Banan­gå­ten på den øde øya

presizely

Christian Hval Karlsen

10.11.2018 kl. 06:00

Tre menn fra Horten mistet kursen under en jordomseiling, og ble til slutt strandet på en øde øy hvor det kun bodde en stor ape. 
De hadde brukt en hel dag på å samle en stor haug med bananer, som til sammen telte et sted mellom 50 og 100 stk. 

De tre mennene ble enige om at de skulle dele bananene likt mellom seg morgenen etter. 

Men om natten våkner en av mennene opp og er redd for at de andre skal jukse. Derfor tar han sin tredjedel av bananene, og gjemmer dem så godt han kan. Siden det er en banan mer enn hva som kan deles på tre like deler, gir han en banan til apen før han går tilbake for å sove.

Senere den natten våkner en av de andre mennene, og av frykt for å miste sin del gjentar han det den forrige mannen gjorde. Han tar en tredjedel av bananene, og igjen er det en banan for nye til å kunne dele de i tre like hauger. Så han gir den ekstra bananen til apen, og gjemmer så sin andel. 

Enda senere på natten våkner den siste av de tre mennene opp og gjør akkurat det samme som kompisene sine, helt uvitende om hva de to andre har gjort tidligere på natten. Enda en gang tar han en tredjedel av bananene og ender opp med en ekstra, som han gir til apen. Apen er veldig fornøyd med den givergleden. 

Når mennene møtes om morgenen for å dele bananene, ser de alle at haugen har krympet betraktelig. Men ingen av dem tør å innrømme sitt eget banantyveri. 
De deler de resterende bananene i tre like mengder, og igjen ender de opp med en ekstra banan som gis til apen.

Gitt all denne informasjonen, hvor mange bananer var der i den opprinnelige bunken? (Merk: Det er ingen halve bananer i denne gåten. Vi forholder oss kun til hele bananer.)

Se svaret under annonsen

?

79 bananer. Merk at hvis haugen var større, ville neste mulige tall som ville oppfylle kriteriene ovenfor blitt 160, men det er høyere enn det antallet som er oppført i teksten (mellom 50 og 100).

Hjernetrim & nøtter

Quiz

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev