På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Hvordan sjekke om du betaler for mye i renter i 2024?

Bilde av en hand med rød neglelakk som regner sammen tall på kalkulator for å finne ut om man betaler for mye i renter på lån. Vi viser deg hvordan du kan forhandle om bedre rente på lånene dine for å spare penger ved rentehevingen i 2024.
Mange er bekymret for de ekstra utgiftene en økt rente fører til videre i 2024. Et av tiltakene du kan gjøre for for å spare penger er å sjekke at du ikke allerede betaler for mye i renter. Vi forklarer hvordan du enkelt sjekker dette samt hvordan du bruker informasjonen til å forhandle om bedre renter. (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

Visste du at du muligens betaler for mye i renter? Vi forklarer hvordan du kan sjekke dette og hva du kan gjøre om det er tilfellet!

Ved siste rentebeslutning 15. august 2024 holdt Norges bank styringsrenta uendret på 4,5 prosent. Renta nå i høst ligger fortsatt høyere enn mange liker. Ekspertene er ikke enig om hva som nå kommer til å skje mot slutten av året – og om når renta skal ned.

– Dagens rente nivå en god stund

– Styringsrenten holdes trolig på dagens nivå en god stund fremover, sier sentralbanksjef Ida Wolden Backe i en pressemelding.

Nordea venter at pengemarkedsrenten, som viser hvor mye bankene tar betalt for å låne til hverandre, kalt Nibor-renten, vil nå fem prosent i løpet av året, skrev E24 før sommeren.

Dette sammen med høye priser på matvarer, drivstoff og ikke minst strøm vil merkes på økonomien til de aller fleste. Vi gir deg tipset du trenger når rentene går opp!

Har du flere økonomispørsmål? Flere tips som dette finner du i vår samling av artikler som omhandler sparing og økonomi.

Hvordan få best rente ved renteøkning?

Du visste kanskje at bankene bruker noe de kaller en kredittscore for å vurdere hvor sannsynlig det er at du kan betale for deg, eller om du får innvilget lån? Det er også denne de baserer renten de gir deg på lånene dine fra. Men det mange ikke vet er at om du har en god score, kan du få bedre rente og andre vilkår enn det personer med lav score kan. Et overblikk over egen kredittscore gjør det altså mulig å få reforhandlet renten med banken din om denne ikke er god nok.

kredittscore
Gratis sjekk av kredittscore

Gratis sjekk av kredittscore

En god kredittscore gir lavere rente, slik sjekker du den enkelt og gratis.
Sjekk din kredittscore gratis her

Viser det seg at du har en god kredittscore vil det nemlig være vanskelig for banken å forsvare hvorfor de ikke gir deg en bedre rente, og det er her du kan spare mye penger. Dette er noe også NRK har skrevet om:

– De som pruter i egen bank sparer i snitt 7000 kroner i rentekostnader i året, skriver nettsiden. Og også de tipser om at det er lurt å innhente opplysninger om egne lån, og hvilke renter du har på disse.

ABC Penger gir også deg som forbruker en uavhengig oversikt over kredittkortene som finnes på det norske markedet: Finn beste kredittkort

Hvordan forhandle om bedre renter på lånene dine?

1. Det første du må gjøre er å sjekke din egen kredittscore: Det finnes flere forskjellige tilbydere av slike tjenester og de er ofte gratis. Du får i tillegg vite hvilken rente du egentlig bør ha på lånene dine med denne scoren. Denne informasjonen kan derfor gjøre det betydelig enklere å forhandle med banken om bedre rentevilkår.

2. Samle tilbud og sjekk renten hos andre banker: Vil du være ekstra forberedt er det lurt å ha samlet inn tilbud fra andre banker eller sjekket Finansportalen i forkant av samtalen.

3. Få oversikt over egen gjeld. Merk at når du skal forhandle med banken kan det styrke forhandlingene om du har et overblikk over din egen gjeld og eventuelle betalingsanmerkninger. Her kan du lese mer om hvorfor du bør sjekke gjelden din.

Gratis Gjeldsoversikt
Gratis gjeldsoversikt

Gratis gjeldsoversikt

Få en oversikt over dine kredittkort, eventuelle forbrukslån og månedlige kostnader og sammenlign med andre og se hva du kan gjøre for å unngå unødvendige kostnader.
Sjekk gjelden din gratis her

4. Forhandle renten med banken din: Når du har sjekket egen kredittscore, funnet ut hvilken rente du bør ligge på og eventuelt samlet tilbud/priser fra andre banker, kan du ringe eller sende mail til banken din og prøve å forhandle rentevilkårene dine. Synes du det er ubehagelig å ringe kan du også sende dem en mail.

Q&A: Vi har snakket med eksperten som forteller hvordan du får best rente på boliglånet ditt!

Derfor bør du finne verdien på boligen din

Les mer på våre temasider: