11 strålende grunner til å forsøke lage din egen julepynt i år!
Kommer du ikke i julestemning av dette, vet neimen ikke vi hva som skal til. Vi har samlet en rekke inspirerende innlegg fra medlemmer i Facebook-gruppa vår, Vi som elsker DIY-Prosjekter og Smarte Tips. Her kan du finne forslag til hva du kan gjøre for å skape litt ekstra julemagi med egne hender. Ofte er det ikke så mye som skal til.
1. Hvis du ikke er snill, så…
Foto: Siw Jeanette Rongpuech / Privat
Vi starter pent og pyntelig med denne herligheten. Siw Jeanette har lånt teksten, men ellers laget posen selv. Tør vi gjette at dette vil slå an blant de yngste?
2. Julens søteste luer
Foto: Linn-Christin Galleberg Magerøy
Disse luene er det nok mange som knyter nå om dagen. Og for dere som ikke har sett dem før, men ble smått begeistret over synet, kan vi si at det er enkelt å lage dem! Du trenger tomme doruller, linjal og garn i ønsket farge, og instruksjon kan du finne HER.
Til forskjell fra ordinære luer har disse ganske så mange bruksområder. Heng dem i treet, ha dem på de kokte eggene, på veska – her er det bare å slå seg løs.
3. Lag din egen julekrans
Foto: Johanne Christin Lyngedal Øien
Johanne Christins julekrans er laget av rørisolasjon fra Biltema og julekuler og diverse pynt fra Europris. Hun brukte et rør på to meter, sagde av ca. 30 centimeter. Her gikk det med omtrent 100 kuler (to pakker med 50 i hver), og kulene er festet med limpistol.
3. Snømanndilla
Foto: Elin Kulsli
Søte snømenn laget av sokker og litt bling! Klipp sokken i to litt over hælen, vreng øverste del av sokken og knyt igjen med en tråd på den nederste delen, rett den opp og fyll den godt med ris. Knyt igjen på toppen, og rundt halsen. Ta siste del av sokken til lue, brett kanten får å få fram en frottekant. Søk eventuelt på “ris+snømann”!
4. Tre med bling
Foto: Heidi Johansen/ Privat
Heidi har laget et tre du garantert ikke finner i skogen. Kjegla er av hardt papir kjøpt i bokhandel og pynten er remser med “bling” du blant annet får kjøpt hos Nille og Europris. I kommentarfeltet var det grundige diskusjoner om fremgangsmåten, så hvis du vil vite hvordan du går frem, bør du lese HER!
5. Når det ikke er snø nok til å lage snømann…
Foto: Anne Weiby / Privat
Ja, når det ikke er nok snø ute til å lage snømann, da maler man en! Bildet er malt på finerplate med akryl og deretter lakket.
5. Piff opp en boks
Foto: Birgit Tandberg / Privat
Bigit har malt tre lag med veggmaling de hadde til overs hjemme og avsluttet med gesso og svamp for litt struktur. (Gesso er en slags hvit grunning du for eksempel kan få tak i på Panduro.) Deretter har du på decoupagelim (Birgit blandet vanlig hobbylim med vann, en 50-50-blanding.) Riv servietten rundt og legg på det øverste laget. Bruk plastfolie for å glatte ut rynker. La boksen tørke. Ha så limblandingen over hele boksen, la den tørke på ny og dekorer med 3D-snø.
6. Nydelige nisser av rørperler
Foto: Camilla Myren-Steinvang / Privat
Disse nissene har Camilla laget av rørperler. Her er ingen spesiell oppskrift fulgt, men hun fant inspirasjon på Pinterest. For å få størrelse på nissene er det her brukt flere store brett.
7. Dørskilt i julens farger laget av rørperler
Foto: Celine Olsen / Privat
I stedet for å kjøpe et dørskilt “alle andre” har, er det ingenting i veien for å lage selv. Her er Celines fine skilt av vanlige rørperler! Motivet er satt sammen av seks store plater, og mønsteret er hentet fra Pinterest.
8. Heklede blånisser
Foto: Sunniva Langfjæran
Sunniva har laget disse nissene uten noen spesiell oppskrift i tankene, for ifølge seg selv klarer hun ikke lese oppskrifter. De tre nissene lengst til høyre har Sunniva laget slik: “Kroppen er heklet som en firkant, fastmasker fram og tilbake og sydd sammen i endene og snurpa øverst og nederst. Fylt en sokk med ris som er inni. Lua er hekla rundt og rundt og felt litt her og der, og den ble fylt med en bleie da jeg ikke hadde tid til å vente på å kjøpe noe annen fyllmasse.”
Slik forklarer hun hvordan den til venstre ble laget: “Den til venstre er snurpet i sidene på firkanten og den til høyre snurpet i topp og bunn. Lua er strikket med to rette og to vrange, bare en tube som er snurpet sånn passelig langt opp og fylt med noe så den blir fyldig. Tror den fikk tørkepapir, men blir nok finere form med f.eks vatt.”
9. Snømenn av garn
Foto: Lillian Johnsen / Privat
Disse karene har Lillian og barnebarnet laget av garn og lim. Mange av oss surrer i disse dager garn rundt alt fra ballonger til kjegler for å kunne smykke hjemmet sitt med egenprodusert pynt.
Et sted på veien dukket det opp inspirasjonsvideoer som viser hvordan vi lager herlige snømenn etter samme oppskrift. Ikke alltid blir resultatet som vi ser for oss, men her har alt gått som smurt. Materialene Lillian har brukt er garn av bomull og trelim blandet med vann. 50-50 er et blandingsforhold som ofte trekkes frem, men Lillians (og undertegnedes) erfaring er at det blir for tynt. Lillian brukte ikke mål men hadde bare vann i limet for at det ikke skulle bli for tykt. Limet smurte hun så på ballongen, litt etter litt. Det skal være mer praktisk enn å ha et helt nøste i limblandingen.
10. Juletre av garn
Foto: Merethe Olsen / Privat
Som vi var inne på i punktet over, er det flere av oss som bruker kveldene våre på å vikle garn rundt ymse gjenstander. Dette juletreet har Merethe laget ved å forme papp til kjegleform. Deretter har hun surret plastfolie rundt kjeglen for at limet ikke skal feste seg før hun surret garn og lim rundt. Også her er det brukt en blanding av trelim og vann.
11. Ikke kast de tomme glassene dine
Foto: Elin Wenche Skomsøy / Privat
Se, dette er grunnen til at du ikke skal kaste tomme fetaostglass. Glasset er snudd opp ned, og pynten i bunnen er festet til en papp-plate som er limt fast i bunnen. Pynten er så limt på bunnen. Glassets bunn skal være perfekt for telys!
Om ikke dette lokket frem skaperlysten i deg, vil vi sterkt anbefale deg en tur innom vår Facebook-gruppe Vi som elsker DIY-Prosjekter og Smarte Tips. Der vil du finne prosjekter som disse og uendelig mye mer moro.