På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Nå kan Teflon-stekepanner bli forbudt

Teflon kan bli forbudt: Bilde av en slitt teflon-stekepanne.
Har du en slik slitt panne med nonstick-stoff laget av PFAS? Å få i seg nonstick-belegget kan være helseskadelig. Nå kan disse pannene bli forbudte å selge. (Foto: ABC guider/Marie Henriksen)

Visste du at teflon-stekepannen din kan være helseskadelig? Nå kan de bli forbudt å selge.

Er du glad i teflon-stekepannen din? Det er jeg og! Mange teflonpanner og annet non-stick kokeutstyr inneholder stoffet PFAS (per- og polyfluoralkylstoffer), som brukes til å lage overflaten glatt og forhindre at maten fester seg.

Eksponering for visse PFAS-stoffer er også knyttet til en rekke helseproblemer hos mennesker, og det har lenge vært kjent at det kan være helseskadelig å få i seg teflon-materialet fra slitte teflonpanner. Nå kan produkter som inneholder PFAS faktisk bli ulovlige å selge.

Har du en sliten teflon-panne? Her er 3 ulike, men likegode alternativer til teflon!

Alternativ til teflonpanner
GreenPan Barcelona stekepanne 30 cm

GreenPan Barcelona stekepanne 30 cm

Keramisk stekepanne uten miljøgifter
Pris nå: 896 kroner hos Royal Design
Her får du den til laveste pris

Hva er PFAS-stoffer?

PFAS-stoffer, eller per- og polyfluoralkylstoffer, er en stor gruppe menneskeskapte kjemikalier som har blitt brukt i ulike industrielle applikasjoner og forbrukerprodukter siden 1940-tallet.

Disse stoffene er kjent for deres evne til å avvise olje og vann, noe som gjør dem populære i produksjonen av blant annet non-stick kokeutstyr. Stoffene brytes ned svært sakte i miljøet og i menneskekroppen, og har dermed fått tilnavnet «evighetskjemikalier». De kan akkumulere over tid og har blitt påvist å være til stede i blodet til mennesker og dyr over hele verden. Forskning har knyttet eksponering for visse PFAS-stoffer til en rekke helseproblemer, inkludert kreft (spesielt testikkel- og nyrekreft), leverskade, redusert fruktbarhet, astma, skjoldbruskkjertelforstyrrelser, og utviklingsforstyrrelser hos barn.

Les også: Derfor trenger du en karbonstål-stekepanne

Knyttet til en rekke helseplager

Helsefarene ved PFAS skyldes stoffets evne til å forstyrre kroppens naturlige hormonbalanse og immunsystem, noe som bidrar til deres status som en betydelig miljø- og folkehelsebekymring.

Den foreslåtte EU-bannlysningen av PFAS-stoffer, som også omtales som «evighetskjemikalier» på grunn av deres langsomme nedbrytning i miljøet, er under omfattende vurdering. Forslaget, som ble fremmet i fjor, virker per i dag å stå litt på stedet hvil, men forslaget skal utarbeides i 2024.

Forslaget, som er under vurdering av Det europeiske kjemikaliebyrået (ECHA), kan bli en av de mest omfattende reguleringene av kjemisk industri i EU. Det ble foreslått av Tyskland, Nederland, Danmark, Sverige og ikke-EU-landet Norge, og innebærer en potensiell innføring av restriksjoner eller totalforbud mot over 10 000 PFAS-stoffer​.

Først og fremst er PFAS i teflonpanner kun farlig om pannen ripes opp, og du får i deg teflonen gjennom maten. Teflonpanner har heller ikke den beste varmetoleransen, og varmes pannene til over 260 grader vil de frigjøre skadelige kjemiske stoffer i luften.

Det innebærer at produsenter av de fleste former for teflonpanner, men også produsenter av ting som vanntette skalljakker, potensielt må finne alternativer til stoffet i fremtiden om forbudet blir vedtatt.

På jakt etter kjøkkenredskaper i god kvalitet? Sjekk ut vår samleside for kjøkkenutstyr!

Alternativer til teflonpanner

Alternativ til teflonpanner
GreenPan Barcelona stekepanne 30 cm

GreenPan Barcelona stekepanne 30 cm

Keramisk stekepanne uten miljøgifter
Pris nå: 896 kroner hos Royal Design
Her får du den til laveste pris
ALTERNATIV TIL TEFLONPANNER
Fiskars støpejernspanne norden 28cm

Fiskars støpejernspanne norden 28cm

Klassisk støpejernspanne med trehåndtak.
Pris nå: 1 325 kroner hos Cervera
Her får du den til laveste pris
ALTERNATIV TIL TEFLONPANNER
VEGA Jernpanne Aronus; 28x4.2 cm (ØxH); Sølvfarge

VEGA Jernpanne Aronus; 28×4.2 cm (ØxH); Sølvfarge

Karbonstål er kjent for sin utmerkede varmefordeling og høye varmetoleranse
Pris nå: 600 kroner hos Lusini
Her får du den til laveste pris

Les mer på våre temasider: