Dette er planten som lever på luft og kjærlighet

Foto: Espen Skarphagen

En merkverdig plante som kan brukes i mange kreative prosjekter.

Dette er et innlegg fra Espen Skarphagen bak bloggen skarpihagen.no og Instagram-kontoen skarpihagen.

Tillandsia xerographica er en plante som har vært mye brukt av blomsterdekoratører. De vridde sølvgrå bladene holder seg i lang tid etter at de plukkes av planten, og er supre i mange dekorasjoner og buketter. I det siste har den vært oftere å se i blomsterbutikker og hagesentre. Morsomst er det nok å stelle planten og se at den trives med kun lys, luft, fuktighet – og litt kjærlighet!

Les også: 8 planter du absolutt IKKE må ha i hagen

Tillandsia xerographica er en epifytt, det vil si at den lever festet på trær uten å skade eller å stjele næring av verten. Den livnærer seg av regn og næringsstoffer som renner nedover stammen. Foto: Espen Skarphagen

Fin i brudebuketter

Denne tillandsiaen er utrolig morsom og har vært i handelen så langt tilbake jeg kan huske. Jeg har brukt den i utallige dekorasjonssammenhenger og i en god del brudebuketter som vist her (klikk for å se bilde). Bladene som er sølvfarget gir et helt eget uttrykk og fargen er annerledes enn det meste annet du kan finne av bladverk. Inntil i fjor sommer hadde jeg merkelig nok ikke dyrket den selv.

Tillandsia vokser relativt fort med nok lys og fuktighet, jeg gir mine en dusj hver annen dag. Foto: Espen Skarphagen

Tillandsia xerographica er en epifytt; akkurat som flesteparten av tillandsia-artene. En epifytt er en plante som fester seg eller henger på andre planter eller trær uten å stjele næring fra eller å skade det treet den bor på. Dette er en snill form for samboerskap, og må ikke forveksles med en snylteplante som ofte skader verten sin.

Smart tips i ferien: Selvvanningspotten du enkelt lager selv

De små røttene utvikler seg for å feste seg til vertsplanten. Foto: Espen Skarphagen

Opphav og habitat

Disse kommer opprinnelig fra tropiske områder i Sør- og Mellom-Amerika hvor de vokser høyt oppe i trekronene der de får ordentlig med sollys. Det er også mye nedbør som gjør at de får rikelig med fuktighet. Når vi skal dyrke dem er det viktig å holde luftfuktigheten over 60% gjerne opp mot 70%. Med andre ord bør de dusjes ofte! Temperatur på litt over 20 0g opp mot 30 grader er supert! Jeg har hatt den i drivhuset et par somre hvor den stortrives!

Rosetten dannes ved at det hele tiden kommer nye blader fra senter. Bladene er svakt hårete og blir mørkere når de blir fuktige. Foto: Espen Skarphagen

Tillandsia xerographica hører til familien Bromeliaceae som er en stor familie. Denne familien inneholder også Ananas som vi kjenner godt. Som de aller fleste i Bromeliafamilien dør morplanten etter blomstring, men før morplanten dør vil den som regel sette nye sideskudd. Formeringen foregår fra frø eller sideskuddene som kan brytes forsiktig av. Det kan ta flere år før en plante blomstrer.

Tillandsia klarer seg med kun lys, fukt og litt kjærlighet. Bladene krøller og vrir seg når de blir lengre. Foto: Espen Skarphagen

Jeg har hatt min ute i fjor sommer og inne i vinduskarmen i vinter. For å holde luftfuktigheten oppe var den plassert i et minidrivhus med litt vann i bunnen og jevnlig dusjing. Den lange mørke vinteren tok på, men så fort den kom ut igjen struttet den av livsglede og er i full vekst igjen.

Klikk deg inn på bloggen til Espen her for å lese flere smarte plantetips!

POPULÆRE EMNER

#GJØR DET SELV  #HAGE  #HUS OG HJEM  #SMARTE TIPS

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!
Takk for at du delte artikkelen. Vi blir også superglade om du liker oss på Facebook. :)