DIY

Ikke kast kaffegruten: Dette kan du bruke den til

Kaffefilter med kaffegrut som holdes over en søppelskasse. Grafikk av et rødt kryss over.
Stopp før kaffegruten havner her. Det er flere ting du heller kan bruke kaffegruten til. (Foto: Kreative Ideer/ Miriam Schjetlein)

Spar på kaffegruten! Den kan brukes til alt fra å jage vekk insekter, til hudpleie, plantegjødsel og rengjøring.

Hva gjør du med kaffegruten etter å ha laget deg en kopp kaffe? Her får du flere langt bedre alternativer å gjøre med den, enn å kaste den i søpla.

Vil du ha flere smarte tips? Her finner du en samling av våre smarte tips til hus og hjem.

Gjødsle plantene med kaffegrut

Hånd som strør kaffegrut i jorda på en potteplante.
Strø et tynt lag med kaffegrut over jorda, før du blander den ned i jorda. (Foto: Kreative Ideer/ Miriam Schjetlein)

Visste du at kaffegruten inneholder flere stoffer som er bra for plantene dine – og fungerer derfor som et middel for jordforbedring. Det aller beste er å bruke kaffegruten i komposten, og la den få jobbe sammen med resten av det organiske materialet for å lage god og næringsrik jord.

Har du ikke kompost kan du også bruke kaffegrut direkte i potteplantene. Strø en liten mengde kaffegrut over jorda, og bland den ned i jorda. Du kan også lage kaffegrut-vann, som enklere kan helles ned i jorda. Ha kaffegrut og vann i en beholder, og la blandingen stå noen dager. Sil av gruten, og bruk kaffegrutvannet som gjødsling.

Fjern vond lukt fra kjøleskapet med kaffegrut

Noen ganger kan middagsrester, oster og løk sette sterk lukt i kjøleskapet. For raskere å få det til å slutte å stinke, etter at du har fjernet luktkilden kan kaffegrut være løsningen. Sett en liten skål med tørket kaffegrut i kjøleskapet – og stanken skal forsvinne ganske fort.

Rengjøring av peisen med kaffegrut

Bruk kaffegrut før du fjerner aske fra peisen.

Å fjerne aske fra peisen, kan fort bli en støvete affære. Det er fort gjort å få en sky av aske spredt utover hele stua i prosessen. Strø fuktig kaffegrut over asken før du begynner å rengjøre. Dermed er det enklere å fjerne asken uten å få en støvsky på kjøpet.

Jag bort veps og mygg med kaffegrut

To bilder - bildet til venstre holdes en fyrstikk med flamme ned på en skål fylt med kaffe. Bildet til høyre er en veps på en vannmelon.
Lei av veps, knott og mygg på terrassen? Slik jager du dem bort med kaffe. (Foto: Kreative Ideer/ Miriam Schjetlein)

Dette tipset kan brukes både med ubrukt kaffe, så vel som med kaffegrut. Enkelte mener det lukter mindre om man bruker tørket kaffegrut. Trikset er uansett en effektiv måte å jage bort innpåslitne mygg og veps når du sitter ute om sommeren. Les mer om hvordan kaffe kan jage vekk veps og mygg her.

Gavetips: Hjemmelaget bodyscrub av kaffegrut

En hånd holder et glass med hjemmelaget body scrub i. Glasset er pyntet med en gul sløyfe.
Har du den hjemmelagde kaffeskrubben over i et fint glass - er dette en ypperlig gave å gi bort. (Foto: Kreative Ideer/ Miriam Schjetlein)

Kaffegrut kan også brukes til hudpleie. Her finner du oppskriften på hvordan du kan lage en skrubb til peeling av kroppen med kaffegrut. Har du blandingen i et fint glass – er dette også en ypperlig, hjemmelaget gave å gi bort.