Jeg stapper løk både i sokken og taper rundt armen. Grunnen? Jeg hadde først ikke peiling selv!

Taper Lok Mot HudenFoto: Marius Hagerup Bergmo, Kreativeideer

Finn ut hvorfor jeg taper løk rundt armen, og 17 andre fantastiske løktips.

Det finnes ikke det problemet løken ikke har svaret på. Ok, det er kanskje en sannhet med visse modifikasjoner, men det er ikke få ting du kan bruke den til. Samtidig kan det være på sin plass å minne om at en del av disse rådene ikke nødvendigvis har vitenskapelig belegg. Det blir derfor din oppgave å vurdere om det vil kunne ha noe for seg eller ikke.

Det kan neppe skade å forsøke tipsene under.

Lok KjerringradFoto: Bigstockphoto

18 grunner til å alltid ha løk i huset:

1. Hoste:  Har du barn, har du mest sannsynlig googlet “hoste natt barn” på et eller annet tidspunkt. Da har du sikkert fått tips om å forsøke løkens påståtte magiske kraft. Det fungerer så enkelt som at du legger en halv løk i en skål, gjerne med litt vann i bunnen. Denne plasserer du der hvor hosteren befinner seg. Og så venter vi på at stillheten skal senke seg over barnerommet…

2. Sykdomsforebyggende: Løken, aka Supermann fra nå, er bakteriedrepende, antibiotisk og virushemmende, og ifølge myten skal den kunne trekke til seg virus og bakterier så du slipper å bli syk. Det er bakgrunnen for kjerringrådet om å legge rå løk i sokken sin før man tar kvelden dersom man hangler og føler seg pjusk. Løken skal lege betennelser og virus, bakterier drepes og blodet renses. Ifølge myten. Om det har noe for seg, ja, det kan du jo forsøke å finne ut av.

Lok I Sokken1Foto: Marius Hagerup Bergmo

3. Vepsestikk: Har du vært så uheldig å bli stukket av en veps kan løk være til hjelp. Fjern først brodden, og så legger du på en passe stor bit løk. La den ligge helt til hevelsen går ned, og så skyller du med vann.

4. Myggstikk: Omtrent samme løsning som vepsestikk. Dryss gjerne litt salt på løken før du presser løkbiten, med saltflaten ned, mot stikket og teiper den fast. Er det snakk om et helt nytt stikk kan noen minutter holde, men er stikket litt eldre, kan det være nødvendig å la løken sitte lenger på. For begge disse stikk-tipsene gjelder det å være oppmerksom på at det er best å bruke en fersk løk for å få best resultat.

Lok Tapet Pa Armen Mot MyggstikkFoto: Marius Hagerup Bergmo

5. Hårtap: Et kjapt Google-søk på “løk hår” ga over 70000 treff. Mange av disse tar for seg i hvor stor grad løk kan nyttiggjøres om du sliter med hårtap. Tanken her er at løken inneholder svovel, som er en av hårets byggesteiner. I tillegg skal løkens antibakterielle egenskaper være effektive mot infeksjoner i hodebunnen, som i sin tur leder til hårtap. Et konkret tips til hvordan du kan gjøre det er å tilsette bitene av en løk i sjampoflaska, la den stå et par uker og så vaske håret med løksjampoen. Et annet tips er å koke bitene av 4-5 løk i en liter vann i rundt 10 minutter. Avkjøl og sil vekk løkbitene. Dette vannet skal du skylle håret med etter hårvasken. Det skal altså ikke skylles ut igjen.

6. Kvalme: Ok, løk står kanskje ikke øverst på listen over ting du bare må få i deg når du er kvalm eller har kastet opp. Allikevel sies det at det skal funke! Du trenger saften fra en løk og en stor kopp peppermynte-te. Først skyller du ned to teskjeer løkjuice. Vent så fem minutter før du drikker teen. Gjenta til du føler deg bedre.

7. Øreplager: For mange er ikke dette spesielt nytt. Det å legge løk i øret er vel det man kan kalle et veletablert kjerringråd, men det kan være verdt å trekke det frem uansett. Akkurat detaljene hersker det litt uenighet om. Skal løk-kjernen puttes rett i øret? Skal løken skjæres opp og pakkes inn i papir, eller var det uten papir? Det beste rådet får vel være å prøve seg frem.

