Slik reparerer du rustskader helt selv

Har du rustskader på bilen, kan du spare tusenvis på å fikse dette selv. Vi viser deg hvordan!

Rustskader på bilen er ikke bra, og bør repareres så raskt som mulig for at skaden ikke skal bli større, og i verste fall uopprettelig. Hvis du vil ha bilen 100 prosent tilbake til hvordan den så ut før skaden, må du ofte på verksted. Men i mange tilfeller kan du gjøre mer selv enn du tror, sier Frode Jørgensen i Biltema.

For å fjerne rust trenger du følgende utstyr:

  • Kluter og vann
  • Skrape
  • Drill med stålbørste og pusseklosser
  • En flaske rustfjerner
  • Metallsparkel
  • Grunning
  • Farget lakk
  • Klarlakk
  • Verneutstyr (hansker, vernebriller, øreklokker og evt gassmaske)

Lakk må som regel blandes av lakkselger. Riktig fargekode til din bil står i kjøreheftet, i motorrommet eller i døra og består av enten tall, bokstaver eller begge deler.

– Alt dette utstyret kan du få for under tusenlappen. Selv om lakken ikke ser helt perfekt ut på nært hold der skaden var, har du forlenget levetiden på bilen din betraktelig, sier Jørgensen.

Med litt utstyr og tålmodighet, kan du reparere rustskader på bilen selv. (Foto: Newswire)

Slik fjerner du rust:

– Skrap bort den verste rusten med en skrape og drill med pusserondell. Er det rustet tvers igjennom, fjern det du kan løsne.

– Påfør rustfjerner med klut eller pensel. La den tørke 10-20 min. og vask av med vann. Tørk godt etterpå så du ikke kapsler inn vannet.

– Hvis du har et hull, kan du legge på metallsparkel eller metallkitt og la tørke minimum 10 min, og pusse dette ned med drill og pusseklosser til du får en jevn overflate.

– Rubb gjerne lakken med en pusseklut slik at den nye lakken får tak.

– Lakk i tre omganger. Først grunning eller primer, deretter den fargede lakken, og tilslutt klarlakk. Les på bruksanvisningen hvor lenge det skal tørke mellom lagene. Du kan enten bruke fargepenner til småskader, eller spraybokser til større skader.

– Jo mer arbeid du legger i pussingen, desto finere blir det. Det finnes ulike pusseredskaper som du kan velge mellom. Er det en synlig plass på bilen bør man prime og pusse i flere omganger, mens er det bak skiltet er det ikke like viktig.

Kilde: Newswire

Populære emner:   Motor Diy   Diy-prosjekter Gjenbruk Lag ditt eget

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!
Takk for at du delte artikkelen. Vi blir også superglade om du liker oss på Facebook. :)