Nye EU-regler får hamburger-konsekvenser i Norge: Vil forby bruken av engangsemballasje

Det nye EU-regelverket vil forby restauranter og kafeer å servere sine gjester mat med engangsemballasje, spesielt de som spiser inne i restauranten og ikke tar den med seg ut.
Det nye EU-regelverket vil forby restauranter og kafeer å servere sine gjester mat med engangsemballasje, spesielt de som spiser inne i restauranten og ikke tar den med seg ut. Foto: Michael Thomas / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når du bestiller burger, pommes frites og drikke, vil fastfood-maten ikke være innpakket som i dag. Bokser, begre, plastlokk og sugerør vil forsvinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et nytt EU-forslag har som mål å redusere det enorme plast- og papirforbruket. Økt gjenbruk og mindre emballasje skal redusere avfallsmengdene til et minimum.

De nye EU-reglene vil også få konsekvenser for innpakning av frukt, grønnsaker og dagligvarer. I tillegg vil enkelte engangsprodukter bli forbudt å selge, skriver TV 2.

Bruken av papp, plast og annen emballasje bidrar til store mengder forurensing og sløsing. Fastfood-bransjen er en av bransjene som benytter seg av mye emballasje.

Hver europeer forbruker 190 kilo emballasje

Derfor vil emballasjen til mat, som serveres i kjeder som Burger King og McDonald's, etter hvert fases ut og erstattes av mer miljøvennlige løsninger

Det nye EU-regelverket vil forby restauranter og kafeer å servere sine gjester mat med engangsemballasje, spesielt de som spiser inne i restauranten og ikke tar den med seg ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Europaparlamentet forbruker hver europeer i gjennomsnitt 190 kilo emballasjeavfall hvert år. Med de nye EU-reglene skal avfallet reduseres kraftig.

«Tryggere og mer bærekraftig»

«De nye tiltakene tar sikte på å gjøre emballasje som brukes i EU tryggere og mer bærekraftig, ved å kreve at all emballasje skal være resirkulerbar, minimere tilstedeværelsen av skadelige stoffer, redusere unødvendig emballasje, øke opptak av resirkulert innhold og forbedre innsamling og resirkulering», skriver parlamentet i en melding 4. mars.

Målet for avtalen er å redusere det samlede emballasjeforbruket med fem prosent innen 2030, ti prosent innen 2035 og 15 prosent innen 2040.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pålegger servering av gratis vann

Foruten fastfood, vil de nye reglene også omfatte innpakning av frukt, grønnsaker og dagligvarer, samt toalettartikler, lette plastbæreposer og mindre type emballasje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg er medlemslandene pålagt å oppmuntre restauranter, kantiner, barer, kafeer og cateringtjenester til å servere vann fra springen der det er tilgjengelig. Tilbudet skal være gratis eller til en lav serviceavgift. Vannet skal serveres i noe som er gjenbrukbart eller etterfyllbart.

«For første gang i en miljølov setter EU mål for å redusere emballasjeforbruket, uavhengig av materialet som brukes. Vi oppfordrer alle industrisektorer, EU-land og forbrukere til å spille sin rolle i kampen mot overflødig emballasje. Forbudet mot evigvarende kjemikalier i matemballasje er en stor seier for helsen til europeiske forbrukere», skriver EU-parlamentet.