Før kastet jeg eggeskallene i søpla. Det gjør jeg ALDRI igjen!

Foto: Bigstockphoto

Det viser seg nemlig at eggeskallene er fulle av ubenyttet potensiale.


Sånn bortsett fra at de holder innholdet i egget på plass, er ikke skallet i mine tanker med mindre biter av det havner med eggeplommen eller -hviten når jeg baker. Til påske er jeg nøye med å spare på skallet, det er sant. Men der stopper det. Nå kan det se ut til at det jeg egentlig bare betrakter som søppel på mange måter er som gull å regne. For det er jammen mange uventede bruksområder for eggeskall, både av det nyttige og unyttige slaget.

17 grunner til å aldri kaste eggeskall igjen:

1. Din venn i kampen mot brunsneglene: Myke dyr som snegler har problemer med å klatre over skarpe eggeskall, så strø dem der hvor du ikke ønsker slike dyr.

Spanish slugs (Arion vulgaris) invasion in garden. Few slugs on a grass. Garden problem. Europe.Foto: Bigstockphoto

2. Sterkere negler: Noe mange av oss kjenner til, er problemet med negler som lett knekker. Trikset er å knuse eggeskall og tilsette det i neglelakken!

care for sensuality woman nailsFoto: Bigstockphoto

3. Spis det! Jepp, du kan spise eggeskallet. Ikke slik som du spiser popcorn, da. En måte å gjøre det på er å male skallet slik at det blir så å si pulverisert. Dette kan du trygt tilsette i maten din. Vær obs på at det kan være greit å sørge for at skallet er rent, og da kan du koke skallene i noen minutter for så bake dem i ovnen i rundt 10 minutter. Super måte å få i seg kalsium på, tenker jeg vi sier. Det smaker heller ingen verdens ting!

Eggeskall 680x350Foto: YouTube

4. Ansiktsmaske for babymyk hud: Knus eggeskall og blant det med eggehvite fra ett egg. Denne blandingen vil kunne stramme opp huden, og du bruker den på samme måte som du ellers ville brukt en annen ansiktsmaske.

Woman having a mask or cream applied in the course of a beauty treatmentFoto: Bigstockphoto

5. Bleke klær: Hiv eggeskall i en vaskepose og legg den i vaskemaskinen sammen med klærne. Flekker skal, etter sigende, forsvinne, og klærne skal bli hvitere. Det kan jo ikke skade å forsøke, i alle fall!

Bleke Klaer Med EggeskallFoto: Bigstockphoto

6. Naturens bandasje: Membranen, altså den hinnen som er inne i egget, skal ha en legende effekt på sår og kutt. Er det nå vi skal begynne å ha med oss eggeskall i veska, tro?

7. Tørre neglebånd? Atter igjen er den proteinrike hinnen inni egget svaret på dine bønner. Finn frem en bit av et eggeskall som har en intakt hinne, og teip denne biten til problemområdet – eggeskallet opp. La det sitte på til det føles som egget tørker. Du skal kunne vente deg en bedring etter å ha forsøkt dette.

8. Er hunden dårlig i magen? Ikke så moro, det. Men fantastisk nok er hjelpen nær! Pulveriser eggeskallet, strø det over maten, og så skal hunden din ganske snart bli bedre. (Vi snakker et døgn eller så.)

Hund Spiser EggeskallFoto: Bigstockphoto

9. Fylte egg: Du vet jo at vi bruker tømmer egg til påske, men i stedet for å male dem skal du fylle dem med sjokolade, kake, eller gelé – så godt det lar seg gjøre, i alle fall. Tanken er at fylle skal få stivne, og så kan du jo velge om du vil plukke vekk eggeskallet eller overraske en eventuell mottaker.

Sjokolade I EggeskallFoto: Bigstockphoto

10. Fjerne matrester: Jepp. Mat setter seg fast i kjeler, og noen ganger sitter det så godt fast at man er fristet til å kaste hele greia og kjøpe ny. Men før du (eller jeg) tyr til slike midler, kan vi prøve å skrubbe kjelen med knuste eggeskall. En annen løsning er å blande det med litt såpevann. Dette skal funke på gjenstander som termoser og vaser.

