Nettliv

I dag er det Lucia: Slik lager du lussekatter

Caroline Furu

  • Publisert: 13.12-2017
  • Oppdatert: 13.12-2018
 
 

Lussekatter er obligatorisk på Luciafeiringen. Les om lussekattenes opphav og hvordan du lager dem her!

Lucia feires den 13.desember på skoler og i barnehager over hele landet, men mange vet ikke hvor tradisjonen stammer fra. Ifølge Store Norske Leksikon, feires dagen for å hedre helgenen Lucia som ifølge legenden led martyrdøden på 300-tallet.

Les også:Tusen menn klarte ikke rikke Lucia

Her til lands markeres dagen ved at barneskoler og barnehager går i tog og bærer stearinlys. Toget ledes av ett av barna som er kledd ut som Lucia med lyskrans på hodet.

Lussekattenes opphav

De gulaktige, søte lussekattene hører også med til feiringen. Mange tror at bakverket stammer fra Sverige fordi Lucia-feiringen er mer utbredt der, men lussekattene stammer egentlig fra Tyskland.

Les også:Lussekattenes djevelske opphav

Legenden skulle ha det til at rampete barn ble straffet av djevelen, mens snille barn ble belønnet med bakverk av Jesus, ifølge Dagens Næringsliv. Etter hvert ble det tilsatt safran i lussekattene, for å holde den lyssky djevelen unna.

Lussekatter er enkle å lage og faller i smak hos de fleste. Se oppskrift og video med fremgangsmåten under!

Ingredienser:

150 gram smør

5 dl melk

50 gram gjær

150 gram sukker

1 egg

1 gram safran eller ½ ts gurkemeie

16 dl hvetemel

2 ts kardemomme

Egg til pensling

Rosiner eller korinter

Oppskrift: Tine

Slik går du frem:

1. Smelt smør, ha i melk og rør ut gjæren når væsken er fingervarm.

2. Tilsett sukker, egg og safran. Rør godt.

3. Tilsett hvetemel, men spar på litt. Tilsett salt og kardemomme. Elt sammen deigen.

4. Dekk til deigen og sett den til heving.

5. Bak ut lussekattene. Trill en lang pølse og lag små emner. Form lussekattene.

6. La deigen etterheve, og sett på stekeovnen.

7. Pensle lussekattene, pynt med rosiner og stek dem i 8-10 min.

Les også:Slik lager du nøttestek til jul

Liker du denne typen artikler? Meld deg på vårt nyhetsbrev her!

Nyhetsbrev