Hvordan fjerne flekken fra kjøkkenbenken?

En leser har vært uheldig og fått en stygg flekk på kjøkkenbenken.


Tekst: Guri Haram/ifi.no Foto: Per Erik Jæger/ifi.no Julie Hageler/ifi.no

Les også: Gjør barnetegningene om til håndsydde bamser!

Jeg har vært så uheldig og har forlagt en fille med såpe eller salmiakk på kjøkkenbenken. Eikeplaten har så blitt misfarget. Kjøkkenbenken er i lys oljet eik, og den har nå en mørk flekk. Det hadde vært flott om dere kunne kommet med et tips?

Vi har fått hjelp av Line Augustin i Alanor til å besvare dette spørsmålet.

Les også: Slik vasker du lakkerte gulv riktig

Svar
Årsaken til flekken er at fillen med salmiakk enten har ligget for lenge oppå treverket, eller så har treverket antakeligvis ikke vært tilført nok olje.

Salmiakk er ganske sterkt, så blir dette liggende en stund på en benkeplate i tre, vil den uansett trekke igjennom oljen slik at trefibrene blir misfarget.

– Det samme gjelder for så vidt også for vann og annet søl. Selv om treverket er godt oljet, vil det når det blir liggende lenge nok, sannsynligvis til slutt trekkes igjennom filmen og misfarge benken. Det er derfor viktig å tørke benkeplaten hver gang det kommer søl, sier Line Augustin.

– Jo bedre oljet kjøkkenbenken er, jo bedre beskyttet er treverket. Bruk dråpetesten for å sjekke dette. Legg en dråpe med vann på benken. Dersom dråpen “perler seg” som på en nypolert bil, er treverket tilført nok olje.

Alanor anbefaler å olje med en herdende (tørrende) olje som beskytter lenge.

Flere alternativer
Når uhellet først er ute, og trefibrene allerede er misfarget kan flekken fjernes mekanisk ved hjelp av sliping, og deretter settes benken godt inn med olje igjen.

Det kan også være mulig å bleke flekken med oksalsyre. Les om det her. Et tredje alternativ er å skjule flekken ved å gjøre hele benkeplaten mørkere.

Vær oppmerksom på at hvis du bare sliper der treverket er misfarget, kan det oppstå en dump. Slip derfor et noe større område, gjerne med en kloss eller slipemaskin (oscillerende), for at underlaget skal forbli mest mulig jevnt.

Når du har slipt ned treverket, og fått fjernet misfargingen, er det flere alternativer for hvordan du kan gå fram. Dette avhenger av hva benken er behandlet med i utgangspunktet. Er benken kun oljet, altså ikke tilsatt farge, kan man olje hele benken på nytt.

Les om hvordan du oljer en benkeplate.

Dette bør du tenke på:
Det er viktig å være “føre-var” når det gjelder treverk. Ved første gangs oljing, bør man påføre flere strøk. Bruk “dråpetesten” som beskrevet over. Testen kan du bruke til å sjekke om treverket er tilstrekkelig beskyttet, men også om det er behov for vedlikehold.

Etter å ha oljebehandlet treverket er det viktig at du etterpå skyller fillen i vann. Deretter kan du kaste fillen. En tørr, sammenkrøllet fille kan selvantennes, og du risikerer å brenne ned hele huset.

Les også: 10 smarte vasketips der du bruker eddikk

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!