8. Visdomstann: Om du har en visdomstann som volder mye smerte skal det hjelpe å tygge løk. Om det blir for ubehagelig kan du i stedet legge rå løk på det punktet du har vondt.

9. Fått noe på øyet? Del en løk i to og hold den under det irriterte øyet. Dette vil få tårene til å renne, og slik skal du altså få vekk det rusket som hadde satt seg på øyet.

10. Hodelus: Om disse småkrypene har tatt midlertidig bolig i håret ditt eller til en av de andre i familien, finnes det tips som etter sigende skal få bukt med de små utyskene. Dette takket være et høyt innhold av svovel. Du tar saften fra 2-3 løk som så masseres inn i hodebunnen. Dekk håret med badehette, la virke 2-3 timer. Vask håret godt og la det lufttørke. Gå gjennom håret med lusekam for å få vekk de døde lusene. Denne behandlingen skal du så gjenta i tre dager.

11. Blåmerker: Har du gått på en smell og aner at et blåmerke er på vei? Ja, da er det om å gjøre å være kjapp og legge rå løk på så fort som mulig.
Infeksjoner: Infisert sår, sa du? Herlig. Fortvil ei. Løken, kjøleskapets Supermann, fikser biffen.

12. Kok opp melk. Dynk en tykk brødskive med melken. Så går du løs på løken med et rivjern og river nok løk til at du kan dekke skiva. Bland godt sammen så det blir en slags grøt. Du vasker så området som er infisert, deretter smører du på løkgrøten. (Deilig ord, forresten.) La den være helt til den er noenlunde tørr. Tørk så av.

13. Fjerner lukt: Plages du av at du har et rom, et skap eller skuff som lukter kjipt? Mugglukt, for eksempel? Ja, da legger du biter av løk der du synes det lukter ugreit.

14. Renere kjeler: Dette må kunne sies å være et miljøvennlig alternativ til tradisjonelle rengjøringsmidler. Ta en løk, hakk den opp og mos bitene. Blandes med litt vann. Ha denne blandingen på en klut, og så skrubber du til den store gullmedaljen.

15. Rengjør grillen: Guff opp varmen (skal være høy temperatur). En halv løk stikkes i en gaffel, og så drar du løken over risten.
Fjerner rust: Har du en rusten kniv? Stikk den i en løk. Dette skal fjerne rusten ganske umiddelbart. Hvis det ikke virker, forsøk igjen.

16. Brent ris:  Det er fort gjort å glemme risen slik at den svir seg i bunnen. Ta en halv løk, plasser oppå risen og vent på at den absorberer den brente smaken.

17. Unngå brun avokado: Har du bare brukt halve avokadoen går det ikke lang tid før resten av den er blitt brun. For å unngå det kan det være verdt å forsøke legge avokadoen i en lufttett beholder sammen med noe løk. Halve, for eksempel. Skal visstnok løse problemet!

18. Plantevernmiddel: Vi avslutter med et smell, nemlig et miljøvennlig plantevernmiddel både blomster og grønnsaker kan ha glede av.
I en blender kjører du følgende: Fire løk, to hvitløkfedd, to spiseskjeer kajennepepper og en liter vann. Sett dette til side. Så trenger du to spiseskjeer såpeflak, som blandes ut i 7,5 liter vann. Tilsett løkmiksen og bland godt. Middagen er servert!

Fersk Lok Bra For HelsenFoto: Bigstockphoto

Ble du også litt overrasket over hvor mye løken har rykte på seg for å fikse? Man kan nesten ikke mislike noe som bare vil deg vel, som løken. Uansett om du liker smaken eller ei. Det er igjen på sin plass å peke på at du bør ta enkelte av rådene med en klype salt, og der det er snakk om helse, anbefaler vi at du ikke erstatter tipsene med fastlegen din. Men det skader neppe å prøve dem, og gjøre dine egne erfaringer.

Del gjerne tipsene videre med dine venner, så flere får glede av løkens vidunderlige påvirkning i hverdagen!

Kilder: Myhealthtips, Healthyandnaturalworld, Home-Remedies, 1millionwomen, Dagensbeste, og Top10homeremedies.

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!