Her lurer hjernen deg

presizely

Sverre Bjørstad Graff

04.03.2019 kl. 06:00

Dette bildet har skapt stor forundring og frustrasjon i redaksjonen. Og vi var først sikre på at det måtte være feil, inntil vi testet det ut selv. Saken er nemlig den at fargen rød ikke finnes på bildet over. Sprøtt? Ja, nettopp. For bak grønnskjæret er jo de saftige jordbærne vitterlig rød, ikke sant? Nei. Tro det eller ei, men det finnes ikke røde piksler på bildet. Jordbærne du ser er grågrønne. Om du ikke tror oss, så kan du sjekke et bevis under.

Det hele handler om det som på norsk heter fargekonsistens. Fargekonsistens er en del av den visuelle oppfatningen system som tillater folk å oppfatte farge i en rekke forhold, og å se noen konsistens i fargen. Hjernen er nemlig designet slik at den selv prøver å «korrigere» fargene vi ser. Det betyr at vi klarer å kjenne igjen et rødt eple i morgenlyset fra solen, men også ser eplet som rødt under stearinlys og sent på ettermiddagen.

Se svaret under annonsen

?
 
 

Hjernetrim & nøtter

Quiz

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev