OBS! Pass på at du ikke vasker hull i de flotte ullklærne

Ullplagg er trendy som aldri før. Men mange risikerer å ødelegge klærne fordi de vasker dem feil.

Tekst: Elin Bjørnson, Newswire. Foto: Lise Lysfjord Pettersen

– Ull står sterkere i motebildet enn på mange år. Motehus og designere bruker mye ull for å få fram en naturlig stil som er en viktig del av trendene nå, sier designer Jorunn Heggdal.

Hun designer ullklær for det norskeide selskapet Pierre Robert som i fjor fikk pris av Norsk Designråd.

– Ull er ikke hva det en gang var. Ullkvaliteten er blitt mye bedre, og både farger og fasonger er blitt sprekere. Nå viser folk fram ullplaggene som en del av antrekket og gjemmer dem ikke under de andre klærne slik som før, sier Heggdal.

Enzymene er skurken
Men mange får en ubehaglig overraskelse når de vasker de nye ullplaggene.

– Folk kontakter oss når ulltrøya er full av små hull og ser tynnslitt ut etter bare får gangers vask. De skjønner ikke hva de har gjort feil, sier vaskeekspert Malin Skaar hos Lilleborg Forbrukerservice.

Hun er ofte i kontakt med forbrukere som trenger råd om vask av ull.

– Mange har ikke skjønt hvorfor de skal vaske ullplagg med Milo eller andre spesialmidler for ull.. Det er faktisk direkte skadelig for ullplaggene å bli vasket med samme vaskemiddel som vi bruker til t-skjorter og håndklær, sier Malin Skaar.

Det er enzymene i vaskemiddelet som er skurken.

– Vanlige vaskemidler, både flytende og pulver, inneholder enzymer som bryter ned smuss og bidrar til å gjøre tøyet rent. Men fibrene i ull tåler ikke disse enzymene. De brytes ned og blir ødelagt. Ull må vaskes skånsomt.

Hun anbefaler å bruke vaskemiddel merket med woolmark. Det betyr at vaskemiddelet er skånsomt og trygt å bruke på ulltøy.

Bedre enn håndvask
Derimot tåler moderne ullklær godt å bli vasket i vaskemaskin.

– Ullprogrammene på de fleste nyere maskiner er ofte mer skånsomme og vasker mer forsiktig enn man klarer for hånd. Vaskemaskinen sørger for høy vannstand hele tiden. Plaggene glir forsiktig fram og tilbake gjennom vannet og blir ikke utsatt for all den krystingen vi gjør for hånd, sier Malin Skaar.

Designer Jorunn Heggdal mener ulltrenden vil vare lenge.

– De siste par årene har det vært en utrolig sterk vekst i bruk av ull, og toppen er ikke nådd. Ull er behagelig å ha på og er et materiale som stemmer godt med dominerende trekk i samfunnet. Folk er opptatt av det naturlige, av ekte verdier og av å ta hensyn til miljøet.

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!