For noen år siden plantet jeg et kirsebærtre av typen «Sunburst». Dette er en sort som gir kjempegode store, søte kirsebær som er dyp røde, og jeg valgte denne av to årsaker: Gode kirsebær, og sunt tre med lite sykdom.

På grunn av flyvende kirsebærtyver har jeg kun fått smake kirsebær en eneste gang! Nå er det nytt forsøk på å få modne kirsebær ved hjelp av en gammel lydbok i CD-format som fikk jobben med å holde tyvene unna:-)

Noen gamle CD-plater og litt tråd er alt som trengs når jeg skal teste dette. Foto: Espen Skarphagen

Mitt lille kirsebærtre har hatt syv gode somre og blomstrer flittig hvert eneste år. Det kommer også masse kart som utvikler seg fint, men så fort kirsebærene får antydning til farge blir de slukt av trost og skjærer!

De flyvende kirsebærtyvene bryr seg helt klart ikke om å vente på modne kirsebær før de spises, og etter angrepet er alt borte på noen få dager.

Jeg binder en tråd i hver CD-plate så det er enkelt å henge dem opp. Foto: Espen Skarphagen

Bruk av nett

Det ene året jeg fikk smake modne kirsebær brukte jeg nett. Et tynt nett over hele treet fungerte relativt godt, men var litt plundrete når de nye skuddene vokste ut igjennom maskene. Andre skudd ble krokete fordi veksten ble hindret av nettet.

Det minst hyggelige med å bruke nett var at jeg fant en død trost som hadde rota seg inn i maskene og tulla seg fast.

Jeg vil gjerne smake på kirsebærene, men ingen skal måtte omkomme av den grunn. Etter dette har jeg gått helt bort fra nettet og latt det være fritt frem for fuglene.

CD-platene henges i ulike høyder og vaier i vinden som et annet juletre. Foto: Espen Skarphagen

Jeg har ikke helt gitt opp håpet om å få modne kirsebær, så i år gjør jeg et nytt forsøk. Dette er ikke utprøvd, men så langt lover det godt!

Årets forsøk er et råd om å bruke gamle CD-plater hengende i ulike høyder. I tynne tråder vil de vaie og blinke ujevnt når lyset reflekteres. De ujevne bevegelsene og blinkingen skal visstnok skremme bort fuglene.

Her er en liten video som viser hvordan jeg gjorde det:

?

Her i huset er det er nok av gamle CD-plater som ikke brukes lenger. Valget falt på lydboken Øya av Hislop lest av Gisken Armand. Med en tynn tråd i hver bandt jeg dem opp i kirsebærtreet. Nå vaier og blinker det som et annet juletre i et dusin CD-plater. Overraskende nok kan det se ut som kirsebærene får være i fred… Uten å skade noen!

Modne kirsebær med CD-plater til hjelp. Så langt har de aldri fått komme før de blir spist av fuglene, så dette er lovende. Foto: Espen Skarphagen

Så langt er de blitt rødere og mer modne for hver dag. Så håpet om modne kirsebær er helt klart til stede.

Klikk deg inn på bloggen til Espen her for å lese flere smarte plantetips!

 

POPULÆRE EMNER

#GJØR DET SELV  #HAGE  #HUS OG HJEM  #SMARTE TIPS