De fleste av oss sitter hjemme i påsken

Hjemmesitterne blir den klart største befolkningsgruppen denne påsken, viser en fersk meningsmåling. Bare tre av ti drar på hytta.

Tekst: Ulf-Arvid Mejlænder, Newswire. Foto: Beitostølen Resort

Skiføret blir avgjørende for hvilke destinasjoner til fjells som vinner kampen om påsketuristene i år, mener reiselivsfolk.

43 prosent har tenkt å holde seg hjemme i påsken, viser en undersøkelse utført av TNS Gallup for Danske Bank. Syv prosent har ikke bestemt seg ennå.

– Halvparten skal ut på tur. Av disse utgjør de som reiser på hytta den største gruppen med 30 prosent. 15 prosent skal besøke familie og venner. Seks prosent har planlagt en storbyferie. Så alt i alt er det mange som står på reisefot, sier Monica Haftorn Iversen, privatøkonom i Danske Bank.

Bare to prosent oppgir at de skal til Syden. Enda færre svarer at de planlegger skiferie utenlands eller drar på hotell i Norge.

– Selv om planene varierer betydelig, tyder jo tallene på at svært mange av landets nesten 450 000 fritidsboliger vil bli brukt i påsken. Høy bruk er bra når man først har investert i en hytte, ellers kan den faktiske døgnprisen bli voldsom, sier Haftorn Iversen.

En utregning fra Danske Bank viser at en 80 kvadratmeter stor hytte til 2,7 millioner med 75 prosent belåning fort vil få en døgnpris på mer enn 2000 kroner, hvis den brukes to måneder per år.

Les også: Slik leier du hytte til minipris i påsken!

Ferieøkonomi

– Da tar vi med låneutgiftene, forsikring, normalt vedlikehold, oppvarming, kommunale avgifter og eiendomsskatt. Faktisk døgnpris øker i takt med lånets størrelse og andre utgifter, men påvirkes aller mest av faktisk bruk.

Utleie når hytta ikke er i bruk kan være en smart måte å bedre regnestykket på, mener Haftorn Iversen.

– De første 10 000 kronene i leieinntekt vil være skattefrie hvis eieren selv benytter eiendommen i rimelig omfang over tid. Av eventuelt overskytende beløp regnes 85 prosent som skattepliktig inntekt.

Samtidig er det svært mye man kan gjøre i det små for ikke å blakke seg på å ta ferie, mener privatøkonomen. For eksempel anbefaler hun å være bevisst på hvor man handler.

– Som regel er det billigst å gjøre storinnkjøpene av mat og drikke før avreise. Små forretninger på turiststeder har gjerne høyere priser. Medbrakt turmat og drikke på egen flaske eller termos er også lurt. Lettvinte løsninger under bilturen eller i skibakken kan være virkelig store pengesluk.

Les også: Se hvordan fargene totalforvandlet denne hytta

Snøen avgjør

Hvor mange som til slutt bestemmer seg for å dra til fjells i påsken avgjøres i stor grad av snøforholdene, mener Atle Hovi, administrerende direktør i Beitostølen Resort.

– Særlig de som vurderer å leie seg hytte eller ta inn på høyfjellshotell, ønsker å være mest mulig sikre på skiføret. Mild vinter kan nok ramme en del turiststeder i år, men variasjonene vil være store, sier han.

På Beitostølen, som ligger 900 meter over havet, er snødybden nå 1,2 meter.

– All snøen er sterkt medvirkende til at vi for vår del står foran tidendes påske. Med hotell, utleiehytter og leiligheter disponerer vi 2500 senger. Av disse er allerede 80 prosent bestilt, så sannsynligheten for fullt belegg er stor, sier Atle Hovi.

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!