Lettstelte planter til terrassen

 Foto: Espen Skarphagen 

Disse plantene er perfekte for deg som ikke har grønne fingre men ønsker å ha det hyggelig på terrassen

Dette er et innlegg fra Espen Skarphagen bak bloggen skarpihagen.no og Instagram-kontoen skarpihagen.

I flere år har jeg jevnlig fått spørsmål om forslag til planter på balkong og i balkongkasser. Det er massevis av planter som kan fungere. Når det kommer til stell er det mange som synes det virker uoverkommelig…

En hel del planter må knipes og pusles litt med for at de skal fortsette å komme med nye blomster og være fine. De aller fleste plantene belønner med god blomstring hvis vi steller dem litt ekstra. Riktig lysforhold, vann og gjødsel er grunnleggende elementer som må til uansett!

Det finnes selvfølgelig lettstelte planter. Disse krever fortsatt det grunnleggende, men de behøver ikke å knipes og fikses stort. Det anser jeg som ganske lettstelt. Vanne og gjødsle en gang i blant, og utover dette så vil de fortsette å blomstre gjennom sommeren. I en balkongkasse eller i en stor krukke evt. ampel. Uansett er det flott når planten bare velter utover og er fylt med blomster hele sommeren…

Her er liste med noen forslag:

 Bacopa storblomstret variant. Foto: Espen Skarphagen 

Bacopa (som på bildet over) klarer fint skygge / halvskygge og vil fortsette å blomstre hele sommeren. De siste årene er det kommet varianter med større blomster som gjør seg bedre enn den gamle med små blomster. Den finnes i hvit og lilla /rosa. Vi fant en flott variant som går i svak nyanse av lilla. Denne skal fungere som bunndekke.

Femtunge (Scaevola) Flott i ampel og i kasser. Den er etter hva jeg vet å få tak i blå, rosa og hvit. Femtunge ser ofte litt spinkel ut nå når den er i handelen men ikke bry deg om dette, Den blir flott med lange grener hvis den får vann og gjødsel. Femtunge liker mye sol. Utrolig flotte og riktblomstrende til frosten kommer!

  Million bells, nyplantet og klar for sesongen. Foto: Espen Skarphagen

Surfina/Millon bells. Det er en stor gruppe som inneholder begge disse variantene samt petunia og hører til søtvierfamlien. Begge to finnes i en mengde ulike farger, former og kombinasjoner. Både fylte og enkle. Dette er takknemlige og enkle planter. Gir du dem godt med gjødsel og vann vil den belønne deg med blomster hele sommeren. Den vokser fort og blir en stor plante i løpet av kort tid. Denne kjøpte jeg som en liten plante nå. Den får god plass til røttene, næring, vann og sol. Etter min erfaring vil den fylle ut og bli borti 60-70 cm i diameter, tett-fylt med blomster før slutten av juli. Sol og halvskygge fungerer godt for disse.

Hengebegonia. Begonia har fått en renessanse og det er kommet mange nye varianter. I fjor fikk mine foreldre en ampel som hang hele sommeren og blomstret kontinuerlig. For meg var det en øyeåpner og den skal inn i hagen her i sommer! Det er en mengde variasjoner i farger. Etter hva jeg vet finnes den ikke i blå og lilla toner. Derimot er det enkle og fylte blomster fra hvitt, oransje, gult, rødt og alle nyansene i mellom! Hengebegonia kan ha variasjoner og litt ulike blomster på samme plante. Noen blomster er enkle og noen er mer fylt. Den trives best i halvskygge og tåler en del regn. Blomstrer frem til frosten kommer!

 Hengebegonia blomst, store, herlige og spiselige. Foto: Espen Skarphagen 

Hengepelargonium er en nøysom og god plante. Den liker sol og halvskygge. Gir masse blomster og fungerer godt i ampel og i blomsterkasse. Disse er nesten på det flotteste på høsten før frosten kommer. Rosa og røde variasjoner er vanlig. Går også under navnet «Ville de Paris»

Lobelia er en god plante vi ikke må glemme. Fantastisk i klare blå men finnes nå også i ulike rosa, lilla og hvite varianter. Denne blomstrer godt og lenge. Trives i sol og halvskygge. Lobelia finnes både som hengende i kasse eller ampel og som kantlobelia (ikke hengende)

 Bacopa i blå/lilla variant med store blomster. Foto: Espen Skarphagen 

Alle disse er enkle planter som kan kjøpes i små potter og plantes i kasser eller krukker. De vil vokse seg store og flotte med litt stell. Vil du ha en stor plante med en gang er disse også vanlige å få tak i som ampelplanter.

Les mer om hage på bloggen til Espen Skarphagen HER.

POPULÆRE EMNER

#GJØR DET SELV  #HAGE  #HUS OG HJEM  #SMARTE TIPS

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!