DIY

Hvordan unngå at Facebook og Instagram trener AI med bildene dine?

Bilde av facebook logoen og skjemaet for å fylle ut at du ikke ønsker at Meta skal bruke dine data til å trene sine Kunstige intelligens maskiner.
IKKE ET VALG: Meta som eier Facebook og Instagram vil fra 26. juni bruke dine data til å trene sin kunstige intelligens. (Foto: Startsiden)

Personvern på sosiale medier er avgjørende i dagens digitale verden. Vi viser deg hvordan du beskytter dine bilder og innlegg fra å bli brukt til å trene AI på Instagram og Facebook.

14. juni ble det kjent at Meta utsetter omstridt AI-grep

Selskapet opplyste i en pressemelding at de utsetter det omstridte AI-grepet etter en forespørsel fra det irske datatilsynet. Meta hadde planlagt å integrere en ny AI-teknologi som ville endre hvordan data samles inn og brukes på plattformene deres, noe som har utløst en debatt og bekymring knyttet til personvern og sikkerhet. Utsettelsen gir selskapet mer tid til å justere planene sine.

Meta skal bruke bildene dine til å trene AI

Nylig har det blitt kjent at Instagram og Facebook, eid av Meta, har bekreftet at de planlegger å bruke dine bilder og innlegg til å trene sine kunstige intelligenser (AI). Dette kan ha konsekvenser for ditt personvern. Vi hjelper deg med hvordan du kan forhindre at dine bilder og innlegg brukes til AI-trening.

Selskapet som eier Facebook, Instagram og WhatsApp har allerede benyttet slikt innhold i USA og 13 andre land. Men i Europa har dette så langt blitt hindret av strenge personvernregler.

– Hvis vi ikke trener vår KI på offentlig innhold på våre plattformer, vil ikke modellen vår kunne forstå viktige regionale forskjeller i språk, kultur og aktuelle temaer, sier Stefano Fratta i Meta.

Fratta argumenterer også med at deres konkurrenter OpenAI og Google allerede trener sin KI på slikt innhold.

Fra 26.juni vil Meta bruke våre innlegg og bilder uten samtykke. Det kan derfor være lurt å melde fra om at du ikke ønsker dette. For det er faktisk ikke valgfritt! Men hvordan gjør du det?

Slik unngår du at dine bilder og innlegg blir brukt til AI-trening

For å forhindre at dine bilder og innlegg blir brukt til AI-trening, kan du klikke på denne linken og fyll inn hvorfor du ikke ønsker dette, for eksempel ved å skrive at det ikke er i tråd med personvernreglene. Du trenger ikke skrive mye, bare en enkel beskjed. Samtidig gjør Meta stadig endringer slik at skjema ofte kan være utilgjengelig. Lengre ned her ser du en alternativ forklaring på hvordan du kan gjøre dette uten å gå inn på linken.

facebook ønsker å bruke bilder, tekst og annen informasjon for å trene AI-robbotene sine. Dette er hvordan du unngår det.
Her ser du skjermbilde av skjemaet til Meta (Facebook) der du kan søke om at dine private data ikke skal bli brukt til å trene Meta sin kunstige intelligens.

Det Norske datatilsynet ønsker å stoppe Meta og mener det bryter med retningslinjene og personvernet til forbrukerne. Facebook fra sin side mener de gjør alt riktig. De har nemlig sendt ut en mail der de informerer om endringen.

Hva betyr dette for deg?

Som et ledd i å levere disse opplevelsene til deg bruker vi nå legitime interesser som rettsgrunnlag for å bruke informasjonen din til å utvikle og forbedre KI hos Meta. Dette betyr at du har rett til å protestere mot hvordan informasjonen din brukes til disse formålene. Hvis protesten din etterkommes, tar vi hensyn til den fremover.

Etter å ha publisert saken 6. juni 2024 har vi fått flere henvendelser via Kreative ideer om at lenkene ikke fungerer og at Facebook har fjernet skjemaet. Om lenke ikke fungerer for deg kan du finne skjemaet i denne rekkefølgen. (OBS) dette må gjøres via Messenger.

Slik gjør du det uten lenke

  1. Logg inn på messenger
  2. Trykk på Innstillinger
  3. Finn alternativet Juridisk informasjon og retningslinjer
  4. Velg retningslinjer for personvern
  5. trykk på Din rett til å protestere (Blå lenke i den første teksten)
  6. Fyll ut skjemaet
  7. Motta en bekreftelse på E-post innen kort tid

I e-posten Meta brukerne har fått står det følgende:

Vi gjør oss klare til å utvide våre KI hos Meta-opplevelser til din region. KI hos Meta er vår samling av funksjoner og opplevelser relatert til generativ KI, blant annet Meta KI og kreative KI-verktøy, samt modellene som driver dem.

Du kan fylle ut skjemaet du finner her hos Instagram

Du kan fylle ut skjemaet her for Facebook

Les mer på våre temasider: