Slik får du frukten til å vare lengere
Trivselstemperaturene til frukt og grønnsaker kan variere med opptil ti grader. Her er tipsene og temperaturene.
Tekst: Kjell M. Kaasa, Newswire – Foto øverst fra sxc.hu
– Frukt, bær og grønnsaker som er avlet fram i norsk klima trives bra i kjøleskapet. De eksotiske liker seg dårligere der, sier Hanne Linnert i Bama.
Den ideelle temperaturen i et kjøleskap er fire-fem grader. Ananas trives best i 10-15 grader, mango og melon vil ha minst åtte. Det aller beste oppholdsstedet er svalskap, for den som har det.
– Frukt og grønnsaker er uansett ferskvarer. Det beste smaken får du ved å vente med å kjøpe til du skal spise. Da er også lagringstemperatur mindre viktig, sier Linnert.
Men noe skal uansett ikke inn i kjøleskapet.
– Bananer er den mest temperaturfølsomme frukten vi har. De skal ha romtemperatur. Det samme skal tomater. Legg dem i en skål på kjøkkenbenken, sier Linnert.
Også frukt bør serveres romtemperert, da er den mest aromatisk og søt. Kald frukt virker som regel syrlig.
Les også: Se så mye rart du kan gjøre med en banan!
Varierer i kjøleskapet
Gode kjøleskap har svalrom som passer godt for oppbevaring av frukt og grønnsaker. Nyere modeller har også vifte som sprer luften og gir jevn temperatur.
Men mange har fortsatt kjøleskap med store temperaturforskjeller mellom de ulike sonene i skapet.
– Vi har gjort undersøkelser som viser at det kan være opptil seks grader varmere i kjøleskapets øvre del enn nederst. Da er det viktig at man er seg bevisst på hvilke matvarer som oppbevares hvor, sier Finn Aagaard i Electrolux.
Grønnsaksskuffen i eldre kjøleskap er som regel plassert nederst. Her vil temperaturen for eksempel være for lav for agurker, som trives best i 12 grader.
– Har du et kjøleskap som begynner å bli noen år, bør du finne ut hvor store temperaturvariasjonene er. Kanskje er det også er lekkasjer i tetningslistene som gjør at temperaturen er unormalt høy, sier Aagaard.
Styr modningen selv
Frukt og grønnsaker med sterke farger utsondrer etylengass Gassen fungerer som et hormon. Høye konsentrasjoner fremskynder modningsforløpet. I lagringshallene til Bama får derfor tomatene ligge for seg selv, så de ikke reduserer holdbarheten til naboene.
Dette er imidlertid ikke noe reelt problem i et kjøleskap. Men du kan utnytte effekten.
– Avokado selges både spisemoden og umoden. Vil du framskynde modningsprosessen til en umoden, legger du den i en plastpose sammen med et eple eller en tomat, sier Linnert.
Bevar salaten frisk
Salater blir gjerne slappe hvis de lagres for lenge. Trikset er å legge salatbladene i iskaldt vann et kvarters tid. På salathoder må stilken først kuttes et par millimeter slik at hodet kan være i stand til å trekke opp vann gjennom karsystemet. Deretter lar du vannet renne godt av, legger dem i en tett plastpose, så i kjøleskapet.
– Selv om kjølekjeden er ubrutt, er flatene på salatbladene såpass store at det uansett foregår en viss uttørking. Ved å legge dem i isvann tilfører du fuktighet og får en mye sprøere salat.
Her er oppbevaringstemperaturene på frukt og grønnsaker:
GRØNNSAKER:
AGURK, 12 grader
ASPARGES, 7-10 grader
AUBERGINE, 7-10 grader
AVOKADO, 10-15 grader
BLOMKÅL, 0-2 grader
BROKKOLI, 0-2 grader
BØNNER, 0-2 grader
DILL, 0-2 grader
GRESSLØK, 0-2 grader
GRØNNKÅL, 0-2 grader
GULROT, 0-2 grader
INGEFÆR, 10-12 grader
ISBERG, 0-2 grader
KINAKÅL, 0-2 grader
KRUSPERSILLE, 0-2 grader
KÅL, 0-2 grader
KÅLROT, 0-2 grader
LØK, 0-2 grader
MAIS, 0-2 grader
PAPRIKA, 8-12 grader
POTETER, 4-6 grader
PURRE, 0-2 grader
REDDIKKER, 0-2 grader
ROSENKÅL, 0-2 grader
SALATER, 0-2 grader
SAVOYKÅL, 0-2 grader
SELLERIROT, 0-2 grader
SOPP, 0-2 grader
SPIRER, 0-2 grader
STANGSELLERI, 0-2 grader
SQUASH, 12-14 grader
TOMATER, 10-12 grader
FRUKT / BÆR:
ANANAS, 10-15 grader
APPELSIN, 6-8 grader
BANAN, 14-16 grader
BRINGEBÆR, 0-2 grader
DRUER, 0-2 grader
EPLER, 1-2 grader
FERSKEN, 0-2 grader
GRAPEFRUKT, 10-12 grader
JORDBÆR, 2-8 grader
KIWI, 1-2 grader
KLEMENTIN, 6-8 grader
LIME, 10-12 grader
MANGO, 8-15 grader
MELONER, 8-10 grader
MORELLER, 8-10 grader
NEKTARIN, 0-2 grader
PAPAYA, 15-18 grader
PLOMMER, 5-8 grader
PÆRER, 1-2 grader
SHARON, 8-10 grader
SITRON, 12-14 grader