Dette bør du gjøre NÅ!

Malepanel01_fotoKristianOwrenIFI

Går du med maleplaner for vegg eller tak av panel, er dette tiden for å sette i gang! Det aller beste tidspunktet for maling av panel inne er nemlig i februar og mars.

Tekst: Åshild Nyhus Tyssen/ifi.no, Foto: Kristian Owren/ifi.no, Frode Larsen/ifi.no

Grunnen er enkel: Treverk er et levende materiale som krymper og sveller i takt med luftfuktigheten. Luftfuktigheten inne avhenger av luftfuktigheten ute. Om sommeren er denne høy, noe som medfører at treet utvides fordi det trekker til seg vann. Men om vinteren er luften tørr, og treverket krymper. I perioder med mye fyring på grunn av kalde temperaturer ute, blir luften inne enda tørrere.

ikke utstett malingen

Krympesprekker er skjemmende på en malt vegg.

 

Problemet med å male om sommeren, når treverket er utvidet, er at malingen vil sprekke opp når været blir kaldere og treverket krymper igjen. Resultatet blir at man får skjemmende krympesprekker.

– I februar og mars er panelet på sitt tørreste etter flere måneder med fyring, og disse månedene utgjør derfor den optimale tiden for å male treverk innendørs, tipser rådgiver hos ifi.no, Chera Westman.

Panelet vil fortsatt svelle og krympe i takt med sesongene, men siden det er malt på sitt tørreste vil krympesprekkene ikke bli like skjemmende.

Hva med utlufting?

Men det frister neppe å sette vinduene på vid gap når gradene kryper godt under null, så hva med utlufting?

– Bruker man moderne interiørmalinger tynnet med vann fremfor olje, er ikke utlufting noe problem. De lukter minimalt og tørker fort, så behovet for mye utlufting under arbeidet er ikke lenger tilstede, sier Westman.

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!
Takk for at du delte artikkelen. Vi blir også superglade om du liker oss på Facebook. :)