Lær deg å strikke sokker på 1-2-3

Har du alltid hatt lyst til å strikke sokker, men ikke helt vet hvordan du skal starte? Her viser vi deg to ulike metoder.

Med den første metoden (som vises i videoen) får du en sokkeoppskrift der hælen praktisk talt strikker seg selv. Om du bare følger steg for steg i videoen, er vi sikre på at du skal få til å strikke sokker.

Oppskriften kan enten lages med den artige tursjokolade-vrien, eller strikkes i én farge og brukes som en baseoppskrift på sokker.

Er du ny på strikking og vil lære det grunnleggende, eller kunne tenke deg å bytte ut strømpepinnene med Magic Loop, finner du alt i vår store strikkeguide her.

Vi har brukt dobbel tråd av garnet Arwetta Classic på pinne 5,5. Men så lenge strikkefastheten blir 20 masker på 10 cm, kan du bruke nesten hvilket sokkegarn du vil.

Ønsker du å sy på bokstaver på sokken som i videoen med maskesting, eller strikke det inn underveis, finner du diagrammet under.

Strikke sokker. Mønster til sokkene.

Disse sokkene er strikket i størrelse 36-42. Du varierer bare lengden på foten etter størrelse.

Under følger tekst og foto på en annen metode for å strikke sokker. Av og med tillatelse av Astri Meidell / Petunia

Her er oppskriften jeg bruker når jeg skal strikke sokker! Litt har jeg lært av min mor og litt er blitt til etter som jeg har strikket sokker selv.

Gjennomgangen av sokkestrikkingen er i damestørrelse, for å gjøre det enklere å forstå. Ønsker du å strikke i en annen størrelse, bytter du bare maskeantall og slikt med tallene fra tabellen under. Garnet jeg har brukt, heter “raggegarn” og oppskriften passer til garn med strikkefashet 23 masker/ 10 cm / pinne nr 3.

Det kan være lurt å lese gjennom oppskriften før du begynner og strørrelse/maskeantall osv. i oppskriften som jeg går gjennom her, byttes ut med tilsvarende tall for andre størrelser i tabellen.

Raggegarn til å strikke sokker.
Foto: Astri Meidell / Petunia

Legg opp 48 masker på strømpepinne nr. 3 og strikk bråt ca 50 omganger. Jeg pleier å strikke bråtet en rett og en vrang, men det gjør du som du vil. Mange foretrekker to rette og to vrange.

Skift så til rettstrikk og strikk to omganger. Strikk så de to første pinnene inn på en pinne = 24 masker. La de andre 24 maskene hvile. Nå har du delt arbeidet for å begynne på selve hælen. Strikk rettstrikk over disse to pinnene (frem og tilbake) 24 omganger. Dette skal bli baksiden av hælen og den utgjør halvparten av maskene på i alle størrelsene.

Dette var lett ikke sant? Nå begynner alvoret! 

Test deg selv: Ta Kreative Idéers store strikkequiz

Nå har du altså 24 masker på pinnene som skal bli til selve hælen. Disse 24 maskene skal nå deles på tre. Vi skal kun sitte igjen med de 8 midterste når vi er ferdig med selve hælkappen og de 8 maskene på hver side, skal felles som følger:

Begynn fra rettsiden. Du strikker fortsatt rett på retten og vrang på vrangen, men første maske på alle omgangene strikkes ikke, men taes løst av. De skal bli en kant du skal ta opp nye masker i ved neste steg.Strikk 15 masker (medregnet den første masken du tok løst av) og strikk den 16 og 17 masken vridd rett sammen. Snu arbeidet.

Strikk vrangt tilbake 7 masker og strikk den 8 og 9 masken sammen. *Snu arbeidet igjen og strikk 7 masker og den 8. og 9. masken vridd rett sammen. Snu arbeidet og strikk 7 masker vrangt og den 8. og 9. masken sammen.* Fortsett med * til* til du bare har 8 masker igjen på pinnen.

