Derfor skal du ikke kaste kaffegruten etter at kaffen er ferdig traktet!

used white coffee filters with coffee groundFoto: Bigstockphoto.

Hvis du kaster kaffegruten, går du faktisk glipp av ganske mye.

Tekst og alle foto: Linda Sofie Ramnæs Bjørkli / Kreative Idéer.

Hva i alle dager kan man gå glipp av hvis man kaster kaffegruten? Det tenkte i alle fall jeg, da jeg først hørte om dette.

Kaffegrut

Er det ikke helt fantastisk når man kan gjenbruke noe man daglig har tilgjengelig? Spesielt når man kan gjøre det på supersmarte måter!

Jeg jakter på spenstige måter å bruke rester på, og derfor er hus og hjem fullt av tomme melkekartonger, blikkbokser og tacosausglass. Det ligger teposer her og der, og jammen er det ikke litt kaffegrut å spore. Tall fra Norsk Kaffeinformasjon (2015) viser at vi drikker i gjennomsnitt tre kopper kaffe hver dag, så det faktum at kaffe er det vi drikker mest av etter vann, kommer neppe som en bombe! Når vi i tillegg kan legge til at det aller meste av kaffen som konsumeres er helt vanlig traktekaffe, da er det sannsynligvis mange av dere som sitter på mengder med kaffegrut. I alle fall en potensiell mengde! (Bare i Oslo kastes det ti tonn kaffegrut hver dag!)

Kaffegruten har jeg til nå kastet, men det har sneket seg inn en følelse av at jeg kanskje ikke trenger gjøre det med en gang. Løsningen var å ta et kjapt søk og se om jeg er helt på viddene. Det var jeg neimen ikke!

1. Luktfjerner

Kaffe KjøleskapFoto: Linda Sofie Ramnæs Bjørkli / Kreative Idéer.

Ok, kaffegruten er først og fremst noe som hører til kjøkkenet, så da kan vi starte der. Visste du at kaffegrut kan hjelpe til med å fjerne sjenerende lukt fra kjøleskapet? Ja, du kunne jo ryddet litt der inne for å fjerne lukten, men uansett kan grut dekke over lukt. Bakerst i kjøleskapet (sammen med den agurken du hadde glemt, vet du), kan du legge en skål med kaffegrut.

2. Luktfjerner del 2

Kaffe Vaske Hender 2Nå skal lukten av de hjemmelagde fiskepinnene vaskes vekk! Foto: Linda Sofie Ramnæs Bjørkli / Kreative Idéer.

Om du ønsker å la hendene slippe være innhyllet i fiskelukt eller dunsten av løk, er det rett og slett bare å skrubbe hendene med kaffegrut. Det finnes ganske mange kjøkkenvarer som kan brukes til det samme, men man vet aldri hva det er man har for hånden i det øyeblikket du trenger å rense hendene dine.

3. Enkel vask

Kaffe KlutFoto: Linda Sofie Ramnæs Bjørkli / Kreative Idéer.

Mens vi er på kjøkkenet: Ha litt kaffegrut i en klut og bruk den til å gå over flater som trenger en skrubb. Det som er fint med kaffegrut er at den er skånsom, så du slipper tenke på riper. Kan for eksempel fjerne matrester.

4. Enkel vask del 2

Tipset du fikk i punktet over kan fint brukes på stekepanner og kjeler.

5. Fjerne striper i treverk

Dette tipset ser jeg flere være fornøyd med! Du kan altså redde et mørkt tremøbel ved å påføre kaffegrut med en bomullspinne på skrapen. La kaffen sitte på i omtrent 10 minutter før du fjerner den med en bomullsklut.

6. Brunsnegler ingen adgang?

En enkel måte å bli kvitt kaffegruten på er ved å gi den til hagen din. Slitsomme plageånder som snegler (deriblant den beryktede brunsneglen) og maur misliker nemlig kaffen, og vil forhåpentligvis holde seg unna om du strør kaffegrut rundt om i hagen. Heller ikke katter er spesielt glad i kaffe, så om du plages av at Mons og Gråpus bruker hagen som toalett, er dette noe du kan forsøke.

7. Kompostering

Kaffegrut egner seg svært godt i komposten! Siden kaffegruten er porøs vil den tilføre luft og dermed sørge for at prosessen går fortere.

8. Gulrot-føde

Det rapporteres også om at gulrøtter vokser seg større dersom du blander kaffegrut med frøene når du skal så. I tillegg vil kaffegruten holde skadedyr og plageånder vekk, som nevnt i punktet over.

Gå til neste side for å se de neste 8 tipsene!

Artikkelen fortsetter her

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!
Takk for at du delte artikkelen. Vi blir også superglade om du liker oss på Facebook. :)