler for dyr, som flåtthalsbånd og flått-tabletter.

Les mer på våre temasider: