Fra badekar til hårpleie: 31 fantastiske grunner til å elske natron, husets store helt!

9. Tegning på vegg

Vegg For EtterFoto: Linda / Kreative ideer 


Har småen funnet ut at de hvite stueveggene egner seg ypperlig for kunstnerisk utfoldelse, har du før eller siden lyst til å vaske strekene vekk. Bland like mengder natron og vann. Påfør denne blandingen og la den tørke før du børster den vekk. Ikke gjør dette på fargede vegger, for da risikerer du at fargen forsvinner.

10. Leke-vask
Dette er noe for leker som ikke går på batterier eller strøm. Beregn 30 gram natron til 1,2 liter vann. Leken(e) legges nedi eller vaskes med klut dyppet i denne blandingen. Så skylles leken(e).

11. Rense sluket
Jeg vet om noen som nekter å tro at dette funker. Nå er jeg glad for at jeg har masse hår og røyter, for da kan jeg bare vente på at sluket snart begynner å tette seg og vi kan forsøke dette. Igjen er det radarparet natron og eddik som skal til pers. Først hiver du oppi omtrent 1,2 desiliter natron, deretter samme mengde eddik. La dette stå et kvarters tid, og så skyller du med rikelige mengder kokende vann. Så mye snillere å bruke enn sterke kjemikalier, er det ikke? Og så mye rimeligere! (Her kan du lese en megetsigende erfaring fra bloggen hjemmemamma.com.)

12. Vaske skjærefjøl
Altså, jeg har gjort dette noen ganger, og jeg får en så god følelse av å åpne skapet, ta ut posen som står mellom melis og sukker og ha svaret på de fleste utfordringer der. Har du en skjærefjøl som lukter sterkt kan du nemlig helle natron over den, deretter tilsette litt vann sånn at du får en tykk gjørme. La dette få virke et kvarters tid før du skrubber blandingen vekk. Er du virkelig i slaget kan du avslutningsvis gå over med litt sitron.

13. Livløst gulv
Om gulvet mangler litt glans og kunne hatt godt av en oppmuntring, kan du blande en halv kopp natron i en bøtte varmt vann før du vasker gulvet.

14. Badekar
Badekar er intet problem for natron. Bland natron og sitronjuice, og gni blandingen utover badekaret. La den sitte en halvtime før du skyller av.

15. Klesvask
Du kan tilsette en dæsj natron når du vasker klær. Enkelte foreslår å 50-50-forhold mellom vaskepulver og natron, andre forslår mindre. Det er i alle fall harmløst og vil gjøre klærne myke. Derfor egner det seg også til å vaske babyklær.

16. Rens børster og kammer med et natron-bad.

Natron Borster 2Foto: Linda / Kreative ideer

Litt varmtvann og en teskje natron er det som skal til. Skyll børsten og tørk.

17. Deodorant
Vil du ha et naturlig alternativ til kjøpe-deodoranter kan du forsøke natron. Den kan enten påføres slik den er, eller du kan blande den med litt vann. Om du mener det må hardere skyts til for å få bukt med svette og kroppslukt kan du blande bittelitt (1/8 teskje) natron med 1 teskje vann og noen dråper eterisk olje. Bruk en bomullsdott og stryk blandingen på huden under armene eller der du har behov for det. Natron absorberer fuktighet og svette, i tillegg til at den er antibakteriell.

18. Lindrer kløe
Den samme fremgangsmåten gjelder også hvis du for eksempel har et kløende stikk eller eksem: Bruk natron som den er, eller bland med vann.

19. Halsbrann og fordøyelsesproblemer:
Natron nøytraliserer magesyre, slik at du kan forsøke det hvis du plages av halsbrann eller fordøyelsesbesvær. Doseringen er som følger:
En halv teskje natron oppløst i et halvt glass vann. Dette kan du innta hver andre time. Men! Ikke flere enn syv slike halve teskjeer i løpet av 24 timer. Og er du over 60: Ikke flere enn tre. Begrensningene er satt for å unngå et ubalansert syre- og basesystem.

20. Solbrent?
Ingen sak! Om du vil forsøke å lindre med natron, kan du blande 1-2 spiseskjeer i en kopp kaldt vann. Dypp en klut i blandingen, klem ut vannet og bruk kluten som kompress. La den ligge på huden i 10-15 minutter. Dette kan du gjøre 2-3 ganger om dagen så lenge du trenger det. (Vi får håpe det ikke er altfor lenge, da.) Alternativt kan du blande en halv kopp natron ut i badevannet ditt, hvis du sverger til badekar.

21. Lett og luftig hår

Natron SjampoFoto: Linda / Kreative ideer

Noe jeg fant ut da jeg gikk gjennom kjøkkenskapene i jakt på matvarer å ha i håret, var at natron skal kunne gjøre håret ditt lett og luftig hvis du for eksempel har en del produktrester i håret. Det jeg gjorde var å ha sjampo i hånda som vanlig, og deretter drysse natron over sjampoen. Så vasker du håret. Jeg har ikke gått systematisk til verks her, men basert på det ene forsøket kan jeg si at mitt hår et lite sekund minnet om det fine håret som småbarn har. Dette må nok gjøres oftere for å kunne konkludere med noe som helst.

22. Ansiktsrens
Det går an å gjøre det så enkelt som så: Skrubb ansiktet med natron og vann. Du kan også bruke denne blandingen som en maske og la den sitte på huden i 5-10 minutter. Eller hva med å kun bruke natron som skrubb? Med sine antibakterielle egenskaper er den visstnok egnet for deg med ujevn hudtone og som føler det er mer enn nok å ta tak i på hudfronten. Bra for porene og demper rød og betent hud er også noen av lovnadene.

23. Flis i fingeren
Trenger ikke nevne at dette er ubehagelige greier. I stedet for å kåle og knote med pinsett eller nål kan du gjøre noe så enkelt som å dyppe fingeren i natron et par ganger om dagen.

24. Blomster
Snitteblomster kan få et lengre liv hvis du tilsetter en teskje natron i vasen

25. Sår hals
Natron skal nøytralisere syren som forårsaker halsvondt. Fire ganger om dagen kan du gurgle en blanding av vann og natron, og så kan du se om ikke det hjelper litt på.

Artikkelen fortsetter her med neste tips..

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!
Takk for at du delte artikkelen. Vi blir også superglade om du liker oss på Facebook. :)