11. Få bukt med små hudproblemer: Eggeskallet løses opp i et lite glass med eplecidereddik , noe som tar omtrent to dager. Når skallet er oppløst, kan du bruke blandingen på disse små hudirritasjonene som skulle dukke opp.

12. Leken? Lag kritt! Du hadde kanskje ingen anelse om at du kunne lage kritt av eggeskall! Ikke jeg heller. Du gjør følgende: Ta skall fra fem egg, en teskje mel, en teskje varmt vann, samt konditorfarge hvis du vil ha farget kritt. Eggeskall knuses og sørg for at de blir skikkelig finmalt, omtrent som et slags pudder. Større biter fjerner du, for det vil du ikke ha i krittene.

I en annen skål blander du mel og vann, og så tilsetter du en spiseskje av dette egg-pulveret. Bland dette sammen. Så kan du velge om du vil ha hvite kritt eller om du har lyst til å sette litt farge på tilværelsen. Da er dette tidspunktet for å ha oppi litt farge. Så skal dette formes til kritt. Du kan jo ha blandingen i såpeformer for å få litt annen fasong på krittene, men vil du ha klassisk krittform former du dem deretter og surrer tørkepapir stramt rundt. La tørke, ca 3 dager.

Creative leisure for children: Adorable little child of four years in helmet having fun with motorcycle picture drawing with colorful chalks. Children lifestyle fun concept.Foto: Bigstockphoto

13. Hønefôr: En vakker ring sluttes dersom du gir eggeskall i småbiter til hønene dine – om du har noen, selvsagt! Kalsiumet vil bidra til at skallene til de kommende eggene styrkes, og du slipper kanskje derfor gi hønene dine tilskudd av kalsium.

14. Unngå at katten bruker hagen din som toalett! Er du lei av at Gråpus tar seg vel til rette i hagen din kan du strø knust eggeskall på de stedene katten pleier bruke. I likhet med tipset for å bli kvitt snegler i hagen handler dette om at det er tilstrekkelig ubehagelig å tråkke på eggeskall at dette er noen pus ikke får lyst til å gjøre særlig ofte.

15. Få lykkelige planter: Strø gjerne knuste eggeskall rundt om i hagen, ettersom kalsiumet gjør at plantene kommer til å vokse raskere. Et annet tips er å forsøke gi tomatplantene dine (om du har noen) eggeskall. Det er nemlig slik at tomatplantene gjerne har problemer med å takle vekten av de voksende tomatene, så for å unngå at planten kneler på grunn av vekten kan du tilsette eggeskall i jorden.

Planting tomato seedlings in potsFoto: Bigstockphoto

16. Bruk eggeskall som minipotte: Har du noen tomme, hele eggeskall kan disse bli supre minipotter. Knekk av øverste delen av skallet slik at du kan fylle resten med blomsterjord. (Her kan det være praktisk å ha eggene i kartongen slik at de stør støtt.) Legg et plantefrø eller to i hvert eggeskall. Så venter man. Når planten har blitt så stor at det er på tide å flytte, kakker du bare i bunnen av egget for å få hull, og så flytter du hele stasen over i større potte eller rett i jorda.

Cucumber sprouts in an eggshell placed in an egg pack.Foto: Bigstockphoto

17. I det kreative hjørnet? Ja, da kan du bruke tomme, hele eggeskall som base for egenproduserte lys. Fyll eggeskallene med voks og veke og la det tørke. Stilig!

Foto: Bigstockphoto

Ble du noe klokere? En smule inspirert, kanskje? Hvis du har brukt eggeskall til noe annet smart, del gjerne bilder her. Det er jaggu morsomt å oppdage en helt ny verden av smarte tips som kan gjøre hverdagen din litt enklere, er det ikke?

Det er helt innafor å dele denne nye kunnskapen med folk du kjenner, så om du vet om noen som kunne hatt glede av dette er oppfordringen klar: Spre ordet, spis egg, og ikke kast eggeskallene!

Kilder: Veientilhelse, Rd, Goodhousekeeping, Healthyfoodtribe, Savingadvice, og Onegoodthingbyjillee.

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!
Takk for at du delte artikkelen. Vi blir også superglade om du liker oss på Facebook. :)