Dette er nordmenns nye favorittrett

På rekordtid har nordmenn fått en ny favorittrett. Den har ikke en gang rukket å få et norsk navn.

Av Inga Ragnhild Holst, Newswire. Foto: Hege Høpfner

Les også: Lær å lage Bacon-Taco-Skjell på 1-2-3

– For få år siden var det nesten ingen nordmenn som hadde hørt om «pulled pork». Nå er det den mest populære retten av svinekjøtt for mange unge som er ute og spiser, sier kommunikasjonssjef Åse Kringlebotn i Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Hele 62 prosent svarer at de ville bestilt pulled pork hvis de skulle spise en rett av svinekjøtt på spisesteder som gastropubs og diners, viser en undersøkelse YouGov har gjort for opplysningskontoret. Pulled pork er en langtidsstekt rett tuftet på marmorert svinenakke eller svinebog.

Les også: – Pasta kan være livsfarlig!

Oldemors mat
Pulled pork lages ved å grille eller steke svinekjøtt på lav temperatur i åtte til ti timer, eller til det blir så mørt at kjøttfibrene lett kan rives fra hverandre. Ofte marineres kjøttet først og dynkes i kraft etter at det er stekt og revet opp.

Det er først og fremst de mellom 20 og 34 år som nå ønsker denne retten.

– De unge er opptatt av at maten skal føles hjemmelaget. De finner også fram gamle oppskrifter, gjerne fra oldemors arkiv. Lokalmat er også en viktig trend. Sånn sett er det naturlig at svin er blitt så populært, Åse Kringlebotn.

Jin Jæger: VELDIG SLOW FOOD: – Tendensen er at vi er mer opptatt av ekte mat laget med gode råvarer. Det skal kjennes hjemmelaget ut og tar tid å lage, sier restaurant- og barsjef Jin Jæger på Nydalen Bryggeri og Spiseri.

VELDIG SLOW FOOD: – Tendensen er at vi er mer opptatt av ekte mat laget med gode råvarer. Det skal kjennes hjemmelaget ut og tar tid å lage, sier restaurant- og barsjef Jin Jæger på Nydalen Bryggeri og Spiseri.

Les også: Slik spiser du kyllingvingene på riktig måte

Røffe stykker
Også hjemme hos de mest populære bloggerne putrer maten i timevis i gryter og ovner, slik som hos Helle Valebrokk, som lager bloggen Helleskitchen.org.

– Det har blitt mer populært å bruke de litt tøffe stykkene på kjøttet, kjaker, høyrygg, skank og de billigere stykkene som trenger mer tilberedningstid. De smaker nydelig. Pulled pork har det blitt mer av, det er trendy, sier Helle Valebrokk.

Hun forteller at kjøttet gjerne serveres litt røft.

– Maten serveres på store fat, eller på en fjøl. Det handler om raushet, bruke tid og hente fram den gode søndagsmiddagsfølelsen.

EKTE MATGLEDE: Pulled pork lages på marmorerte kjøttstykker som gir mye smak. Kanskje ikke så rart retten har blitt populær de siste årene?

EKTE MATGLEDE: Pulled pork lages på marmorerte kjøttstykker som gir mye smak. Kanskje ikke så rart retten har blitt populær de siste årene?

Les også: Bytt kjødddeig, lev sunnere!

God smak
Når kjøtt koker lenge blir bindevevet brutt opp, og da blir kjøttet mørt, sier pølsemaker og næringsmiddeltekniker Tom Chr. Johannessen i matforskningsinstituttet Nofima.

– Med denne teknikken kan du bruke kjøtt som er seigere, som nakke og høyrygg. Dette kjøttet er naturlig marmorert, og det gjør det ekstra saftig og godt, sier Johannesen.

Den gode nyheten er at disse kjøttstykkene er rimeligere enn andre stykker.

– Kokkene har vært flinke til å utnytte disse delene. Det er god ressursutnyttelse, om du har tid til å tilberede det.

I løpet av de siste to årene har trendy restauranter både i Oslo og de i store byene i Europa og USA fått pulled pork på bordet.

– Nå er vi ikke lenger så opptatt av avanserte teknikker, men av gode, smaksrike råvarer som er ujålete tilberedt, sier restaurantsjef Jin Jæger på gastropuben Nydalen Bryggeri og Spiseri i Oslo.

Restaurantsjefen sier at de gjerne serverer rause porsjoner pulled pork sammen med poteter, og gjerne med et glass hjemmebrygget øl.

Les også: Derfor må du skylle kaffefilteret før du trakter kaffe!

FAKTA
MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt har spurt Oslo-folk i alderen 20 – 60 år hvilke retter de vil bestille på spisesteder.

Hvis du skulle valgt en rett med svinekjøtt, hvilke av disse rettene med svinekjøtt kunne du da tenke deg å velge? Totalt ble dette favorittene:

Pulled pork: 62 %

Spareribs: 64 %

Svinebiff- eller filet: 47 %

* Det er de unge som har pulled pork på førsteplass. 64 prosent av dem mellom 20 og 34 år vil helst ha denne retten. I aldersgruppen 35 til 49 år ligger spareribs på topp, tett fulgt av pulled pork.

* De over 50 år velger svinebiff- eller filet, dernest spareribs og egg & bacon, kommer det fram av spørreundersøkelsen.

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!