Forskning: Søvn-personligheten din kan påvirke helserisiko

Glad i en god «cowboystrekk» på sofaen? Da er du ikke alene. Likevel mener forskerne å ha sett tegn på økt risiko for helseutfordringer.
Glad i en god «cowboystrekk» på sofaen? Da er du ikke alene. Likevel mener forskerne å ha sett tegn på økt risiko for helseutfordringer. Foto: Fizkes / Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere mener å ha identifisert fire forskjellige søvn-personligheter, etter å ha fulgt over 3700 amerikanere over ti år. To av søvntypene kobles til flere helseutfordringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du typen som kjenner deg frisk og uthvilt om morgenen og jevnlig får nok søvn? Kanskje du heller er typen som bare trenger en liten middagslur etter jobb? Noen vil nok kjenne seg igjen i typen som alltid må bruke helgene til å ta igjen søvn, eller den som rett og slett aldri klarer å få nok søvn.

Dette er nemlig de fire søvnpersonlighetene amerikanske forskere ved Penn State College har funnet, etter å ha analysert søvnvanene til nesten 4000 mennesker over en tiårsperiode.

Forskerne så også hvordan hva slags søvnmønster man hadde, kunne påvirke fremtidig helse.

Resultatet ble publisert i tidsskriftet Psychosomatic Medicine tidligere i år.

Se video fra arkivet: Isabelle (12) spiller piano i søvne

Fire søvnpersonligheter

La oss gå gjennom de fire typene:

De med godt søvnmønster: De sovner og våkner omtrent på den samme tiden hver dag og sovner raskt etter at hodet treffer puta. Søvnen er uavbrutt og de våkner og føler seg uthvilte og klare for dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For de som sliter med søvnen er dette en misunnet, og gjerne også en hatet gruppe.

Helge-soverne

Den neste gruppen kalles av forskerne for de som bruker helgene til å ta igjen søvn.

Denne gruppen bruker fridagene, da gjerne lørdag og søndag, til å prioritere søvn. Spesielt forsøker de å hente inn igjen den kvalitetssøvnen de ikke klarer å opparbeide seg gjennom uka.

Forskere har sagt at den ideelle søvntiden for voksne mennesker er mellom syv og ni timer søvn hver natt. Sover du kun seks timer hver dag i uken, vil du dermed ha et søvnunderskudd på mellom fem og ti timer å ta igjen på fridagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne slo fast at de som brukte helgene til å ta igjen søvn, ikke fikk store gevinster sammenlignet med de som ikke forsøkte å hente seg inn igjen, og at «helgesøvnen» dermed var et svakt substitutt.

Insomni

Søvnløshet, eller insomni, er den vanligste søvnlidelsen. Omtrent hver tredje voksne person har søvnløshet av og til, og mer enn ti prosent rapporterer om langvarige søvnproblemer. Insomni er hyppigere blant kvinner enn menn, og problemene øker med alderen, ifølge Store Medisinske Leksikon. Foto: Photographee.eu / Shutterstock / NTB scanpix
Søvnløshet, eller insomni, er den vanligste søvnlidelsen. Omtrent hver tredje voksne person har søvnløshet av og til, og mer enn ti prosent rapporterer om langvarige søvnproblemer. Insomni er hyppigere blant kvinner enn menn, og problemene øker med alderen, ifølge Store Medisinske Leksikon. Foto: Photographee.eu / Shutterstock / NTB scanpix

Den tredje gruppen ble kalt de søvnløse , de som sliter med insomni. Disse opplever store problemer med å falle til søvn og holde seg i drømmeland. De slet også med å holde på energinivået på dagtid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Cleveland Clinic i USA er det estimert at så mye som hver tredje amerikaner sliter med symptomer på insomni. Søvnløshet kan ha negativ påvirkning på arbeidsoppgaver, forhold og øke sjansen for ulykker på arbeidsplassen eller i trafikken.

Blant gruppen som slet med søvnløshet over hele tiårsperioden, fant forskerne en større sannsynlighet for helseproblemer som hjerte– og karsykdommer, diabetes og depresjon.

«Cowboystrekk»-gruppen

Den fjerde gruppen ble kalt middagslur-gruppen. Denne gruppen unner seg gjerne en «cowboystrekk» i løpet av dagen for deretter å sove relativt bra om nettene.

Etter halvmålt tid fant forskerne at om lag halvparten av forsøkspersonene befant seg i de to siste gruppene, og hadde søvnmønstre som ikke var optimale.

Gruppen som tok igjen søvn i fridagene, viste ikke tegn til økt risiko for kroniske sykdommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Disse resultatene antyder at det er veldig vanskelig å endre søvnvanene, siden søvnhelsen er så innebygget i den generelle livsstilen vår. Det kan også tyde på at folk fortsatt ikke vet nok om hvor viktig søvnhelse er, sier førsteamanuensis Soomi Lee, ved Penn State’s College of Health and Human Development i en pressemelding. Hun ledet studien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanskelig å endre søvnpersonlighet

Studien viste også at omtrent 77 prosent hadde samme søvnpersonlighet etter ti år.

– Det styrker ideen om at måten vi sover på er ganske stabil. Dessverre tyder studien på at det ikke er gode odds for å bli en «god sover» med økende alder, hvis du ikke er det fra før, sier Cecilie Vestergaard Lund om studien til NRK, som omtalte studien først i Norge. Hun er lege og doktorgradsstipendiat ved NTNU og sier studien gir interessante svar.

God søvnhygiene

Du kan forebygge søvnproblemer selv ved å innføre såkalt god søvnhygiene. Her er noen tips:

  • Stå opp til et fast tidspunkt hver dag.
  • Vær ute i dagslys minst en halvtime hver dag, gjerne på formiddagen.
  • Vær i fysisk aktivitet, tren jevnlig.
  • Unngå koffein tett på legging. Eldre bruker lengre tid på å fordøye koffein enn yngre. Kutt ut koffein etter lunsj, og husk at koffein finnes i mer enn bare kaffe, for eksempel i te, kaffe, sjokolade, energidrikker og cola.
  • Ro ned de siste timene før du går til sengs. Ikke anstrenge deg fysisk eller psykisk. Unngå for eksempel å ta opp et vanskelig tema med partneren din rett før leggetid, noe som kan skape stress og bekymring.
  • Enkelte hevder at et varmt karbad to timer før legging kan hjelpe på søvnen.
  • Spis litt før du legger deg, det kan gi en bedre søvn enn hvis du er sulten.
  • Ikke bruk alkohol som sovemiddel. Det gjør gjerne innsovningen kortere, søvnen kan bli dypere første halvdel av natten, men siste halvdel blir dårligere.
  • Ha det kjølig på soverommet, rundt 14-20 grader.
  • Ha det så mørkt og stille som mulig på soverommet, og ikke tenn lyset om du våkner på natten.

– Dette kan absolutt være nyttig om det blir brukt på riktig måte. Det kan gi folk større bevissthet rundt egen søvn. For en del av søvnmønsteret vårt er jo atferd, og med større bevissthet kan man potensielt endre uønsket atferd, sier Vestergaard til NRK.