Det har kommet en ny flått i Norge. Her er alt du trenger å vite om det lille dyret som kan gjøre stor skade.
Flått, også kalt skaubjønn, skogbjørn og skogflått, har kommet for å bli. Det lille, blodsugende krypdyret med åtte små bein har blitt en sann landeplage for både mennesker og dyr. Ifølge forskning.no gjør også klimaendringene sitt for økt forekomst av flått i Norge. Nå har det også kommet en ny type vi må være obs på, nemlig «jaktflått».
Lurer du på hvordan du kan bli kvitt irriterende bananfluer? Det har vi skrevet en sak om her.
Dette er jaktflått
Jaktflåtten, eller Hyalomma marginatum, ble for første gang funnet på et pattedyr i Norge i fjor. Til forskjell fra vanlig flått som sitter stille i gress og busker mens den venter på å hoppe på uskyldige forbipasserende, er jaktflåtten tre ganger så stor og kan løpe etter byttet sitt.
Hvordan bli kvitt klegg: Lag en kleggfelle.
Hvordan oppdage flått
Når ikke flåtten er full av blod er den svært liten og kan være vanskelig å oppdage. Nymfene er cirka 1 mm store før de har sugd blod, mens en voksen flått er 2-4 mm før de har sugd blod. Bruk et forstørrelsesglass med lys og gå over kroppen hver kveld før du legger deg, særlig om du har oppholdt deg i spesielt flåttutsatte områder som langs kysten av Norge. Flåtten fester seg gjerne i lysken og i hårfestet, men også andre steder på kroppen er utsatt. En fullsugd hunnflått kan bli opptil 1,5 cm lang.
Er den farlig?
Flått i seg selv er ikke farlig, men siden den hopper fra byttedyr til byttedyr kan den ha med seg overførbare virussykdommer, parasitter og ulike bakterier. Ifølge Flåttsenteret er det mer forekomst av borrelia i Agder og Brønnøysund enn på Østlandet og Vestlandet.
Det er normalt med rødhet og kløe på bittstedet, men får du et rødlig utslett som vokser utover 5 cm i diameter kan det være tegn på Erytema migrans som er et symptom på borreliose. Vær også obs på influensalignende symptomer, ansiktslammelser, smerter i ledd, nervesmerter i ansikt og rygg samt nedsatt kraft i armer og bein.
Hvordan fjerne flått
Har du fått flått er det viktig å få den fjernet så fort som mulig. Jo lenger den sitter på kroppen, dess større er sjansen for overførbare sykdommer som lyme borreliose, harepest og anasplasmose. Ifølge Flåttsenteret er det rundt 7000 tilfeller av borrelioseutslett i Norge hvert år.
Flåttfjerner er et godt hjelpemiddel og bør være fast inventar i toalettmappa. Har du ikke flåttfjerner kan du bruke pinsett. Prøv å ta tak så nærme huden som mulig og dra flåtten rett ut. Rengjør gjerne bittstedet etterpå for å unngå eventuelle hudinfeksjoner.
Bruk av flåttmiddel vil minske risikoen for bitt. Det kan også være lurt å bruke langbukser og/eller høye støvler når du ferdes i skog, mark og kratt.
Plaget av skadedyr? Hvordan holde mus og rotter unna hage kan du lese mer om her.
Vaksine mot flått
Det finnes vaksine mot TBE-viruset (Tick-borne Encephalitis eller Skogflåttencefalitt) som kan overføres via flått. Det er ikke en vaksine mot borreliose eller for å unngå flått, men en beskyttelse mot TBE-viruset som i verste fall kan gi hjernehinne/hjernebetennelse/ryggmargsbetennelse. Det er ikke stor forekomst av sykdommen i Norge, i 2019 ble det rapportert cirka 35 tilfeller, men det har vært en liten økning de siste to årene. Noen tar vaksinen før de skal ut og reise da TBE er mer utbredt i andre land. Du kan ta vaksinen hos fastlegen din.
Forskning.no sier at flere selskaper nå forsker på en ny vaksine mot flått og flåttbårne bakterier.
Hvordan fjerne flått på hund og katt
Flåtten er også glad i hunder og katter. Har hunden eller katten din fått flått, fjerner du den best ved hjelp av egnet flåttpinsett som også kan brukes på mennesker. Hos dyrlegen kan du få kjøpt egnede flåttmidler til kjæledyr, slik som flåtthalsbånd eller dråper, som skal forhindre at flåtten biter seg fast. Husk å følge bruksanvisningen nøye.
Har du, katten din eller hunden din fått flått? Da kan du registrere det på flåttkart.no.