Slik beskjærer du trærne riktig

Den største feilen norske hageeiere gjør, er ikke å gjøre noe, sier treekspert.

Tekst: Kjell M. Kaasa, Newswire – Foto: Olav Heggbø

Det er mest praktisk å gjøre jobben nå om våren mens kvistene er fri for bladverk.

Men ny forskning fra Danmark viser at man får bedre resultater ved å vente med beskjæringen av busker og hagetrær til sommeren. Da gror skjæresårene fortere.

– For hobbygartnere er det viktigst at man gjør det når man har tid, slik at jobben faktisk blir gjort. Så selv om våren lar vente på seg i år, må du gjerne beskjære trærne nå. Det er viktigere å få det gjort enn å vente på det maksimalt beste tidspunktet, sier Olve Lundetræ i ISS.

Tynning og fjerning av døde kvister og grener gir mer luft og sollys til nye skudd.

TYNNING: Olve Lundetræ i ISS er sertifisert trepleier.

TYNNING: Olve Lundetræ i ISS er sertifisert trepleier.

Frukt utover
ISS tar ikke oppdrag for privatpersoner, men er i disse dager i full gang med å trimme hekker, busker og trær hos mange borettslag og bedrifter.

Olve Lundetræ understreker at det er viktig å ta grep tidlig i trærnes liv, spesielt frukttrær. Det er adskillig lettere enn å forsøke å forme det etter at det er blitt voksent, slik mange gjør.

– Du bør etterstrebe en bred kjegleform eller en paraplyform på frukttreet når du beskjærer. Da får grenene mest lys og gir mye frukt. Unngå kryssende grener, ellers blir den underste liggende i konstant skygge. Fjern også grener og kvister som peker innover, sier den sertifiserte treeksperten i ISS.

Mange gjør den feilen å beskjære frukttrærne sine for mye. Hard beskjæring fører bare til kraftig vekst av skudd som vokser rett opp. Og de blir det verken blomster eller frukt av.

– Grenene som vokser utover bærer frukt, de som vokser oppover gjør ikke det. Derfor holder for eksempel fruktdyrkere epletrærne sine lave ved å klippe grener som vokser oppover. Men hvis du vil at det også skal være et prydtre, kan det være lurt å beskjære minst mulig og bare fjerne grener som vokser innover eller som avviker mye fra treets form, sier Lundetræ.

Mange hageeiere henger lodd på grenene for å tvinge dem til å vokse utover. Da blir også grenene lave og lettere å høste uten stige.

– Du kan selv bestemme om det skal være et klatretre for barna eller om du vil ha et tre med én, høy stamme som gir en god høyde for innhøsting. Det kommer an på når eller om du fjerner konkurrerende stamme og grener, sier Lundetræ.

Når blomstringen er i gang, kan du foreta en uttynning til. Ved å knipse av blomstrer så de ikke står tett i tett, blir frukten større.

Frukttrær med steinfrukt, som kirsebær og plomme, kan godt beskjæres om sommeren i stedet for nå.

KUTT SLIK: Kuttet skal skje inntil grenkragen, som har mye energi i seg. Da lukker kuttsåret seg raskere. Foto: Olav Heggø

KUTT SLIK: Kuttet skal skje inntil grenkragen, som har mye energi i seg. Da lukker kuttsåret seg raskere. Foto: Olav Heggø

Kutt rett
Kuttet skal ikke tas helt inntil festet når en gren skjæres av.

– Du skal skjære av inntil grenkragen, det vil si den lille hevelsen innerst på grenen. Der er det mye energi, som lukker kuttsåret raskere. Unngå å flikke av bark når du skjærer. Områder uten bark blir punkt hvor treet er mottakelig for råte, sier Lundetræ.

Men ikke alle trær behøver å beskjæres. For eksempel klarer en voksen bjørk seg stort sett selv.

