Denne fargerike byen forbløffer absolutt alle med sine fantastiske hus!

Kilder: Boredpanda.comMentalfloss.com

Alle bilder: Det polske utenriksdepartementet, via Flickr.com / CC BY-ND 2.0

Hvis du har besøkt Polen som turist, har du sikkert stått i en suvenirsjappe og lurt på hvilke kjøleskapsmagneter eller askebeger du skal ta med deg hjem. Og du har kanskje lagt merke til at det er en del av suvenirene som er dekorert med blomster?
Det er i alle fall det jeg har fått med meg etter å ha vært i Polen et par ganger den siste tiden.

Polske blomster er også tema her, og her får du en stor bukett som forhåpentligvis får deg til å smile.

Sannsynligvis har du aldri hørt om Zalipie, og det er kanskje ikke så rart all den tid det er en liten by i det sørlige Polen. Men byen finnes, og den ligger der som en skjult perle omtrent en halvannen times biltur fra langt mer besøkte Kraków.

Det som gjør den lille byen Zalipie så spesiell, er nemlig fargene. Her er “hele” byen dekorert med blomster, som du skal få se i bildeserien under.

Hvorfor er så en liten småby så å si dekket av fargerike blomstermotiver? Historien vil ha det til at det var dårlig ventilasjon i husene i det noe upresise begrepet “gamle dager”. Dermed fikk veggene sotflekker, og noen kreative sjeler tenkte så at de kunne dekkes av maling.

Skikken skal ha etter sigende ha sitt opphav i forberedelsene til en religiøs høytid. Rene hus ville man gjerne ha, men disse sotflekkene var gjenstridige og lot seg ikke lett fjerne.

Derfor ble flekkene forsøkt skjult med påmalte blomster, og vi kan jo lett se for oss at dette raskt spredte seg fra hus til hus, og utsmykningene ble nok stadig mer forseggjorte.

Det beste er imidlertid  at dette har blitt en årlig konkurranse!

 

Siden 1948 har blomstermalingen blitt formalisert i form av en konkurranse arrangert på forsommeren. På den tiden er det også vanlig å gi eldre malerier et nytt strøk så de beholder de flotte fargene!

Denne skikken med å male blomster på hus oppstod altså spontant, men konkurranse-elementet ble innført av myndighetene for å muntre innbyggerne opp etter de tunge krigsårene.

Farger som lyser opp i den polske vinteren. (Eller på en hvilken som helst gråværsdag, som i dette tilfellet.)

 

Det må da gå an å innføre en slik skikk også her? Vi takker et klart JA til en slik idé.

Det er ikke akkurat dette du forventer å finne i hopetall ute på den polske bygda.

Ikke bare husene har fått smake malekosten, nei.

 

En slik klokke burde vært obligatorisk i enhver by.

Her har noen tydeligvis hatt én tanke i hodet: More is more!

Hundehusene har også fått et strøk eller to.

Jeg vet ikke om jeg burde sett det her.  Nå blir jo alle andre hus brått ganske kjedelige i forhold til dette og de andre blomsterhusene.

 

Tenker denne lyser fint opp i de polske nettene.

 

Hvis du nå, som meg, tenker “dette må jeg se”, er det verdt å nevne at Zalipie ligger halvannen time fra Kraków. Det kunne vært en fin dagstur hvis man har noen dager til rådighet, men ifølge kilder er det vanskelig å komme seg til og fra uten bil.
Husene ligger i tillegg nokså spredt – det er tross alt ikke et museum, dette. Men for reisende med bil og lyst til å ta seg en liten runde rundt, kan det være en super måte å tilbringe en dag!
Neste gang jeg er i Kraków skal i alle fall jeg vurdere dette.

 

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!
Takk for at du delte artikkelen. Vi blir også superglade om du liker oss på Facebook. :)