Planter brunsnegler ikke liker så godt

 Foto: Espen Skarphagen

Skrem vekk brunsneglen med disse vakre hageblomstene!

Dette er et innlegg fra Espen Skarphagen bak bloggen skarpihagen.no og Instagram-kontoen skarpihagen.

Espen Skarphagen. Foto: Privat

I år har jeg par ganger vært så heldig å få spalteplass i flere aviser og magasiner. I disse publikasjonene har jeg hjulpet til med å utarbeide en liste over en del planter brunsnegler ikke liker så godt. Denne listen er basert på mange kjente planter og mye egen erfaring gjennom mange år.

Jeg har fått en del spørsmål om jeg kunne sette opp og dele en tilsvarende liste her på bloggen også; så her er den med litt over 70 arter:-)

Astrantia major finnes i ulike rosasjatteringer og er en robust staude. Foto: Espen Skarphagen

Krigen mot brunsnegler kan virke som en evigvarende kamp som må utkjempes, og aller helst i samarbeid med flest mulig av naboene for å få redusert invasjonen. Selv når det merkes en nedgang i bestanden er ikke kampen ferdig. Husk at en enkelt brunsnegl kan legge opptil 400 egg. Mitt tips er; ikke stopp eller la dem slippe unna. Så sant jeg er hjemme tar jeg daglige «jaktrunder» på kveldstid med hodelykt og saks.

Dagliljene finnes i et kjempestort utvalg og med blomstring på ulike tider gjennom sommeren. Foto: Espen Skarphagen

Min hage er i tillegg bygd opp ved å bruke flest mulig planter brunsnegler ikke liker. Dette er selvsagt ikke noen fasit, men jeg har god erfaring med plantene i listen nedenfor. Mine foreldre har hatt mye tøffere snegleangrep enn meg, og selv hos dem har de aller fleste sortene fungert godt og med stort hell.

Les også: Kampen om å få modne kirsebær før fuglene tar dem

Noen av plantene er utsatt når de er unge med sine myke og nye skudd, men så snart de er kommet i god vekst klarer de seg fint. Er det ikke noe annet å spise for sneglene vil de også prøve seg på planter de ikke liker så godt. Denne sommeren har jeg observert at ugresset Vassarve blir spist før en del av prydplantene mine:-)

Kongslys finnes også i mange varianter av farger. Foto: Espen Skarphagen

Brunsnegler er vanligvis ikke så hissig på treaktige planter og grove/harde blader. Overraskende nok er de heller ikke glad i vanlig Pelargonium og Fuchsia som er blant de mest kjente sommerblomstene. I listen er det forslag på en del kjente og kjære planter, men det skal også være en del litt mer ukjente og spennende varianter jeg har testet ut.

Massevis av klokker og lang blomstring på Yucca filamentosa. Foto: Espen Skarphagen

Se plantelisten til Espen på neste side ->

POPULÆRE EMNER

#GJØR DET SELV  #HAGE  #HUS OG HJEM  #SMARTE TIPS  #SKARPIHAGEN

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!