På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Bolig

Test av oppvaskmiddel: Hvilke mener Forbrukerrådet at er yes or no?

Bilde av to hender, én som putter en oppvasktablett i en oppvaskmaskin mens den andre holder døren på oppvaskmaskinen åpen. Hendene har rødlakkerte negler og oppvaskmaskinen er på et kjøkken med svart innredning. Vi har sett på Forbrukerrådets test av oppvaskmiddel og gir deg svaret på hvilke de mener er gode og ikke. Hvilke som er best i test og ikke valgte de først og fremst etter hvordan de gjorde rent, men også etter hvordan de gjorde det med tanke på kjemikalier, glans, merking og emballasje. Tester er Yes Platinum, Yes Original, Finish Classic, Xtra Coop, R Parfymefri, Sun, Klar, Unik, Finish, Ânglamark, Zalo og First Price.
Når Forbrukerrådet testet oppvaskmiddel noen måneder tilbake var det bare to av femten av de testede oppvaskmidlene som fikk toppkarakteren deres og smilefjes. Bruker du også en som rengjør dårlig? (Foto: Marie Henriksen / ABC Startsiden)

Forbrukerrådet har testet 15 populære oppvaskmiddel, og bare to stykker får smilefjes! Bruker du oppvaskmiddelet som får «yes» eller «no»?

Er vi flere som går for samme oppvaskmiddel fra butikkhyllen hver gang vi trenger nytt? Som uten videre vurdering strekker oss etter den som alltid løser seg opp, er Svanemerket eller billig? Da er det mulig vi faktisk får deg til å velge en annen type neste gang du er på butikken. Forbrukerrådet har nemlig testet oppvaskmiddel og bare to stykker stikker av med testens toppkarakter; smilefjes. Begge variantene er fra samme merke.

– Samme vaskeeffekt, 12 ganger så dyrt, skriver de om det ene oppvaskmiddelet i testen. «Ubrukelig» om et annet. Ojda. Under finner du både testens vinnere og tapere.

Her samler vi alle saker vi skriver om rengjøring, og du blir overrasket over hvor mye «grums» og «glans» vi har funnet på å skrive om!

Yes sitt oppvaskmiddel er best i test

Yes, you heard it here first. Oppvaskmidlene fra Yes er de eneste fra testen til Forbrukerrådet som får smilefjes. Det er også de eneste testede oppvaskmidlene fra Yes som er med i testen, så det kan se ut til at Yes vet hva de gjør når de produserer rengjøringsprodukter.

– Yes Platinum er testens vinner. Dette oppvaskmiddelet vasker renere enn alle andre, skriver de om testens vinner.

Oppvaskmiddelet får også smilemunn eller «Ja» på både «rengjøring», «glans og flekker» og det at de er svanemerket. Når det kommer til uønskede kjemikalier inneholder middelet fargestoffer, men har hverken miljøskadelige, problematiske eller hormonforstyrrende kjemikalier eller parfyme.

Hvorfor forteller ingen at vi må vaske her?

Artikkelen fortsetter under testvinnerne, og avslører testens tapere…

Testvinner
YES YES Platinum All in One

YES YES Platinum All in One

Pris per vask: 1.75 kr (Forbrukerrådet hentet prisen i september 2023)
Pris nå: kroner hos
Runner up
YES YES All in One Original

YES YES All in One Original

Pris per vask: 1.9 kr (Forbrukerrådet hentet prisen i september 2023)
Pris nå: 110 kroner hos InkClub
Her får du den til laveste pris

Derfor må du ikke vaske gulvet med grønnsåpe.

Testens tapere: – Nesten like dårlig som kun vann

Oppvaskmiddelet fra First Price får grønt smilefjes for glans og flekker, men det hjelper lite når et rødt, surt «smilefjes» er vurderingen på hvordan middelet gjorde det ved rengjøring. For hva hjelper det vel at alt av rene flater blir glansfulle på en skitten tallerken? For min del dekker i alle fall ikke en glansfull matflekk over for dårlig rengjøring.

– First Price er nesten like dårlig som kun vann til å vaske bort eggeplommer, er kanskje beskrivende nok.

Zalo og Finish får nest, og tredje sisteplass (hvorav sistnevnte har best resultater av de tre bunnplasseringene).

Hvordan testet Forbrukerrådet oppvaskmidlene?

– Vaskemidlene er vurdert først og fremst etter hvor rent de vasker, og hvor pent resultatet blir etter en runde i oppvaskmaskinen, skriver Forbrukerrådet. Og legger til at dette avgjør totalkarakteren.

I tillegg har de sett på hvordan oppvaskmidlene fjerner flekker og hvordan de gjør det på det de kaller «glans» og kjemikalieinnhold.

Vi ble overrasket: Dette gammeldagse vaskemiddelet kan jo brukes på «alt»

Les mer på våre temasider: