På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Hvordan vaske ull: Håndvask, maskinvask og koking uten krymping

Bildet er delt i to deler. Til venstre vises en vaskelapp med vaskeinstruksjoner for en ullgenser laget av 100 % merinoull, med tekst på flere språk. Symbolene nederst indikerer at plagget kan vaskes på 30 grader, men ikke tørkes i tørketrommel eller strykes ved høy varme. Til høyre ligger en sammenbrettet ullgenser med et tradisjonelt norsk mønster i hvitt og grått på en treflate.
Ta vare på ullplaggene ved å vaske dem på en skånsom måte. (Foto: Kreative Ideer/ Canva)

Lær hvordan du vasker ull riktig – enten for hånd, i maskin eller ved koking. Få tips til flekkfjerning med sitronsåpe og gallesåpe uten å skade ullen.

Ull er et fantastisk naturmateriale med mange unike egenskaper, men hvordan skal man egentlig vaske ull på best mulig måte? Her får du en grundig guide til både håndvask, maskinvask, koking og hvordan du kan fjerne flekker fra ull med sitronsåpe og gallesåpe.

Synes du ullplagget klør? Se hvordan du går fram for å gjøre ull mykere mot huden.

Ull er selvrensende og trenger sjeldent vask, men når tiden er inne for å friske opp plaggene dine, er det viktig å behandle dem riktig for å unngå krymping og bevare ullens naturlige egenskaper.

Glad i å lage ullplagg som strikkegensere selv? Se alle våre gratis strikkeoppskrifter her.

Hvordan vaske ull for hånd

Håndvask er den mest skånsomme metoden for å vaske ullplagg, spesielt for delikate plagg som ullgensere, alpakka-ull og babyklær i ull. Følg disse stegene:

  1. Lunkent vann: Fyll en vaskebalje med lunkent vann (30 grader). Varmere vann kan skade fibrene og føre til krymping.
  2. Mild ullsåpe eller Milo: Tilsett en mild ullsåpe eller vaskemiddel beregnet på ull, som Milo. Dette er viktig da vanlige vaskemidler kan inneholde enzymer som bryter ned ullfibrene.
  3. Forsiktig behandling: Legg ullplagget i vannet og klem det lett rundt for å få vaskemiddelet inn i fibrene. Ikke skrubb eller vri plagget, da det kan skade strukturen.
  4. Skyll forsiktig: Skyll plagget i nytt lunkent vann med samme temperatur som vasken, for å unngå temperatursjokk som kan krympe ullen.
  5. Klem forsiktig ut vannet: Klem forsiktig ut vannet uten å vri plagget, og la det tørke flatt på et håndkle for å unngå at det mister fasongen.

Har du en ullgenser som røyter? Få tipsene som kan redusere røyting fra ullplagg.

Hvordan vaske ull i vaskemaskin

De fleste moderne vaskemaskiner har et eget ullprogram som gjør det trygt å vaske ullplagg som ullgensere, alpakkaull og ullundertøy.

  1. Velg ullprogram: Ullprogrammet bruker lav temperatur (som regel 30 grader) og skånsom sentrifugering, noe som reduserer risikoen for krymping.
  2. Ullvaskemiddel: Bruk et ullvaskemiddel, som for eksempel Milo, for å bevare ullens naturlige lanolin. Unngå tøymykner, da det kan skade ullfibrene.
  3. Lav sentrifuge: For å unngå at ullplagget mister fasongen, bør du velge lav sentrifugehastighet.

Er du usikker på om ullplagget tåler selv et skånsomt ullprogram, velg håndvaskprogram uten sentrifugering på vaskemaskinen.

Koke ull uten krymping: Ja, det er mulig!

Mange tror at det å koke ullplagg vil føre til krymping, men med riktig teknikk kan du faktisk koke ull uten at det krymper. Det er kombinasjonen bevegelse og varme som gjør at ullfibrene tover seg, og plagget krymper. Det er derfor viktig at du ikke rører eller skaper særlig med bevegelse når du koker ullplagg. Denne metoden passer best for grovere ulltyper.

Hvordan koke ull uten at det krymper?

  1. Legg ullplagget i en kjele med kaldt vann, slik at hele plagget er dekket.
  2. Sett kjelen på komfyren og kok opp vannet sakte. Ikke rør i plagget under oppvarmingen.
  3. Når vannet koker, la plagget koke forsiktig i 3–5 minutter.
  4. Slå av platen, men la ullplagget ligge i kjelen til vannet har kjølt seg helt ned.
  5. Ta forsiktig ut plagget og klem ut vannet uten å vri det. La plagget tørke flatt på et håndkle.

Denne teknikken kan være spesielt nyttig hvis du har ull som for eksempel ammeinnlegg der det er viktig at alle bakterier og sopp drepes.

Flekker på ull: Bruk sitronsåpe eller gallesåpe

Selv om ull ikke trenger å vaskes ofte, kan flekker noen ganger være uunngåelige. Heldigvis kan du enkelt fjerne flekker fra ull ved hjelp av sitronsåpe eller gallesåpe.

Skånsom flekkfjerning
På Stell Sitronsåpe | Vaskemiddel og Flekkfjerner - 230 g

På Stell Sitronsåpe | Vaskemiddel og Flekkfjerner – 230 g

Vaskemiddel og Flekkfjerner – 230 g
Pris nå: 125 kroner hos AYA Sport
  • Flekker fjernet med sitronsåpe: Sitronsåpe er mild og naturlig, og fungerer spesielt godt på lettere flekker. Gni forsiktig såpen direkte på flekken før vask, og skyll deretter godt med kaldt vann.
  • Flekker fjernet med gallesåpe: For mer gjenstridige flekker, som fett eller blod, kan du bruke gallesåpe. Påfør såpen direkte på flekken, la den virke noen minutter, og vask deretter som vanlig. Denne såpen er sterkere, men fortsatt skånsom mot ullfibrene.
Flekkfjerning på ull
Gallesåpe Fikset, 100 gram

Gallesåpe Fikset, 100 gram

Pris nå: 79 kroner hos Bodystore
Her får du den til laveste pris

Hvor ofte bør man vaske ull?

Ull har unike selvrensende egenskaper takket være lanolin, en naturlig voks som finnes i ullfibrene. Denne voksens antibakterielle egenskaper gjør at ullplagg sjeldent trenger å vaskes, da de sjeldent lukter vondt.

For de fleste ullplagg, som ullgensere, alpakka-ull og kashmir, er det ofte nok å lufte dem mellom brukene. Det anbefales å vaske ullplagg etter 5–10 gangers bruk, eller enda sjeldnere hvis plagget ikke har flekker eller lukt.

For ullundertøy eller babyklær i ull, som bæres tettere mot huden, kan det være nødvendig å vaske dem litt oftere.

Ullens unike egenskaper

Ull er kjent for sine mange fordeler:

  • Isolerende: Ull holder deg varm, selv når den er våt. Dette gjør den perfekt for vinterklær som ullgensere og ullundertøy.
  • Fukttransporterende: Den trekker fuktighet bort fra huden, slik at du holder deg tørr.
  • Luktresistent: Lanolinet i ull motstår lukt, noe som gjør at ullplagg kan brukes flere ganger før de trenger vask.
  • Biologisk nedbrytbar: Som et naturlig materiale brytes ull ned uten å skade miljøet.

Ved å følge disse enkle retningslinjene for håndvask, maskinvask, koking og flekkfjerning, vil du kunne bevare ullens naturlige egenskaper og sørge for at plaggene dine varer i mange år.