Torsdag er Fårikålens dag. Men vet du hvordan du lager perfekt fårikål?

Foto: Fru Timian

Her får du Fru Timian sin beste Fårikål-oppskrift!

Dette er et innlegg i samarbeid med matbloggeren Marit Røttingsnes Westlie, bak bloggen frutimian.no og Instagram-kontoen @frutimian.

De siste to dagene har det vært en karakteristisk duft her hjemme! Fårikål har nemlig stått på menyen, og da er det ikke til å unngå at det kjennes på lukta i hele huset. Min bestemor og bestefar løste dette med lukta på en fiffig måte. De dro med seg en stekeplate, den digre kleskokekasserollen (det var jo noe alle hadde) og bøttevis med kål og sauekjøtt ut i garasjen. Der sto de med strikkejakken på og kokte fårikålen.

De gjorde det sammen, for bestemor og bestefar gjorde det meste sammen – lagde mat, vasket huset og pusla i hagen. Og så leide de alltid hverandre når de gikk på tur. Er det rart jeg har et romantisk forhold til fårikål?

Mens fårikålen kokte, dekte bestemor og bestefar festbord. Lang hvit linduk, porselen og krystall. Og så strømmet vi på; mamma og pappa og vi tre ungene, tanter, onkler og søskenbarn. Alle som var i nærheten kom. Og det kunne bli ganske mange, de hadde åtte unger.

Bestemor og bestefar brukte alltid sauekjøtt til fårikålen. Jeg liker lammekjøttet best. Men det er definitivt en smakssak. Fårikål kan ikke bli annet enn vellykket. Det er kun fem minutter med forberedelser, resten av tida greier den seg selv.

Foto: Fru Timian

Husk at denne oppskriften både kan dobles og tredobles helt uten problemer. Fårikålen smaker enda bedre neste dag, selv om den da ser litt mer grumsete ut.

Dette trenger du for å lage fårikål til 4 personer:

  • 1 ½ kg hodekål
  • 2 ss hvetemel
  • 1 ½ kg lammekjøtt, ferdig delt i stykker
  • 1 ss smør
  • 2-3 ts salt
  • 2 ss hel pepper
  • 2 laurbærblad
  • 3-4 dl kokende vann

Finn fram en stor kasserolle. Del opp hodekålen i båter. Ha hvetemelet i en brødpose og ha ca. halvparten av kjøttbitene oppi. Rist godt, slik at kjøttet blir dekt av melet på alle sider. Jeg gjør dette bare med den ene halvdelen av kjøttet, og bare fordi jeg da får jevnet sausen litt.

Smelt smøret i kasserollen og legg i et lag med de melete kjøttbitene. Legg over et lag med kål før du strør over litt salt og pepper. Jeg bruker aldri disse pepperklokkene som er å få kjøpt i butikken. Det å se de hele pepperkornene i gryta er jo halve moroa.

Fortsett å legge lagvis. Hvor mange lag det blir, avhenger av hvor mange porsjoner du ender opp med å lage, og hvor stor kasserollen er. Legg i laurbærbladene og hell over vannet. Legg på et lokk. La kjøttet småkoke eller syde i ca. 2 timer. Sjekk etter innimellom for å forsikre deg om at kjøttet ikke koker tørt.

Da tilsetter du eventuelt litt mer vann. Et lite tips til deg hvis du velger å doble denne oppskriften, er at du ikke trenger å doble vannmengden. Da kan det lett bli litt for mye vann. Bruker du sauekjøtt må du beregne litt lengre koketid.

Skal jeg bort under kokingen, bruker jeg å sette hele kasserollen, med lokk på, i stekeovnen på 125 grader og bare la kjøttet stå der i 3-4 timer. Den øverste kålen blir da litt brunet, men jeg slipper å engste meg for at det kan koke tørt.

Foto: Fru Timian

Kok poteter til og server kjøttet glovarmt.

Se mer på Fru Timian her! 

Populære emner:   Lag det selv   Fru Timian   Fårikål   Fest  DIY   Gjør det selv   Smarte Tips   Høytid 

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!
Takk for at du delte artikkelen. Vi blir også superglade om du liker oss på Facebook. :)