Smarte tips: Herding av planter som er dyrket inne og skal ut i sommer

Herding av planter er noe som står for tur når vårsola og varmen endelig er kommet

Dette er et innlegg fra Espen Skarphagen bak bloggen skarpihagen.no og Instagram-kontoen @skarpihagen.

Jeg har brent meg på dette tidligere. Eller rettere sagt plantene har brent seg på min utålmodighet! Gi dem en myk overgang nå for å gi dem de beste mulighetene for å klare seg og bli fine. Det er ikke så vanskelig men krever litt omtanke og tålmodighet…

Nye frøplanter som har fått spire inne skal prikles og herdes for uteklima. Foto: skarpihagen.no

Plantene som har vært drevet frem i vinduskarmer, gjesterom, kjellere og kjøkkenbenker skal forberedes på en lang og god sommer ute. Blir de kastet for brått ut svies de raskt og blir fullstendig ødelagt. Jeg tipper at det er mange med meg som har gjort den feilen i god tro på at vi gir dem den beste vårsola.

En vinterblek kropp blir ganske så rød og svidd etter en første dag i sola uten solkrem. For oss er det også viktig med tilvenning og beskyttelse.

Espen Skarphagen
Her er et eksempel på hvordan å ikke gjøre det. Denne Erodium planten fikk en altfor brå start med sterk sol og et par kalde netter… Foto: skarpihagen.no
Erodium planten er ganske hardfør så den kommer med nye skudd. Allikevel vil et slikt tilbakeslag forsinke blomstring og vekst med flere uker. Foto: skarpihagen.no

Når vi dyrker planter fra stiklinger, frø og knoller innendørs får de som regel lite lys. Balansen mellom lys og temperatur er avgjørende for å få kompakte, sunne og sterke planter. Innendørs blir de som regel litt spinklere og løse i veksten. Dette gjelder også planter som er inne til overvintring.

Celleveggene blir tynnere med mindre motstandskraft for sterke solstråler og vind som tørker ut. For å hjelpe plantene må de herdes. Nesten uansett hvor mye lys plantene får erstatter det ikke sola ute.

Pelargonium plantene har kommet med fine nye blader. De kan begynne sin tilvenning på varme dager. Husk å ta dem inn på natta. Kulda kan gi dem en knekk som tar tid å komme over. Foto: skarpihagen.no
Selv om plantene har fått mye sol gjennom vinduet tilsvare dette IKKE sola utendørs. Foto: skarpihagen.no

Å herde en plante vil i utgangspunktet si at vi venner dem til uteklima. De må eksponeres for utemiljø i små og forsiktige porsjoner. Første steg; ingen frost! Start med å sette plantene på et brett i skyggen og i le noen timer på formiddagen når temperaturen er god.

Når de har fått et par dager med dette kan tiden forlenges gradvis. Med forlengelse av tiden ute kan de også settes lysere med mer og mer sol. Er det planter som ikke tåler full sol skal de selvsagt ikke settes i sola. Gradvis blir plantene sterkere med mørkere grønne blader.

De saftige begoniaskuddene får små porsjoner med utetid til de er herdet. Plantene blir dermed tette og fine. Foto: skarpihagen.no

I starten på herding av planter er også vinden en viktig faktor. Tynne cellevegger mister mer fuktighet og plantene tørker raskt ut. Vann ofte nok og gi le mot vinden hvis det er mulig. Husk også å ta plantene inn på kvelden. Det er fortsatt kaldt om natta. En ting er kuldegrader men også strålekulde fra himmelen på klare netter kan gi ubehagelige overraskelser for en liten plante.

Selv sukkulenter som Echeveria må ha en myk tilvenning. Foto: skarpihagen.no

I fjor satte jeg denne sukkulenten for raskt ut i sola og den ble svidd. Den brukte faktisk hele sommeren på å bli fin igjen! Sukkulenter bør også få en myk tilvenning for å herdes. De herdes raskere og trenger som regel ikke lang tid før de er klare. Husk på at de har ikke fått sol på «kroppen» siste 6 måneder…:-)

Nyt våren og vær tålmodig! Les mer på bloggen til Espen Skarphagen her.

PS! Lurer du på hvordan du skal lykkes med agurkplanten? Se hvordan du du gjør det i videoen under her.

POPULÆRE EMNER

HUS OG HJEM HAGE BLOMSTER GRØNNE IDÈER GJØR DET SELV SMARTE TIPS

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!