Vrangstrikking for strikking av sokker
Foto: Astri Meidell / Petunia

Slik ser det ut når du har strikket ferdig baksiden av hælen.

Nå har du strikket hælen! Det var ikke så vanskelig, var det?

Strikking av sokkehælen.
Foto: Astri Meidell / Petunia

Slik ser det ut etter at du har strikket hælen!

Slik ser en ferdigstrikket hæl ut.
Foto: Astri Meidell / Petunia

Ta opp langs baksiden av hælen (se bildet over der det er merket rødt) de 8 av maskene du felte på hælen + 4 nye masker.

Strikk videre på de 24 maskene som har hvilt mens du holdt på med hælen. Ta så opp 8 + 4 nye masker langs den andre siden av hælen.

De 8 maskene fra hælkappen fordeler du over de to nærmeste pinnene og den midterste masken på hælen (se bildet under), blir første maske på arbeidet heretter.

Midten av hælen blir starten på en ny omgang altså. Strikk så en omgang over alle maskene.

Strikking av hæl.
Foto: Astri Meidell / Petunia

*Strikk så første pinne til du har 3 masker igjen på pinnen. Så strikker du 2 masker vridd rett sammen og så den siste masken vanlig. Strikk de to neste pinnene (oversiden av sokken) og på den siste pinnen strikker du første masken, så to masker sammen – strikk pinnen ut. Strikk en hel omgang uten felling.

Strikk disse to omgangene til du har felt de ekstra 4 (x2) maskene du la opp ekstra. Når du er ferdig med dette, skal du sitte igjen med likt antall masker på pinnene som du startet med på bråtet.

Strikking av sokker frem til tåfelling.
Foto: Astri Meidell / Petunia

Strikk sokken frem til tåfelling. (Se bildet over). På damestørrelsen er det 45 omganger fra de maskene du tok opp langs hælen.

Felling for tå er lik for alle størrelsene:
Strikk første pinne til det er tre masker igjen på pinnen, strikk 2 masker vridd rett sammen og så den siste masken. Andre pinne: Strikk en maske, to rett sammen og strikk så pinnen ut.

Tredje pinne strikkes som den første og den fjerde pinnen som den andre. Strikk en omgang uten felling Fortsett fra til til det er tre masker igjen på hver pinne. Trekk tråden igjennom disse maskene og fest trådene godt.

Strikking av sokker. Tåfelling.
Tåfelling. Foto: Astri Meidell / Petunia

Klarer du neste sokken på egenhånd?

Første sokk ferdig strikket.
Foto: Astri Meidell / Petunia
Strikketabell for sokker som viser antall masker for ulike størrelser.
Et par sokker ferdig strikket.
Foto: Astri Meidell / Petunia

Slik strikker altså jeg sokker. Jeg sier ikke at dette er den riktige måten, men jeg synes den er enkel å skjønne. Håper du også syntes den var enkel å forstå, og nå har lært deg en nyttig metode for hvordan man kan strikke sokker.

Et lite tips på tampen er at hvis du vil at hælen skal være litt mer slitesterk, så strikk dette med partiet med sytråd/nylonstråd sammen med raggegarnet. Gjør sokkene ekstra solide og de holder lenger.

PS: Astri har bloggen Petunia der hun skriver om mye spennende! Besøk henne gjerne!

Les også: Hvordan strikke med armene: Ferdig strikket pledd på én time

Nå har du kanskje lært hvordan man går frem når man skal strikke sokker. Lyst til å prøve deg på flere enkle strikkeprosjekter? 

I videoen under kan du se vår oppskrift på 4 strikkeprosjekter i 1 som du rekker å gjøre på en kveld: 

Populære emner:   DIY   Smarte tips   Lag det selv   Gavetips   Julegavetips   Håndarbeid   Strikking 

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!
Takk for at du delte artikkelen. Vi blir også superglade om du liker oss på Facebook. :)