Dagens hjernetrim

søndag 19.01.2020

Klarer du å se alle de tolv punktene?

Klarer du å se alle de tolv punktene?

Roger Grosvold / ABC Nyheter

Dette bildet inneholder 12 punkter. Irriterende nok klarer du neppe se alle på en gang.

I denne optiske illusjonen, som ble publisert første gang i tidsskriftet Perception, vil den svarte prikken i midten alltid være synlig for deg, det er de svarte prikkene som sitter rundt den som kommer og går mens du stirrer på bildet. Årsaken skyldes at mennesker har et dårlig sidesyn. Hjernen vår foretar en ren gjetning på hva som mest sannsynlig foregår i periferien og fyller opp det mentale bildet deretter.

Med andre ord, når du stirrer på prikken i midten av synsfeltet, vil det visuelle systemet fylle ut resten. Det regelmessige mønsteret av grå streker gjør at hjernen oppfatter at det er mer av samme, samtidig som mellomliggende prikker blir oversett.