Et par vannetips og gressdekke når det fordamper som verst

 Foto: Espen Skarphagen

Her er tipsene som redder uteplantene i ferien.

Sommeren så langt har vært fantastisk! Alt vokser i rekordfart og plantene suser i været. Med sol, varme og vind er det også krevende med hage og terrasse; alt tørker utrolg fort!

Vann i litervis skal bæres til krukker og kar for å holde plantene i live, og vanningen nå kan oppleves som daglig «førstehjelp».

I disse dager kan det virke som en gjeng med kaktus er det absolutt enkleste, men det er flere enkle grep som kan gjøres for å holde en frodigere krukkehage i live. Foto: Espen Skarphagen

 

Siste tiden har det vært vanningsrestriksjoner i Oslo. Dette har nå gått over til å bli datovanning innen gitte klokkeslett, så det gjelder å passe på i vår tilmålte tid. Når du har begrenset tilgang på vann er det lurt å planlegge litt.

Første steg er å hindre fordamping så langt det lar seg gjøre, og med noen forholdsregler er det ikke noen problem for plantene å klare seg noen dager uten vanning. Litt vannetips og gressdekke eller tilsvarende som dekker jorden kan gjøre en stor forskjell.

Avklipt gress er perfekt til krukker og bed for å hindre fordamping. Foto: Espen Skarphagen

Gressdekke

Normalt lar jeg det avklipte gresset gå tilbake i gressmatten som næring. Nå vil jeg gjerne ha avklipt gress å bruke, så da lar jeg det bli litt lengre før klipping. Det er enkelt å rake opp eller å henge på en oppsamler på gressklipperen. Det avklipte gresset er nemlig perfekt å bruke til gressdekke. Det kan legges som et godt lag oppå jorda i krukker, eller mellom plantene i bedet. Et gresslag på 3-5 centimeter synes jeg er fungerer fint.

Det avklipte gresset kan brukes i urtehagen, staudehagen eller i krukker. Foto: Espen Skarphagen

 

Et gressdekke er helt naturlig og hjelper til med å hindre fordamping fra jorden. Fuktigheten bevares og gir et mer stabilt miljø for røttene og mindre å passe på for oss. Bonusen med et slikt gressdekke er at ugress ikke får mulighet å snike seg opp, og på den måten slår jeg to fluer i en smekk! Etter hver som gresset faller sammen vil det komposteres og gi næring til plantene rundt. Du kan nesten si at det er hagens kinderegg.

Tips: Har du ikke gress kan du også bruke steiner, et lag med aviser eller flis fra kompostkvern.

Gressdekke på noen cm vil hindre en god del av fordampingen, og kan legges i krukker eller mellom planter i bed. Foto: Espen Skarphagen

Gi skygge og le for vinden.

Vanning er selvsagt essensielt, men ved å hindre fordamping fra planter og jord vil vanningsbehovet minke. Når du reiser på ferie kan det være lurt å sørge for at krukker og kasser får skygge for sola og le for vinden. Sol og vind er to ting som tørker ut en krukke og planter på et øyeblikk, og i kombinasjon er de nådeløse!

Hagesentre og planteskoler bruker ofte en matte i plantefiber som hindrer fordamping og ugress i å komme opp. Foto: Espen Skarphagen

Får plantene ly for vind og sol vil det fordampe mindre fra blader og jord slik at de vil klare seg lengre uten vann. Pass samtidig på at de står under åpen himmel så de kan nyttegjøre seg av eventuelt regn som kommer. Når regnet kommer strømmende er det også viktig at det er hull i bunnen slik at overskuddet renner ut og bort fra krukker og kar. Det er ytterst få planter som liker å stå med beina i vann. For å gi skygge og le må man noen ganger være litt kreativ med seil, laken eller parasoller på snei.

Sett mindre krukker slik at de får skygge og le for vinden. Da klarer de seg lengre uten vann. Foto: Espen Skarphagen

Spør gjerne gode naboer, familie eller venner som bor i nærheten om de kan svinge forbi med vannkanna om de er hjemme.

Klikk deg inn på bloggen til Espen her for å lese flere smarte plantetips!

POPULÆRE EMNER

#GJØR DET SELV  #HAGE  #HUS OG HJEM  #SMARTE TIPS

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!