– Store snitt i voksne trær fører lett til råte. Bjørk får en fin form uansett. Det eneste du trenger å gjøre er å bestemme deg for stammehøyde når treet er ungt.

SKAMKLIPT: Eksempel på hekk som egentlig ønsker å bli mye høyere. Nye skudd kommer til i hopetall når beskjæringen er hard. (Foto: Olav Heggø)

SKAMKLIPT: Eksempel på hekk som egentlig ønsker å bli mye høyere. Nye skudd kommer til i hopetall når beskjæringen er hard. (Foto: Olav Heggø)

Bær
Bærbuskene klarer også seg selv mye av tiden.

– Men du bør tynne ut på de eldste grenene, så nye skudd kan komme opp. Skjær de eldste grenene helt ned til bakken. Fjern omtrent en tredjedel av grenmengden på denne måten, sier Lundetræ.

Solbær kan trimmes hvert år, mens for rips- og stikkelsbær holder det med hvert annet eller tredje år.

Bringebærbusker beskjæres hvert år etter høsting ved at du fjerner alle stengler som har båret bær samme år. Du kan også ta en runde med hagesaksen tidlig på sommeren og skjære vekk skudd som kommer utenfor raden.

4523.700

Busk og hekk
På prydbukser generelt er det ikke nødvendig med mye beskjæring for å gjøre en foryngelse. Bytt ut tre-fire gamle grener hver vår, og la de nye bli stående.

­­– Med hekk og busk er det viktig å vite hva du har plantet, om de blomstrer på årets skudd eller fjorårets. Brudespireaer blomstrer på fjorårets, og da risikerer du å klippe av skuddene hvis du trimmer dem nå. Vent til etter blomstringen, sier Olve Lundetræ.

Det er også greit å vite hva som er naturlig høyde på det man planter.

– Trær som blir veldig høye, er ikke enkle å holde nede. Mange ender opp med et heller stygt resultat, der en tykk stamme er kappet tvers av fordi man egentlig ønsket seg et lavere tre eller hekk, sier han.

Men den kraftige og hurtigvoksende tujaen brabant må holdes under kontroll hvis man skal få den pen.

­­– Du må være flink til å beskjære den, både toppskudd og sideskudd bør fjernes. Klipp nå og gjenta ved sankthanstider. Den skal også ha godt med gjødsel så den ikke blir gusten i fargen, sier Lundetræ.

Svartsurbær er et hyggelig og godt alternativ til den mer omdiskuterte tujahekken, som blant annet har pådratt seg en egen hatgruppe på Facebook. Svartsurbærbuskene har friske, blanke blader og gir en fin ramme rundt hagen.

Blomstene gir bær. Hvis du ønsker bær i svartsurbærhekken, må du derfor vente med beskjæringen til etter blomstring. Svartsurbærene er fulle av antioksidanter, nesten dobbelt som mye som i blåbær, og kan brukes til saft og syltetøy.

Roser

Prydrosene bør skjæres ned til omtrent halv størrelse på høsten.

– Når våren kommer, etter at frosten har gått, kan du skjære vekk det som har frosset i løpet av vinteren, det vil si der det er svart. Gjødsle godt med kompost for å få god knoppdannelse.

På klatreroser og markdekkende roser korter du bare inn de lengste grenene noe, for å kontrollere veksten. Dette kan gjentas om sommeren for å begrense størrelsen om nødvendig.

– Nyperoser kan behandles som en hekk, man beskjærer dem for å holde dem nede. Hvis du beskjærer hardt, blir etterveksten kraftig, sier Olve Lundetræ i ISS.

TA GREP: Olve Lundetræ mener folk tidlig etter planting bør bestemme hva slags funksjon treet skal ha. Når treet er blitt stort, er det vanskeligere å forme.

TA GREP: Olve Lundetræ mener folk tidlig etter planting bør bestemme hva slags funksjon treet skal ha. Når treet er blitt stort, er det vanskeligere å forme.

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!