Dagens hjernetrim

mandag 04.03.2019

Her lurer hjernen deg

Her lurer hjernen deg

Sverre Bjørstad Graff

Dette bildet har skapt stor forundring og frustrasjon i redaksjonen. Og vi var først sikre på at det måtte være feil, inntil vi testet det ut selv. Saken er nemlig den at fargen rød ikke finnes på bildet over. Sprøtt? Ja, nettopp. For bak grønnskjæret er jo de saftige jordbærne vitterlig rød, ikke sant? Nei. Tro det eller ei, men det finnes ikke røde piksler på bildet. Jordbærne du ser er grågrønne. Om du ikke tror oss, så kan du sjekke et bevis under.

Det hele handler om det som på norsk heter fargekonsistens. Fargekonsistens er en del av den visuelle oppfatningen system som tillater folk å oppfatte farge i en rekke forhold, og å se noen konsistens i fargen. Hjernen er nemlig designet slik at den selv prøver å «korrigere» fargene vi ser. Det betyr at vi klarer å kjenne igjen et rødt eple i morgenlyset fra solen, men også ser eplet som rødt under stearinlys og sent på ettermiddagen.

?