Kan vi bleke flekker i benken?

MUGGFLEKKER: En kjøkkenbenk i lyst treverk, som ikke er nok beskyttet mot vanninntrekk, kan få sorte muggflekker som ikke kan vaskes vekk.

En desperat leser søkte hjelp hos oss.

Tekst: Chera Westman/ifi.no

Les også: 10 smarte vasketips der du bruker eddikk

– Vi har en heltre benkeplate i bøk. Vannsøl har gjort treverket sort i noen partier, særlig rundt den nedfelte vasken. Det er for dypt til å kunne skrapes/ pusses vekk. Har dere noe middel for å bleke de skadde partiene?

Når treverk over tid har trukket vann og blitt sort, kan flekkene gå dypt inn i treet. Disse kan sitte for dypt for å kunne pusses vekk uten å lage store søkk i benkeplaten.

– Det kan imidlertid være mulig å bleke vekk flekkene ved hjelp av oksalsyre, forteller Per Lund Nielsen, teknisk sjef hos malingprodusenten Scanox.

Oksalsyre finnes blant annet i Butinox terrassevask som selges i farge- og interiørhandelen i 3-litersemballasje.

Les også: Slik vasker du lakkerte gulv riktig

En annen mulighet er å skjule flekkene med farget beis.

En annen mulighet er å skjule flekkene med farget beis.

Skjul flekkene
– Hvis dere ikke har dette stående hjemme eller ønsker å kjøpe en så stor flaske, selger apotekene noe som heter vannstoff. Det er også en oksalsyre som før ble brukt for å bleke hår med, men som også kan brukes for å bleke treverk, sier han.

Etterpå pusses flaten over med fint slipepapir og gis en ny oljebehandling for å forhindre videre vannopptak. Bruk hansker og vernebriller og sørg for god å ventilere godt under behandlingen.

Det kan imidlertid være vanskelig å komme helt inn til flekkene med blekemidlet, særlig hvis de sitter godt inne i treverket. En mulighet kan da være å skjule flekkene isteden. Med farget beis og olje kan benkeplaten får akkurat den fargenyansen du ønsker!

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!