På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Bolig

Parasoll: Hvordan velge riktig til ditt uterom

Bildekollasj av fire forskjellige parasoller på en blå bakgrunn. Vi hjelper deg med å velge riktig parasoll til titt uterom, enten det er markedsparasoll, terrasseparasoll, cantileverparasoll eller vegghengt parasoll du er ute etter.
Vi hjelper deg med å velge riktig parasoll til ditt uterom! (Foto: ABC Startsiden)

Hvilken parasoll skal man velge? Vi forklarer forskjellene på blant annet markeds-og cantileverparasoll, slik at du kan finne den beste til ditt uterom.

Å velge riktig parasoll er ikke nødvendigvis så enkelt som det høres ut som, for vet du egentlig hva forskjellene på markedsparasoll, terrasseparasoll og cantileverparasoll er?

Markedet byr på en rekke forskjellige modeller som alle har sine fordeler. For å gjøre valget enklere for deg har vi laget en parasoll-guide som hjelper deg med å finne ut hvilken som passer ditt uterom best.

Her kan du finne alt vi skriver om uterom. Vi tipser om alt fra hvilke griller som er best i test til hvordan man gjødsler hagen.

Hva må man tenke på når man skal velge parasoll?

Det kommer kanskje ikke som en overraskelse at størrelse på uteområdet spiller en stor rolle i hvilken parasoll man skal velge, men visste du at både solforhold og vindforhold også spiller en rolle? Her er fem ting man bør tenke på når man velger parasoll:

  • Tilt-funksjon: Tilt-funksjonen lar deg vinkle parasollen for å blokkere solen fra forskjellige vinkler.
  • Rotasjon: Noen parasoller kan roteres 360 grader. Dette gir maksimal fleksibilitet i skyggeplasseringen uten å måtte flytte hele parasollen.
  • Flyttbar: Hvor lett det er å flytte parasollen kan være viktig, spesielt for deg som ønsker fleksibilitet i hagen eller på terrassen.
  • Brukervennlige mekanismer: Mange parasoller bruker en sveiv for å åpne og lukke paraplyen. Sveivemekanismer er ofte enklere å bruke enn push-up mekanismer, spesielt for store parasoller.
  • Høydejustering: Muligheten til å justere høyden på parasollen er nyttig for å tilpasse skyggen til ulike tider av dagen og for å imøtekomme forskjellige brukssituasjoner.

Les hva interiørekspert Gunn Beate Stensløkken sier om årets hagemøbel-trender 2024.

Hvilke typer parasoller og deres egenskaper

Her forklarer vi hva som kjennetegner populære parasoll-typer, samt tipser om hvilket bruksområde de passer best til. Finn ut hvilken parasoll som passer best for ditt behov.

Markeds-parasoll

Disse parasollene har fått navnet sitt ettersom de er ideelle for kommersielle settinger som kafeer, restauranter og markeder. De kjennetegnes av at de er store, ofte mellom 3 og 4 meter i diameter, samt er av robuste materialer som tåler å stå ute.

Parasoll Hillerstorp 300cm

Parasoll Hillerstorp 300cm

Pris nå: 1 095 kroner hos Bauhaus
Her får du den til laveste pris

Terrasse-parasoll

Disse parasollene er mellomstore, vanligvis mellom 2 og 3 meter i diameter, noe som gjør dem perfekt for mindre hager og balkonger. Terrasseparasoller er også ofte av robuste materialer som tåler en god del. Forskjellen på disse og markedsparasoller, annet enn størrelsen, er at de gjerne er lettere å flytte rundt på.

Parasoll Hillerstorp 200cm

Parasoll Hillerstorp 200cm

Pris nå: 549 kroner hos Bauhaus
Her får du den til laveste pris

Her finner du forresten grillene som alle er best i test og koster under 5000 kr.

Cantilever-parasoll

Eller fritthengende parasoll som mange også kaller dem, er ofte store i størrelsen, og krever derfor også en solid base. Dette kan gjøre dem tyngre å flytte rundt på, men til gjengjeld kan disse parasollene roteres og justeres for optimal skygge.

Tobago fritthengende parasoll

Tobago fritthengende parasoll

Pris nå: 4 990 kroner hos Kitchn
Her får du den til laveste pris

Halv parasoll

Dette er gjerne halvparten av en standard parasoll, og er derfor ideell for plassering mot vegger. Disse egner seg spesielt godt for balkonger, små terrasser og andre begrensede uteområder hvor en full parasoll ikke passer.

Halv parasoll

Halv parasoll

Pris nå: 795 kroner hos Flashbuy.no
Her får du den til laveste pris

Vegghengt parasoll

Dette er parasoller som festes direkte på veggen med et spesielt monteringssystem. Vegghengte parasoller passer perfekt for små områder hvor gulvplassen er begrenset. Siden parasollen festes på veggen, er det ingen base som tar opp plass på bakken.

Veggmontert parasoll

Veggmontert parasoll

Pris nå: 1 465 kroner hos Flashbuy.no
Her får du den til laveste pris

Les mer på våre temasider: