Dagens hjernetrim

søndag 12.02.2017

Legoklossene - Hvor mange måter kan de kobles sammen på?

Legoklossene - Hvor mange måter kan de kobles sammen på?

Christian Hval Karlsen

En gutt på fem spør sin far om hjelp med å feste to legoklosser sammen. Faren som er en dreven legobygger og som vant førsteplass i "Bygg din egen sparegris" arrangert av lokalbanken på 80-tallet, ser noe oppgitt på de to klossene fremfor seg. "Det kan jeg godt gjøre", svarer faren. "Men først må du gjette hvor mange ulike måter de to klossene kan kobles sammen på".

Spørsmålet er: Klarer du å løse oppgaven gutten fikk av sin far?

Litt veiledning skal du få på veien:

Lego har blitt en stor hit basert på dens enkelhet i kombinasjon de utallige mulighetene som finnes. Et premiss for å få løst denne oppgaven er at klossene regnes som festet sammen - selv med et festepunkt fra hver kloss koblet sammen (i tillegg til de mer åpenbare måtene å koble de sammen på).

?